Adrian Popescu

DNA începe să aplice regula: mai întâi să le luăm banii. Cauţiune enormă pentru un patron de tabloid

Radu Budeanu, fondatorul tabloidului Cancan, a fost pus oficial sub învinuire de DNA şi va trebui să plătească o cauţiune de 2 milioane lei. El este acuzat că a intermediat mita de 5 milioane USD primită de Elena Udrea de la „băiatul deştept” din energie Bogdan Buzăianu.

Budeanu a fost săltat ieri direct de pe aeroport şi dus la audieri, însă procurorii nu l-au reţinut, ci au preferat să îl pună sub control judiciar pe cauţiune, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii nu l-au mai reţinut pe Budeanu, după ce acesta şi-a recunoscut vinovăţia.

Anchetatorii susţin că, în vara anului 2010, când era ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea a pretins de la Bogdan Buzăianu suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei acestuia, Energy Holding, derularea în continuare a contractelor privind cumpărarea de energie ieftină de la Hidroelectrica.

Pentru a ascunde relaţia directă Udrea-Buzăianu, mita a fost intermediată de Radu Budeanu.

Astfel, la începutul anului 2012, Udrea a primit de la Budeanu 3,8 milioane USD şi o creanţă de 900.000 de euro ca pe care una din firmele controlate de Buzăianu o deţinea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acţiunile la cotidianul Evenimentul zilei.

De altfel, Dan Andronic, asociatul majoritar al societăţii Editura Evenimentul şi Capital, care editează publicaţiile Evenimentul zilei şi Capital, a fost audiat şi el anterior de procurorii DNA.

Avere de milioane

Radu Budeanu (36 de ani) este fiul fostei prezentatoare de la TVR Delia Budeanu şi are o avere de peste 20 milioane euro. A fondat publicaţiile tabloide „Cancan” şi „Ciao”, fiind şi un apropiat al oamenilor de afaceri ce fac parte din „Grupul de la Monaco”.

Tot el a fondat ziarul „Averea” împreună cu Horia Tabacu, cotidian transformat apoi în tabloid şi vândut lui Dinu Patriciu sub brandul „Click!”.

Budeanu are o relaţie de afaceri mai veche cu Bogdan Buzăianu, ultimul fiind şi cel care a finanţat apariţia tabloidului Cancan.

La rândul său, Bogdan Buzăianu, proprietarul Energy Holding, este finul lui Dan Ioan Popescu, fost ministru PSD al Economiei în perioada Guvernului Adrian Năstase.

Face parte din categoria „băieţilor deştepţi” din energie, firma sa primind de-a lungul timpului energie la preţuri subevaluate de la Hidroelectrica, pentru a o revinde apoi pe piaţă cu câştiguri foarte mari.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “DNA începe să aplice regula: mai întâi să le luăm banii. Cauţiune enormă pentru un patron de tabloid

 1. POPOVICIU DORIN

  Cautiunea de 2 milioane lei in raport cu averea estimata este un mizilic,valoarea cautiunii trebuie sa fie cel putin egala cu valoare prejudiciului!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Popoviciu Dorin: nu-i chiar un ”mizilic” 1) averea nu-i obligatoriu să fie toată ilegală 2) averea estimată nu-i totuna cu banii lichizi sau în conturi pe care îi are cineva

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *