Romania Curată

DNA face o anchetă la Spitalul Malaxa, după dezvăluirile din presă referitoare la banii ”sifonați” pe bijuterii, înmormântări și trofee inutile

Scandalul de la Spitalul Malaxa începe să aibă consecințe administrative și penale. Unitatea are un nou manager interimar, după ce fostul șef Florin Secureanu a fost demis de primărie în urma anchetelor Corpului de Control din Primărie, iar Departamentul Național Anticorupție (DNA) a început o anchetă, generată de dezvăluirile privitoare la cheltuieli ilegale și comportament abuziv al vechiului manager, publicate pe Tolo.ro.

Noul manager interimar al spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” este Alexandru Ştefănescu, directorul medical al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), anunță Mediafax. Florin Secureanu a fost demis marți de primarul general Gabriela Firea, după ce Cătălin Tolontan a publicat informaţii referitoare la cheltuieli ilegale și declaraţii ale unor angajaţi care susţin că managerul ar fi scos ilegal bani din spital.

Ancheta Corpului de Control al primarului general s-a oprit în momentul în care a început investigația DNA. „Nu putem să suprapunem o cercetare a Corpului de control al primarului general peste o anchetă a DNA. Din primul moment în care am aflat că DNA se află la Spitalul Malaxa şi investighează activitatea managerului care este în această funcţie de nouă ani de zile am luat decizia demiterii acestuia”, a anunțat Gabriela Firea. Reprezentanții Ministerului Sănătăţii au anunţat, la rândul lor, că vor solicita acordul Primăriei Capitalei pentru efectuarea unui control la unitatea medicală.

„Nu puteam să mergem mai departe cu această conducere, cu atât mai mult cu cât încerc de ieri dimineaţă să iau legătura cu domnul manager şi, pur şi simplu, se ascunde atât de reprezentanţii Primăriei, cât şi de cei ai Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale din Capitală”, a mai spus Firea. Fostul manager, Florin Secureanu, a trimis luni o cerere de concediu către ASSMB, dar primarul general a spus că aceasta trebuia trimisă către primărie, așa că l-a demis.

„Primăria Capitalei va stabili criterii mult mai riguroase de selecţie a dosarelor, astfel încât astfel de situaţii să nu se mai repete. Mai mult decât atât, începând cu data de 5 decembrie, reprezentanţii Corpului de Control al Primarului General vor desfăşura acţiuni de verificare şi control a procedurilor de achiziţie şi a situaţiilor financiare în toate unităţile sanitare aflate în subordinea Municipalităţii”, a promis primarul general.

Ce se întâmpla la „Malaxa”

Potrivit investigațiilor publicate de tolo.ro, managerul Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, ar fi cheltuit aproape 40.000 de euro din banii unității medicale pentru a-I cumpăra bijuterii secretarei și iubitei sale, Eugenia Chiriac, alintată „Vrăbi”. Achiziția ar fi fost mascată prin zece contracte între spital și o firmă de bijuterii, Yarouse Jewellery, pentru curățarea instrumentarului medical.

Reprezentanta firmei de bijuterii, Simona Trandafir, spune că soțul său ar fi curățat instrumentele medicale acasă, deși nu a mai făcut niciodată acest lucru. Ea nu a reușit însă să ofere detalii cu privire la derularea contractului, iar firma s-a închis între timp. În plus, a negat că i-ar cunoaște pe managerul spitalului sau pe secretara acestuia, deși potrivit anchetei sunt prietene pe Facebook. Nici directorul executiv al Spitalului Malaxa, Paul Stoica, nu a vrut să ofere detalii, spunându-le jurnaliștilor să vorbească direct cu Secureanu.

Tot din banii spitalului s-ar fi plătit internetul în roaming pentru Secureanu și secretara sa, în timpul concediului petrecut de aceștia în Croația. Iar ultima cheltuială nejustificată ar fi fost achiziția a două trofee, în valoare de 6.000 de euro, de la o companie britanică de dat premii pe bani. Și mai interesant este că unul dintre cele două trofee urma să-i fie dăruit chiar primarului general al Capitalei.

O altă anchetă a jurnaliștilor coordonați de Tolontan arată presiunile și abuzurile la care angajații de la Malaxa erau supuși de Secureanu, care îi obligesă-I acopere ilegelitățile. Investigația arată cum din spital ieșeau sume importante de bani cash, prin intermediul unei firme care nu mai există – în total 1,6 milioane de lei. De asemenea, ziariștii au publicat facturi plătite de Spitalul Malaxa pentru înmormântarea unor rude ale unor angajați ai Primăriei Generale, instituție în a cărei subordine se află unitatea medicală.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *