Romania Curată

DNA consideră oportune modificările aduse de ministrul Justiției la Codurile penale

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a calificat drept „oportune” propunerile formulate de ministrul Justiției în ce privește modificarea Codului penal și a Codului de procedura penala, precizând ca se impun însă unele observații de natura tehnică.

„Directia Nationala Anticoruptie considera ca propunerile formulate sunt in cea mai mare parte oportune, dar ca se impun unele observatii de natura tehnica, ce au fost transmise catre Ministerul Justitiei”, a raspuns joi DNA la solicitarea Agerpres.

Si Parchetul General a anuntat, miercuri, ca apreciaza ca oportune si in acord cu deciziile Curtii Constitutionale propunerile ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de modificare si completare a codurilor penale si a Legii privind executarea pedepselor.

„In urma analizei si studiului proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedura Penala, precum si pentru completarea articolului 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a altor masuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, Ministerul Public apreciaza propunerile facute de Ministerul Justitiei ca fiind oportune si in acord cu deciziile Curtii Constitutionale”, se arata intr-un comunicat al Parchetului General.

Parchetul General a precizat ca a formulat un punct de vedere ce contine observatii preponderent de tehnica legislativa.

„Ministerul Public isi exprima convingerea ca forma promovata de catre autorul propunerii de act normativ va fi agreata si de ceilalti actori implicati ulterior in procesul de legiferare”, mai spunea Parchetul General.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, declara, la inceputul lunii aprilie, ca a trimis la CSM, PICCJ, DNA si DIICOT proiectul de lege privind modificarea codurilor penale pentru punerea de acord cu deciziile Curtii Constitutionale.

„Este vorba de legea de modificare a Codului penal si de procedura penala pentru punerea de acord cu deciziile Curtii Constitutionale, dar si transpunerea unei directive din 2014 privind confiscarea extinsa. In cazul directivei era depasit termenul de transpunere, ne-a notificat Comisia si ne-a bagat in procedura prealabila de infringement”, a precizat la acea data Tudorel Toader.

El a adaugat ca le-a dat termen pentru formularea unor eventuale propuneri reprezentantilor acestor institutii pana la 13 aprilie.

Totodata, ministrul Justitiei a anuntat ca, dupa ce va primi punctele de vedere, va publica proiectul de lege pe pagina de internet a ministerului, il va pune in dezbatere publica pentru 30 de zile si va organiza doua consultări publice.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *