Romania Curată

DNA: Condrea a transferat peste 500.000 de euro în conturile concubinei și ale fratelui acesteia, după ce au început dezvălurile din presă

Ancheta DNA din cazul Hexi Pharma a scos la iveală faptul că la scurt timp după ce Tolo.ro a început dezvălurile despre dezinfectanții diluați vânduți de această companie spitalelor, Dan Condrea a încercat să-și pună banii la adăpost de o eventuală anchetă penală. Astfel, potrivit procurorilor, între 29 aprilie și 13 mai, Dan Condrea a transferat sume din conturile personale în cele ale concubinei sale, Uliana Ochinciuc – 229.024 euro și fratelui acesteia – 320.000 euro, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite.

După audierile de astăzi, DNA a început urmărirea penală față de SC Hexi Pharma pentru evaziune fiscală și spălare de bani, Flori Dinu (director general) pentru complicitate la evaziune fiscală, Uliana Ochinciuc și Radu Ochinciuc, ambii sub control judiciar, pentru spălare de bani, CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD și Hatom Limited LTD, ambele din Cipru, pentru complicitate la evaziune fiscală și spălare a banilor, Miron Panaitescu, administrator la mai multe societăți comerciale, pentru spălare de bani, aflat în prezent în penitenciar.

Din comunicatul DNA mai aflăm că în perioada 2008 — 2016, Hexi Pharma a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de intermediere a achizițiilor de bunuri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și diminuării obligațiilor de plată către bugetul de stat cu o sumă estimată în această etapă a cercetărilor la aproximativ 8 milioane lei.

„Astfel, societatea înregistra achiziții de la două societăți din Cipru, având ca obiect substanțe active folosite în procesul de producție a biocidelor. În realitate, achizițiile erau realizate de către Hexi Pharma direct de la firmele producătoare din Germania, așa cum rezultă din documentele obținute din această țară în cursul urmăririi penale. Comenzile erau realizate în România de către angajații Hexi Pharma, care se ocupau și de realizarea plăților către producători, iar produsele erau livrate din Germania direct în România”, au reținut anchetatorii.

Prin operațiunile menționate, susțin procurorii, societatea a înregistrat cheltuieli în cuantum de peste 53,5 milioane lei, echivalentul a aproximativ 12 milioane euro, în condițiile în care valoarea reală a bunurilor achiziționate a fost de aproape 4,7 milioane lei, echivalentul a peste un milion euro.

Potrivit comunicatului DNA, citat de Agerpres, sumele obținute din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală au fost transferate în conturile bancare deschise în Cipru și în România de către CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD și Hatom Limited LTD.

Procurorii susțin că aceste sume au revenit în România, fie în conturile bancare personale ale lui Dan Condrea și ale tatălui acestuia (suma totală de aproape 1.240.000 euro), fie în conturile unei rețele formate din nouă societăți controlate de Miron Panaitescu, în baza unor operațiuni de consultanță fictive prin care se urmărea să se ascundă originea infracțională a banilor — suma totală de peste 2.768.000 euro.

DNA precizează că plățile se realizau prin internet banking sau cu ajutorul unui token, iar o parte din acești bani au fost retrași în numerar și au fost folosiți pentru achiziția de bunuri imobile atât de persoanele implicate în săvârșirea de infracțiuni, cât și de apropiați ai acestora.

„Din probele administrate în cauză a mai rezultat că în perioada 29 aprilie — 13 mai, după ce au fost relatate în presă aspecte privind faptele săvârșite de către reprezentanții Hexi Pharma, Dan Condrea a transferat o parte din aceste sume din conturile personale în conturile suspecților Uliana Ochinciuc (229.024 euro) și Radu Ochinciuc (320.000 euro) în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite”, se arată în comunicat.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “DNA: Condrea a transferat peste 500.000 de euro în conturile concubinei și ale fratelui acesteia, după ce au început dezvălurile din presă

  1. Ioan-Victorr DRAGAN

    DNA – cine l-a urmarit pe Dan Alexandru CONDREA ?

    Sa revenim putin : dosarul Hexi de la DNA s-a facut asa doar cu documente aduse cu roaba ? fara interceptari ? fara filaje ? s-a creada mutu’ de la palat ! Tanti Laura ar putea sa mai dea un comunicat de clarificarea acestei situatii pentru ca in urma cu 2 saptamani era fata mare si nu avea elemente spre a se initia in afacerile HEXI !

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *