Romania Curată

DNA cere aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Corlățean în cazul votului din Diaspora

DNA vrea începerea urmării penale împotriva lui Titus Corlățean pentru abuz în serviciu și împiedicarea exercității drepturilor electorale în cazul votului din Diaspora din 2014 pentru alegerea președintelui. În acest sens, DNA a trimis procurorului general referatul în vederea sesizării Senatului. Cererea a și ajuns la Senat care va trebui să decidă dacă ridică sau nu imunitatea fostului ministru de Externe în perioada Guvernului Ponta.

 

 ”În contextul organizării alegerilor prezidențiale din anul 2014, în calitate de ministru al afacerilor externe, Corlățean Titus, prin încălcarea procedurilor legale și prin acte de dispoziție, a organizat discreționar secţiile de votare din străinătate, obţinând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus şi susţinut de partidul din care făcea și el parte. Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetățeni români care şi-au putut exercita dreptul de vot în străinătate.

Prin urmare, limitarea accesului la secțiile de votare în străinătate a avut drept consecință creşterea procentajului total de voturi favorabile obţinute de același candidat, în condițiile în care comportamentul electoral al cetățenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului  respectiv.

Pe de altă parte, dreptul de vot cetăţenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat. Vătămarea s-a realizat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât şi prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulți dintre titularii dreptului la vot să renunţe la exercitarea acestuia.

Prin aceeaşi conduită, ministrul de externe a cauzat şi o vătămare a intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Externe, interese care constau în buna funcționare a misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare ale României în străinătate şi în îndeplinirea de către acestea, în condiții optime, a atribuţiilor legale privind apărarea, în străinătate, a drepturilor cetăţenilor români.

   Sintetic, această îndeplinire defectuoasă a atribuţiile de serviciu s-a concretizat îndeosebi în:

– nesocotirea unora dintre propunerile misiunilor diplomatice  de organizare a unor secţii de votare în localităţi în care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de către un număr superior de persoane

– organizarea, fără vreo documentare ori justificare, de secţii de votare în localităţi care nu au fost propuse de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României” se arată în comunicatul DNA.

Reamintim că la ambele tururi la alegerile din noiembrie 2014, mii de cetățeni români din străinătate nu au putut să-și exercite dreptul de vot deoarece secțiile de votare au fost insuficiente sau au fost amplasate în alte locuri decât în orașele în care trăiesc cele mai mari comunități de români. Acest lucru a determinat proteste masive în București și în alte orașe mari din România. După scandalul izbucnit la primul tur de scrutin Titus Corlățean și-a dat demisia din funcție, fiind urmat de Teodor Meleșcanu. Lucrurile nu s-au schimbat însă nici la turul al doilea, Guvernul Ponta argumentând atunci că s-ar încăla legea dacă s-ar amenaja mai multe secții de votare între cele două tururi de scrutin.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *