Adrian Popescu

DNA cere arestarea lui Nicusor Constantinescu. Baronul de Constanța a uitat să mai vină din SUA

Procurorii DNA solicită în instanţă arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. 
Aflat sub control judiciar, el a fost învoit pe o perioadă determinată să meargă în SUA pentru un tratament medical, însă nu s-a mai întors în ţară la termenul stabilit de magistraţi.
Nicuşor Constantinescu se înscrie pe o listă lungă a infractorilor care se îmbolnăvesc brusc atunci când sunt chemaţi în justiţie să dea socoteală pentru faptele lor. Omar Hayssam, Cătălin Voicu, Mircea Cosma, Cristian Borcea sau Gigi Becali sunt doar câteva nume în acest sens.

În luna martie, DNA a declanşat o amplă operaţiune de inculpare a baronilor locali, printre vizaţi fiind şi Nicuşor Constantinescu, pus sub acuzare în mai multe dosare penale.

Procurorii au cerut atunci instanţelor din Bucureşti arestarea preventivă a acestuia, însă preşedintele CJ Constanţa a scăpat de arest după ce a reuşit să-i înduplece pe judecători, susţinând că are cancer la prostată, fără să există o expertiză medicală care să ateste acest lucru, ci doar o scrisoare a unui spital din SUA.

Ajutat şi de o campanie mediatică, Nicuşor Constantinescu a obţinut din partea procurorilor permisiunea de a merge în SUA la tratament, el având obligaţia de a se întoarce în ţară pe 5 iunie.

Avocaţii lui au transmis că Nicuşor Constantinescu s-a operat în SUA şi nu se poate deplasa, însă procurorii au cerut dovezi, mai ales după ce au fost păcăliţi de Omar Hayssam, cel care a reuşit să iasă din penitenciar, invocând că are cancer, şi apoi a fugit din România.

Supravegherea strictă de care se bucură Nicuşor Constantinescu vine şi din atitudinea acestuia faţă de Justiţie. El nu a ezitat să ceară, în mai multe rânduri, desfiinţarea DNA sau ANI, susţinând că sunt instituţii de represiune.

Nicuşor Constantinescu este trimis în judecată în trei dosare penale, având deschise la DNA şi ale investigaţii.

Astfel, el a fost trimis în judecată în 2008, alături de primarul Radu Mazăre, pentru retrocedarea ilegală a unor terenuri din Constanţa, prejudiciul fiind de peste 60 milioane euro.

Într-un alt dosar, el a fost deferit justiţiei pentru că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curţii de Conturi şi nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 11 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene.

De asemenea, Nicuşor Constantinescu este judecat pentru abuz în serviciu, într-un dosar legat de subfinanţarea şi încercarea de evacuare a Centrului Militar Zonal Constanţa.

În plus, el mai este cercetat pentru că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de peste 5 milioane euro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *