Adrian Popescu

DNA a sesizat Inspecția Judiciară, acuzând că înregistrările cu Kovesi sunt trucate

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că a sesizat Inspecția Judiciară și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul înregistrărilor cu Laura Codruța Kovesi apărute în presă.

„Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au sesizat și Inspecția Judiciară, exprimându-și convingerea că în cadrul Inspecției Judiciare se pot efectua verificări, având în vedere că respectiva compilație de înregistrări a fost confecționată și utilizată în scopul evident de a crea o percepție falsă față de modul în care se desfășoară activitatea Direcției Naționale Anticorupție și în scopul de a slăbi capacitatea acesteia de a a-și îndeplini atribuțiile prevăzute de lege”, se precizează într-un comunicat al DNA.

Înregistrările nu sunt autentice

Conform aceleiași surse, înregistrările audio difuzate de un post de televiziune în cursul serii de 18 iunie 2017, ce redau „presupuse afirmații” atribuite procurorului șef al DNA, nu sunt autentice, conținând fragmente realizate prin juxtapunere.

„Înregistrările respective nu sunt autentice, ele conțin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conținutul real al afirmațiilor enunțate de procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție în diverse împrejurări, cum ar fi ședințe publice ori ședințe de lucru cu procurorii secțiilor operative. Între fragmentele care se aud pe înregistrări au fost intercalate o serie de sintagme care nu aparțin procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție, dar și anumite expresii licențioase pe care nu le-a folosit și nu le folosește”, se arată în comunicat.

Care sunt fragmentele trucate

Potrivit DNA, printre fragmentele „vădit nereale” sunt următoarele: „Uncheșelu, știți ce-mi doresc: să ‘decapați’ instituțional în dosarul ăla cu casele și să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea”; „Dar altceva mă îngrijorează, că la ăștia cu dosarele vechi, fiecare știți ce aveți. Mă îngrijorează de ce nu-i înhățăm!”; „Eu după decizia Curții Constituționale mi-aș fi dorit să ieșim cu un dosar cu un ministru, că mă gândesc că totuși presăm. Sau, mă rog… ceva dosare importante”;”Iar colegii au dovedit că s-au depus documente în procesul legislativ și Curtea a venit și… aoleu, mânca-ți-aș gura… Pățesc că (…) de la Constanța…”.

DNA precizează că o parte dintre înregistrări par să fi fost făcute în contextul organizării a două ședințe de analiză, pe 30 martie 2017, la care au participat, separat, procurorii de la două secții operative din cadrul Structurii Centrale DNA, Secția de combatere a corupției și Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.

„Potrivit celor două procese verbale întocmite, în cadrul acelor ședințe, la care, alături de doamna Laura Codruța Kovesi, au participat și cei doi adjuncți ai Direcției Naționale Anticorupție, s-a discutat despre ‘operativitatea soluționării cauzelor, ritmicitatea în administrarea probelor, respectarea cu strictețe a normelor de procedură penală’. Totodată, doamna Laura Codruța Kovesi a cerut procurorilor cu funcții de conducere monitorizarea cauzelor mai vechi și verificarea cu regularitate a ritmicității în efectuarea urmăririi penale. Aceste aspecte țin de exercitarea firească și responsabilă de către procurorul șef a atribuțiilor sale manageriale prevăzute de Regulamentul de Ordine Interioară al Direcției Naționale Anticorupție”, se menționează în comunicat.

DNA recunoaște că există dosare întârziate

Potrivit DNA, în cadrul ședințelor au fost identificate o serie de cauze care au determinat soluționarea cu întârziere a unor cauze, precum efectuarea unor expertize și constatări de specialitate, un volum ridicat de acte de urmărire penală necesare, lipsa unor răspunsuri la cereri de asistență judiciară internațională, sustragerea unor persoane de la urmărire penală și efectuarea formalităților pentru trimiterea în judecată în lipsă sau încărcătura mare de dosare pe procuror.

„La una din cele două secții s-a constatat că sunt în lucru 42 de cauze mai vechi de 4 ani de la înregistrare, 30 de cauze mai vechi de 5 ani de la înregistrare, 22 de cauze mai vechi de 6 ani de la înregistrare, 8 cauze mai vechi de 7 ani de la înregistrare și 2 cauze mai vechi de 8 ani de la înregistrare. Față de această situație, la data de 31 martie 2017, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a emis un ordin prin care a dispus un control al activității desfășurate de către Secția de combatere a corupției și de către Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, pentru a stabili motivele nesoluționării dosarelor mai vechi de 4 ani de la înregistrare, în această perioadă de timp”, se mai arată în comunicatul DNA.

Controlul a fost efectuat, în perioada 28 aprilie—12 mai 2017, de cei doi procurori șefi adjuncți al DNA, Marius Iacob și Călin Nistor, în prezent fiind în curs de analiză rezultatele controlului și eventuale măsuri necesare.

E treaba procurorului general să coordoneze activitatea procurorilor

DNA menționează și o serie de atribuții care îi revin procurorului șef, conform Regulamentului de ordine interioară: conduce și coordonează întreaga activitate a instituției, luând măsuri pentru buna organizare și funcționare a acesteia, ia măsuri pentru îndeplinirea la timp și în condiții de calitate a lucrărilor și pentru stabilirea unor raporturi de serviciu care să asigure realizarea corespunzătoare a atribuțiilor, asigură și verifică modul de respectare a dispozițiilor legale, a ordinelor și a regulamentelor de către întregul personal și exercită controlul asupra activității procurorilor și a întregului personal din subordine, direct sau prin procurori anume desemnați.

Cine a furnizat înregistrările? Cine le-a trucat? Cine și de ce le-a difuzat în această formă?

„Dispozițiile aceluiași Regulament îi obligă pe procurori ‘să efectueze urmărirea penală, să participe la ședințele de judecată și să soluționeze lucrările în mod temeinic și operativ’ (…) și ‘să asigure securitatea dosarelor penale și a celorlalte lucrări, precum și confidențialitatea acestora, potrivit legii”, se precizează în comunicat.

DNA a mai anunțat, luni, că a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru a aprecia asupra necesității sesizării din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare.

„Sesizarea a fost întemeiată pe faptul că înregistrările ce conțin un amestec de fragmente reale cu sintagme obținute prin colaționare riscă să conducă la acreditarea unei idei false, și anume că procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție ar da ordine ca procurorii să investigheze anumite persoane sau să direcționeze ancheta într-un anumit sens”, se precizează într-un comunicat al DNA.

De asemenea, procurorii anticorupție s-au sesizat din oficiu sub aspectul infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

„Sesizarea a fost întemeiată pe faptul că la ședințele cu procurorii din secțiile operative se discută aspecte ce țin de managementul intern al acestei unități de parchet, împrejurări care nu sunt destinate publicității, se menționează în comunicat.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “DNA a sesizat Inspecția Judiciară, acuzând că înregistrările cu Kovesi sunt trucate

  1. Captain Ro

    Asta-i balada Miorița modernă: ajung doi ciobănași, dintre care unul îl înregistrează pe celălalt. Al treilea intervine abia când cei doi se înregistrează reciproc. Și oricare poate să-i vândă pe ceilalți doi. Se poate vinde și unul, pe bază de alianță între ceilalți doi. Mai mult Miorița (oaia turnătoare, conform unui genial perlagiu de la bacalaureat), poate intra și ea în alianța de vânzare. Plus că prin pereți erau urechi mii și camere de filmat cu nano-făclii. Suntem în România doar – una dintre cele mai tehnologizate țări din lume în domeniile construcțiilor, decorațiunilor interioare și accesoriilor diverse!
    Sau poate un domn și-a uitat un nasture deschis sau a rotit din greșeală capacul stiloului … Scrumiere nu cred că se mai poartă.
    Momentul e de reținut: dacă s-a recurs la falsificare, înseamnă că o tabără e deranjată. Pe când accidentele mortale, pe șosea, la vânătoare și, bineînțeles, clasicele sinucideri cu (auto)împușcare în ceafă de la 5 m?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *