Lucian Davidescu

Dispariția gazului de șist și multiplele personalități ale domnului Ponta

„Oricum s-a amânat, pentru că…se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred că ne-am bătut pe ceva care exista” este declarația-șoc făcută de prim-ministrul (pro-fracturare), deputatul (anti-fracturare) și candidatul la președinție (nimic-despre-fracturare) Victor Ponta, la Antena 3. Cum așa, de unde? „Nu poate spune”

E greu de intuit ceva exact din atât de puțină informație, însă cheia de rezolvare s-ar putea găsi analizând din care din cele trei posturi a vorbit Victor Ponta:

Candidatul la președinție

În acest caz, ar putea fi doar o petardă de campanie. Pentru că tema este fierbinte și potențial pierzătoare de voturi, nu ne răzgândim (că tot ar exista blowback) ci minimalizăm importanța temei cu o jumătate de minciună. Pentru că dacă ar fi adevărat, ar trebui să se oprească și explorările imediat – de ce mai îngroapă banii companiile de prospecțiuni și explorări?

Concluzia – există gaz de șist și se va exploata!

Prim-ministrul
Din postura în care s-ar presupune că Victor Ponta are informații corecte și le folosește în mod responsabil, rezultă scenariul că prospecțiunile și explorările de până acum au fost dezamăgitoare, iar investitorii dau semne că s-ar putea retrage. Totuși, dacă această postură era cea reală, ar fi trebuit să urmeze în mod obligatoriu detaliile.

Concluzia – nu există destul gaz de șist în România deci nu se poate exploata!

Deputatul

Gazele de șist chiar există, dar Victor Ponta pregătește ușor-ușor terenul pentru a-și retrage susținerea după ce ar fi ales, pentru a-și reconcilia în sfârșit identitățile politice.

Concluzia – există gaz de șist dar nu se va exploata!

Totuși, este posibil să mai existe și alte variante, câte una pentru fiecare altă calitate, știută sau nu, a lui Victor Ponta. Exemplu ipotetic:

Agentul acoperit

Geologii români au știut tot timpul că potențialul este slab, dar factorul politic a cedat totuși de fațadă, pentru a obține bunăvoința partenerilor diplomatici și militari. Acum că mizele sunt și mai mari iar acoperitul ar urma oricum să avanseze în funcție, secretul a fost puțin declasificat. Prospecțiunile și explorările continuă.

Concluzia – nu există gaz de șist dar tot se va exploata!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Dispariția gazului de șist și multiplele personalități ale domnului Ponta

 1. Conserva de la Palatul Victoria

  Lunea viitoare, Victor Ponta va demisiona din funcţia de ministru interimar la Externe, dar va rămâne prim-ministru după 16 noiembrie deoarece a demonstrat anul trecut că poate fi schizofrenic. Vezi cazurile „Roşia Montană” şi „Gazele de şist”, analizate de prim-ministrul Ponta vs. parlamentarul Ponta.

  Reply
 2. george

  pregateste terenul pentru dezbatere. e un procedeu clasic. daca va fi atacat va spune „asa cum am mai declarat”. uita ca i se poate aplica abuzul in serviciu, chiar daca fuge de raspunderea ministeriala.
  curios cu gazele astea. bulgarii sapa dupa ele si se opresc la noi la granita. de parca am fi prima tara bananiera in care marile corporatii asigura sprijin in alegeri politicienilro corupti de ei…noroc ca nu avem guano ca ne-ar pune guvernul maoist sa-l mincam pe piine!

  Reply
 3. daniel

  concluzia finala: ponta e o marioneta dezagreabila! e in stare sa execute orice ordin, numai sa ajunga la butoane si sa deschida puscariile, sa iasa dungatii psd, la aer!

  Reply
 4. Cristian Ioan

  Ce marioneta?! A fost o faza geniala!!!
  Pina acum spunea ca noi cei ce protestam sunt hipsteri, eco-anarhisti, platiti de Rusia sau de Sorosh.
  Acum, si mai tare!
  Din moment ce NU EXISTA GAZE DE SHIST, inemna ca protestatarii nu sunt doar exagerati sau platiti, ci de-a dreptul NEBUNI: protesteaza impotriva a ceva ce nici nu exista!
  Iar pe satenii din Pungesti, cum sa nu ii bata jandarmii ca pe fasole, daca nemernicii se opuneau la ceva care nu exista?! Gazele nu exista, sonda Chevron nu exista, deci la ce se opun nebunii aia?!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *