Romania Curată

Din lac în puț: secretarul de stat „pieptul în față, fundul în spate și să leșine băieții”, înlocuit cu protejatul penal al Ecaterinei Andronescu

Una dintre cauzele pentru starea proastă a calității educației din România din ultimii 20 de ani a fost lipsa de viziune a oamenilor puși în poziții cheie în Ministerul Educației sau în alte structuri competente, care de multe ori nu au fost în stare să creioneze strategii sustenabile pe termen mediu și lung, capabile să ducă la reforma mult așteptată a sistemului. Din păcate, această lipsă de viziune a fost dată de multe ori de drumul îndoielnic pe care aceștia l-au parcurs pentru a fi numiți, caracterizat de lipsă de integritate, nepotisme și mult servilism.

Nu a trecut nicio lună de la demisia cu surle și trâmbițe a secretarului de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, care a dat dovadă de un sexism care a șocat opini publică prin declarațiile făcute la un eveniment din Deva (AICI), că locul acestuia a fost ocupat în tăcere de un alt personaj cu o moralitate aproape la fel de îndoielnică. Este vorba de Gabriel Ispas, considerat a fi „protejatul” Ecaterinei Andronescu (AICI), care recent  s-a aflat în centrul scandalului descinderilor DNA de la Ministerul Educației pentru investigarea unor posibile abuzuri comise într-un proiect POSDRU (AICI).

Acesta nu este nou pe scena deciziilor politice din educație, schimbând în timp corăbiile politice în funcție de interesul propriu, fiind, pe rând, șef al Agenției Sociale a Studenților în Guvernul Năstase, șeful Corpului de Control al Ministrului Cristian Adomniței și secretar general adjunct în mandatul lui Remus Pricopie și cel al lui Sorin Câmpeanu. Cu toate acestea, există o mulțume de controverse pe marginea activității sale (AICI și AICI), majoritatea sugerând că acesta ar fi fost implicat în acte de corupție și ar fi făcut abuz de putere în nenumărate rânduri.

Lupul pus de pază la oi peste calitatea educației din România

Și mai interesant este faptul că în 26 martie acesta a fost aprobat ca membru în Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) – instituția publică autonomă care evaluează starea calității învățământului universitar românesc, aflându-se în incompatibilitate cu această funcție.

Articolul 6, alineatul (5) al Regulamentului de Organizare și Funcționare al ARACIS prevede că „Nu pot fi membri ai Consiliului ARACIS, persoanele care îndeplinesc o funcţie de demnitate publică pe perioada exercitării funcţiei respective. În situaţia în care un membru al Consiliului ARACIS obţine o funcţie de demnitate publică, acesta îşi pierde mandatul de membru al Consiliului ARACIS începând cu data obţinerii funcţiei. Pentru mandatul vacantat se organizează concurs conform procedurii proprii ARACIS pentru selectarea şi nominalizarea membrilor Consiliului, pentru durata restantă a mandatului vacantat”. Data la care Gabriel Ispas a fost eliberat din funcția de secretar general adjunct al Ministerului Educației a fost 2 aprilie 2015, prin decizia nr. 111 din Monitorul Oficial nr. 266. Acest lucru înseamnă că aprobarea acestuia în Consiliul ARACIS încalcă regulamentul de organizare și funcționare al agenției, iar orice decizie luată de Consiliul ARACIS începând cu 26 martie, dată de la care Gabriel Ispas a obținut drept de vot, poate fi atacată ușor în instanță și anulată.

Cu toate că acesta a fost numit din nou secretar de stat în Ministerul Educației pe data de 6 noiembrie, dată la care a devenit încă o dată incompatibil cu funcția de membru al Consiliului ARACIS și ar fi trebuit să își piardă mandatul, nu există până la această dată nicio reacție oficială a ARACIS sau vreun semn că există intenția de a pune în aplicare prevederile propriului regulament de organizare și funcționare, revizuit în data de 29 mai 2014.

Credibilitate îndoielnică a Consiliului ARACIS

Pe lângă aspectul legal al incompatibilității lui Gabriel Ispas, putem discuta și de o incompatibilitate morală pe care acesta a avut-o pe perioada exercitării funcției de membru al Consiliului ARACIS. După eliberarea sa din funcția de secretar general adjunct în Ministerul Educației, acesta a devenit consilier al Ministrului Educației Sorin Câmpeanu și a reprezentat ministerul cu diferite ocazii (inclusiv ca vicepreședinte al Comisiei Naționale de Bacalaureat), în contextul în care ARACIS se definește ca o instituție publică autonomă, independentă de ingerințe politice sau de influența Ministerului Educației. Mai mult decât atât, independența ARACIS de Ministerul Educației este și unul din criteriile necesare pentru includerea în Registrul European al Agențiilor de Asigurare a Calității (EQAR), condiție pe care ARACIS trebuie să o îndeplinească pentru a putea funcționa, conform Legii Educației Naționale.

Iar Gabriel Ispas nu este singurul „trimis”  al Ministerului Educației în Consiliul ARACIS. Cristina Daniela Ghițulică, șefă de cabinet a ministrului Sorin Câmpeanu, ocupă și ea o funcție de membru în Consiliu ARACIS din 2013, fiind „persoana principală de legătură” a agenției cu mMinisterul. Mai mult decât atât, pentru a consolida poziția de influență a Ministerului Educației în ARACIS, aceasta a fost aleasă vicepreședinte ARACIS în vara acestui an, deşi nu s-a remarcat în niciun fel în activitățile agenției.

De menționat este și faptul că Ghițulică este partenera de viață a rectorului Universității Politehnica din București Mihnea Costoiu, cu care are doi copii, iar aceasta a ocupat funcția de șefă de cabinet a ministrului Remus Pricopie pe vremea când Costoiu era ministru delegat pentru Învățământ Superior în cadrul aceluiași minister.

Lipsa vreunei reacții a ARACIS pote fi dată și de faptul că președintele actual al ARACIS, Iordan Petrescu, este cunoscut pentru relația apropiată pe care o are cu actuala și fosta conducere a Ministerului Educației, caracterizată de cele mai multe ori de supunere și servilism.

În aceste condiții, e ușor de înțeles de ce ARACIS a eșuat lamentabil să evalueze obiectiv calitatea universităților românești în ultima perioadă, unul dintre cele mai discutate exemple fiind cazul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița (AICI), care în acest an a primit „grad de încredere ridicat” din partea Consiliului ARACIS, dar și faptul că majoritatea universităților au obținut același „grad de încredere ridicat”, deși spațiul public a fost plin de exemple de cazuri de corupție din universități în ultimii ani.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *