Romania Curată

DEZVĂLUIRI: Pretinsul jurnalist expulzat zilele trecute din Moldova a fost colonel în Armata Rusă

Directorul Sputnik Moldova, Vitali Denisov, expulzat din Republica Moldova pe motiv că „amenința securitatea informațională”, s-a dovedit a fi colonel al Forțelor Aeropurtate ruse, care a lucrat în Comitetul de Investigații, administrația prezidențială și a scris pentru publicațiile Ministerului Apărării, se arată într-o investigație Radio Europa Liberă Moldova.

Vitali Denisov, a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova pentru o perioadă de 10 ani, potrivit Biroului Migrație și Azil din această țară. În vârstă de 56 de ani, acesta a fost îndepărtat sub escortă de pe teritoriul Republicii Moldova, zilele trecute.

„Măsura de îndepărtare a străinului a fost dispusă în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale Republicii Moldova, fapt care pune în pericol securitatea informațională a țării noastre”, se arată în comunicatul Biroului Migrație și Azil.

Prin intermediul agenției de presă a Rusiei, RIA Novosti, Denisov s-a plâns de expulzare, iar autoritățile de la Moscova, prin intermediul Ministerului de Externe, au solicitat explicații oficiale însărcinatului cu afaceri al Republicii Moldova.

„Nu m-au lăsat să-mi împachetez lucrurile sau să-mi iau animalele de companie. Mi-au înmânat o copie a deciziei prin care mi se spunea că trebuie să părăsesc țara ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Republicii Moldova”, a declarat Denisov pentru RIA Novosti. Comentând acest caz, directorul general al grupului media „Rossia Segodnia” („Rusia astăzi”), jurnalistul Dmitri Kiselev, a spus că „politica distructivă a autorităților moldovene întrece toate limitele adecvate ale relațiilor internaționale”.

Radio Europa Liberă Moldova arată că pretinsul jurnalist rus are un istoric ”cu epoleți” în Armata Rusă și a lucrat și pentru Putin. Potrivit unor baze oficiale de date rusești, consultate de Europa Liberă, Vitali Denisov a lucrat în 2019 în Administrația președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, iar din 2021 – la agenția internațională de știri „Rossia Segodnia”, din care face parte rețeaua Sputnik.

Aceleași documente arată că, între anii 2010 și 2012, Denisov a fost angajat în Departamentul principal de investigații pentru regiunea Moscova al Comitetului de Investigații al Federației Ruse, cu sediul în strada Malaia Kiselnaia, 5. Conform hărților Google și Yandex, la această adresă se află Procuratura din regiunea Moscova.

În 2012, Denisov a fost pentru o perioadă scurtă șef-adjunct al administrației prezidențiale a republicii autoproclamate Osetia de Sud. Potrivit informațiilor publicate de site-urile locale, el a fost numit în această funcție în februarie 2012, iar în aprilie 2012 a fost demis.

Din 2016 până în 2018, Denisov avea reședința la Moscova la adresa șoseaua Horoșevskoe, 38, unde se află redacția ziarului „Krasnaia Zvezda” („Steaua Roșie”). La aceeași adresă, într-un alt bloc, este căminul ofițerilor din fostul District Militar al Moscovei. Nu departe, la numărul 76, se află sediul Direcției Principale de Informații (GRU) – agenția de informații militare a Rusiei.

În una din fotografiile lui Denisov de pe rețelele de socializare, găsită de Europa Liberă, acesta apare într-o uniformă militară. E greu de spus când anume a fost făcută fotografia, dar contul VKontakte pe care a fost publicată a fost șters în 2016.

Epoleții sugerează că uniforma pe care o poartă Denisov aparține trupelor aeropurtate. Acest lucru este confirmat și de un alt atribut – emblemele Forțelor Aeropurtate ale Federației Ruse (VDV), în formă de parașute, de pe revere.

Stelele de pe epoleți arată că Denisov avea grad de colonel în momentul în care a fost făcută fotografia. Pe sacou sunt prinse medalii oferite pentru merite în serviciul Trupelor Spațiale și în Caucaz.

Europa Liberă l-a contactat pe Denisov pentru a-i pune întrebări despre trecutul său militar, însă directorul Sputnik Moldova a refuzat să discute cu jurnaliștii, invocând că este ocupat: „Bănuiesc ce vreți să mă întrebați, dar nu pot vorbi acum. Sunt ocupat”.

Mai mult despre cariera militar-jurnalistică a directorului Sputnik Moldova pe site-ul Europa Liberă.

***

Vitali Denisov, jurnalist ”civil”, cu epoleți ”în altă viață”, în Armata Rusă. Colaj: Europa Liberă Moldova

***

Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “DEZVĂLUIRI: Pretinsul jurnalist expulzat zilele trecute din Moldova a fost colonel în Armata Rusă

  1. Catalin

    Ok. Astia de la Europa Libera ce grade au ? :) E o batalie ceva de speriat, atat rusii cat si occidentalii se intrec in a-si expulza unii altora gradatii. Face parte din curatirea spatiului informational si nu stiu de ce, dar parca miroase a razboi. Sper ca ai nostri sa isi pastreze calmul, ca pe americani nu te poti baza in momentul asta.

    Reply
  2. Brucan time x2, Brucan time x 3, Brucan time x 4 etc.

    Râd rușii de noi: primul ministru al apărării după 1989 a fost agent KGB și am ieșit din comunism alegând (!!!!) un secretar de partid comunist ca președinte! Care comunist n-a făcut nici o nano-secundă închisoare, măcar!!! Și vor băga în Parlament (tot prin alegeri!) pe unul pe care prostimea îl crede român doar pentru că are interdicție la Chișinău (dar la Moscova n-are!). Cu tot cu partidul lui.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *