Romania Curată

Dezbatere publică netransparentă pe un proiect de 8 milioane de euro dedicat transparentizării Agenției Naționale de Protecția Mediului

 

„Din recentele interacțiuni între Asociația Salvați Bucureștiul și Agenția Națională pentru Protecția Mediului a reieșit foarte clar că această instituție mimează transparența, chiar și atunci când își propune să cheltuiască 8 milioane de euro cu scopul declarat de a se transparentiza față de public”, susţin reprezentaţii Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul (ASB), într-un comunicat de presă.

Paradoxul a rezultat ca urmare a încercărilor asociației de a obține o dezbatere publică pe noul proiect prin care ANPM își propune să își modifice serviciile electronice (siteurile) pentru o mai bună interacțiune cu publicul. Dezbaterea publică s-a înfățișat mai întâi sub forma unei invitații private adresate asociației de a discuta despre respectivul proiect, iar, după alte cereri și insistențe, s-a materializat într-o invitație la o dezbatere publică așa cum prevede legea, anunțată, însă, cu doar 21 de ore înainte de data la care a fost programată.

ASB redă în continuare șirul evenimentelor:

În luna octombrie 2015, juriștii Asociației Salvați Bucureștiul au identificat pe siteul ANPM un anunț de informare publică, conform căruia ANPM punea în discuția publicului un proiect prin care urmează să transparentizeze activitatea pentru public.

Pentru orice ONG care a intrat pe siteul vreunei agenții de mediu din România, este de notorietate faptul că siteurile acestor instituții sunt probabil cel mai puțin intuitive instrumente online care există, în condițiile în care aceste autorități publice au obligații exprese de a-și publica actele în vederea informării publicului. Dintre deficiențele siteurilor Agențiilor de Mediu enumerăm: imposibilitatea de a identifica un act de la mediu dat pentru o investiție după adresa investiției – afișarea este făcută numai dupa numele persoanei care a obținut actul, imposibilitatea de a accesa siteul vechi al agențiilor care conține toate investițiile până în 2014, lipsa tuturor actelor care trebuie publicate șamd.

Asociația Salvați Bucureștiul a analizat proiectul aparent revoluționar al Agenției de Mediu și a observat că sub titlul de proiect menit să eficientizeze interacțiunea cu publicul, ANPM intenționează să cheltuiască 8 milioane de euro pe hardware și software, iar interfața cu publicul a siteurilor nu urmează să sufere nicio modificare. De fapt, singura îmbunătățire adusă pentru cetățean va consta în adăugarea pe site a unei secțiuni pentru facilitarea accesului operatorilor din domeniul plantelor și îngrășămintelor.

Ședința de dezbatere publică organizată în data de 5 noiembrie a avut loc la 21 de ore de la trimiterea invitației de participare către asociaţia care solicitase timp de 3 luni această dezbatere. De asemenea, documentația incompletă publicată de minister (lipsa studiului de fezabilitate, bugetul defalcat pe cheltuieli, raportul tehnic), documentație care a stat la baza elaborării proiectului de hotărâre nu a putut permite desfășurarea unei dezbateri obiective. Din aceste considerente, Asociația Salvați Bucureștiul a solicitat completarea documentației și reorganizarea unei noi dezbateri.

„Suntem de părere că obiectivele proiectului trebuie sa fie rescrise pentru a include îmbunătățirea considerabilă a site-ului ANPM, unde sa fie inclus clar ca un rezultat așteptat acest nou site, care să corespundă cerințelor de interactivitate, să fie actualizat permanent cu toate informațiile de interes public conform legii, să permită participarea reală și anunțată vizibil online a publicului pentru dezbaterile la care este chemat. Astfel încât, unul dintre rezultatele palpabile ale proiectului să fie creșterea gradului de implicare a publicului în deciziile de mediu, precum și creșterea gradului de informare a acestuia privind strategiile de protecția mediului implementate de autorități. Cerinţele noastre ca reprezentanţi ai societăţii civile sunt aliniate întrutotul obligaţiilor asumate de însăşi administraţia publică din România, prin Strategia pentru consolidarea administrației publice 2014-2020. Prin această Strategie, toate instituţiile publice şi-au asumat că vor livra publicului servicii electronice, sub o formă accesibilă și intuitivă. În schimb, ANPM se asigură prin realizarea acestui proiect aşa cum este el în prezent, că va avea până în 2021 acelaşi site deloc transparent şi deloc intuitiv. Precizăm că orice proiect cu fonduri europene nu poate fi modificat timp de 5 ani, prin urmare acest proiect de modificare a serviciilor electronice pentru o mai bună interacţiune cu publicul nu mai permite accesarea altor fonduri pentru modificarea siteurilor ANPM mai devreme de 2021”, mai spun reprezentanţii ASB, în comunicat.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Dezbatere publică netransparentă pe un proiect de 8 milioane de euro dedicat transparentizării Agenției Naționale de Protecția Mediului

 1. Adrian

  Azi 11. 02 eu nu am putut accesa anpm.ro sau vreo filială. Dacă mai pot confirma același fenomen mai multe persoane, înseamnă că suntem poate pe calea cea bună cu schimbarea sitului. Atenție, însă, schimbarea sitului ar presupune menținerea în „background” a sitului vechi, pentru a se dovedi la nevoie (dacă mai e cazul) că anumite informații destinate publicității nu au fost, în realitate, publicate.

  (Off-topic) nu am găsit hiperlegătură către alianța pentru urbanism.

  Reply
  • Adrian

   Nici pagina oficială a „transparenței” nu am reușit s-o accesez, dialogcivic, în schimb pe „varianta” cu acces de faceb mcpdc e anunțată consultare publică pentru strategia de informare publică, mai precis pentru un memorandum, cu trimiteri de propuneri până pe 16. Cam ăsta e stilul de guvern corporativ, testeri gratis. Sunt curios: dacă în urma procesului de consultare se va ajunge la concluzia că sunt și niște inepții pe acolo, ce măsuri va lua PM?

   Revenind la ANPM, pentru inepțiile pe care le-a evidențiat asociația și-a cerut măcar scuze cineva?

   Reply
 2. flesh

  Din nefericire, nu numai site-urile instituțiilor de mediu sunt neintuitive. Site-ul ANAF cel relativ nou, schimbat în 2014, este un exemplu foarte bun de „AȘA NU!”. Și vorbim de agenția fiscală a țării, care strânge toate birurile.
  Am accesat acum anpm.ro, funcționează, am intrat la „schimbări climatice” și am observat că nu este actualizat. IPCC a elaborat în 2014 un al cincilea raport global pe tema schimbării climei. Pe site-ul anpm.ro este menționat numai al patrulea, din 2007.
  Părerea mea este că instituțiile statului și-au făcut site-uri mai puțin ca să informeze cetățenii și mai mult ca să le fure banii.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *