Vasile Ernu

Despre posibilitatea utilizării armelor nucleare în conflictul din Ucraina. Ce cred rușii

Recent, Centrul Analitic Iuri Levada – cel mai important serviciu independent de cercetare a opiniei publice din Rusia declarat ”agent străin” de Kremlin au făcut u sondaj de opinie. Tema: cum văd cetățenii ruși după un an de război posibilitatea utilizării armelor nucleare în conflictul din Ucraina.

Majoritatea respondenților consideră că liderii ruși nu sunt pregătiți să folosească arme nucleare în conflictul ucrainean. În mod similar, majoritatea respondenților consideră că o astfel de acțiune este nejustificată.

Mai puțin de o treime (29%) dintre respondenți cred că liderii ruși sunt pregătiți să folosească arme nucleare în Ucraina dacă va fi necesar, în timp ce 60% sunt de părere contrară.

Cea mai mare proporție de respondenți care văd o astfel de disponibilitate a conducerii ruse este reprezentată în rândul rușilor cu vârste cuprinse între 25 și 39 de ani (34%) și a celor care cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, iar cea mai mică proporție se regăsește în rândul respondenților mai în vârstă (34%) și a celor care cred că lucrurile în țară merg în direcția corectă (29%).

Mai puțin de o treime (29%) dintre respondenți consideră că posibila utilizare de către Rusia a armelor nucleare în conflictul ucrainean este justificată. Cu toate acestea, majoritatea – mai mult de jumătate (56%) – consideră că utilizarea acestui tip de arme nu poate fi justificată.

În fiecare dintre grupurile socio-demografice, prevalează cei care cred că utilizarea armelor nucleare nu poate fi justificată. Sprijinul pentru poziția „justificată” este cel mai scăzut în rândul respondenților cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (23%), al celor care cred că țara se îndreaptă pe o cale greșită (23%), al respondenților care îl dezaprobă pe președintele rus (16%) și al rușilor care nu au încredere în nicio sursă de informare (18%).

Cel mai mare număr de respondenți care justifică potențiala utilizare a armelor nucleare în Ucraina se concentrează în rândul rușilor cu vârste cuprinse între 25-39 și 40-54 de ani (32% fiecare), în rândul celor care aprobă activitatea lui V. Putin în calitate de șef de stat (32%) și care cred că lucrurile în țară merg în direcția bună (33%), precum și în rândul respondenților care au încredere în televiziuni, publicații pe internet și canale Telegram ca principale surse de informare (aproximativ o treime).

Sondajul la nivel național al Centrului Levada a fost realizat în perioada 20-26 aprilie 2023 pe un eșantion reprezentativ pentru întreaga Rusie de locuitori din mediul urban și rural cu vârsta de 18 ani și peste în 137 de localități din 50 de regiuni ale Federației Ruse. Sondajul se desfășoară la domiciliul respondentului prin intermediul unui interviu față în față. Distribuția răspunsurilor este prezentată ca procent din numărul total.

Eroarea statistică în eșantionul de 1600 de persoane (cu o probabilitate de 0,95) nu depășește:
3,4% pentru indicatori apropiați de 50%.
2,9% pentru cifrele apropiate de 25% / 75%. 2,0% pentru cifrele apropiate de 10% / 90%.

***

Articolul a fost realizat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”, derulat de Societatea Academică din România, care beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Despre posibilitatea utilizării armelor nucleare în conflictul din Ucraina. Ce cred rușii

  1. ionas

    Ce crede dl V. Putin despre folosirea armelor nucleare este cu mult mai important decit parerea supusilor sai.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *