Adrian Popescu

Despre performantele guvernantilor si WC-ul din curte al romanilor ARC va spune de ce aveti factura la intretinere mai scumpa

In era post-comunista, autoritatile s-au intrecut in a cheltui resursele tarii pe proiecte-fantoma, lasand deoparte nevoile elementare ale oamenilor. Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), institutie aflata in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor, a publicat recent o serie de date care ne fac de rusine in Europa. Avem cifre care ne dau afara din Europa: doar 50% dintre romani au acces la sistemele de alimentare cu apa, iar unul din doi locuitori foloseste „wc-ul din curte”.

Astfel, in anul 2009, doar 11 milioane dintre romani beneficiau de servicii publice de alimentare cu apa, ceea ce reprezinta 55% din totalul populatiei. ANRSC se fereste sa ofere date despre situatia din mediul rural, unde alimentarea cu apa inca se face in principal de la fantani.

Risipa din domeniu atinge cifre astronomice. In 2010, operatorii privati sau de stat au raportat un volum de apa produs de 1,1 miliarde metri cubi, din care au fost facturati doar 547 milioane metri cubi, adica o pierdere de 53%. ANRSC nu ofera nicio explicatie pentru aceasta pierdere uriasa.

Si la canalizare Romania are o situatie dezastruoasa. In 2010, doar 9,3 milioane locuitori beneficiau de servicii de canalizare, respectiv 43% din totalul populatiei. Si aici mediul rural este net dezavantajat. Din 21.977 km retea canalizare, doar 3.000 km se aflau in sate si comune, adica undeva la 13% din total. Practic, unul din doi romani foloseste deja celebrul „wc din curte”, adica o groapa nebetonata, care polueaza apa din panza freatica.

Desi pierderile din retelele de distributie sunt foarte mari, companiile din domeniu inregistreaza profituri importante.

Piata serviciilor de alimentare cu apa si canalizare este dominata de 42 de operatori regionali, care au realizat venituri in 2010 de 2,1 miliarde lei (o jumatate de miliard de euro). Cea mai mare companie din domeniu este Apa Nova din Bucuresti, care a avut venituri de peste 100 milioane euro.

Posibila explicatie pentru caldura scumpa

Una din cele mai mari prostii facute de autoritatile locale si centrale a fost lasarea in paragina a retelelor de incalzire, astfel incat oamenii au fost nevoiti sa isi puna centrale proprii in apartamente. Daca in 1989, existau 315 localitati cu sisteme centralizate de incalzire, in anul 2011 numarul localitatilor a scazut la 110.

Starea precara a retelelor de distributie a facut ca anul trecut din 16,5 milioane Gcal energie termica produsa, sa fie facturata doar 11,8 milioane Gcal, ceea ce reprezinta o pierdere de 30%.

Sunt si orase mari din Romania in care mai mult de jumatate din energia termica produsa se pierde in sistemul de distributie: Resita-55%, Brasov- 52%, Bacau-43%, Botosani-42%, Braila- 41%. O parte din aceste pierderi se reflecta in pretul mare al gigacaloriei, platit de catre populatie.

Confruntati cu preturi din ce in ce mai mari la caldura, multi oameni au apelat la debransari.

Potrivit statisticilor, in anul 1989, erau 1,8 milioane apartamente alimentate cu energie termica prin sisteme publice, in 2004 numarul a scazut la 1,2 milioane, pentru ca in anul 2011 numarul sa cresca la 1,4 milioane apartamente.

Criza economica din ultimii ani i-a facut pe oameni sa apeleze din nou la debransari: 59.035 de apartamente in 2010 si 70.432 apartamente in 2011.

In ce buzunare stiti ca s-au dus banii pe care populatia i-a scos din buzunar pentru a plati uriasele pierderi din sistemul de apa si canalizare?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *