Dorin Tudoran

Despre generalizări și de ce nu cred în izbânda strategiei MUIE!

“All generalizations are false including this one” scria cu mare dreptate Mark Twain. A fost primul gând care mi-a revenit în minte urmărind furtuna declanșată de câteva texte ale Alinei Mungiu-Pippidi în care stilul dăunează fondului.

Autoarea este azi ținta unor critici de bună-credință, dar și a unei campanii vitriolante printre ai cărei lideri se află și oameni care în 2012 folosiseră generalizări la fel de păguboase în apărarea Puterii pe care o apărau cu un servilism grețos.

Și manifestările din ianuarie 2012, care au inclus forme de comportament aberant, și mitingul de mâine, 10 august, pe care unii îl doresc pus în chip nefericit sub sloganul Muie PSD!, sunt legitimate de dreptul inalienabil la exprimare.

Și ianuarie 2012, și august 2018 sunt revolte îndreptate nu doar împotriva Puterii politice a zilei, ci împotriva unei clase politice deplorabile, care și-a consolidat credința că poate face orice, fiindcă mare lucru nu i se poate întâmpla.

Guvernarea ALDE-PSD nu este nici pe departe cea de care are nevoie România. Nu spun însă că este guvernarea pe care nu o merită, fiindcă România are azi exact guvernarea pe care a produs-o prin vot liber exprimat.

Alina Mungiu-Pippidi ar fi făcut o alegere cu mult mai inspirată alegând ca în locul textelor care au scandalizat să-și fi tradus o analiză pe care a semnat-o în numărul din iulie al acestui an în prestigioasa publicație Journal of Democracy. Poți fi în dezacord cu un detaliu sau altul, dar în ansamblu textul pe care l-am recomandat mai sus reprezintă cu mult mai mare fidelitate capacitatea de analiză a autoarei decât o fac textele care au scandalizat și îngeri, și diavoli deghizați în îngeri.

Ar fi un câștig pentru România dacă mitingul de mâine ar reuși să dea imaginea a ceea ce este mai bun în gândirea și puterea de acțiune a Diasporei, contrazicând și generalizările imprudente, și acuzațiile vitriolante ale unor procurori închipuiți.

Problema nu este căderea ALDE-PSD, ci la ce fel de guvernare, cât de cât decentă, poate spera românul. Inclusiv cel care trăiește în afara României, țară ce este și a lui, chiar dacă i se spune că a pierdut-o, așadar, să facă Ciocu’ mic!

De ce nu sunt foarte optimist, deși sprijin ideea unui asemenea miting?

Tot din cauza lui Mark Twain – “Suppose you were an idiot, and suppose you were a member of Congress; but I repeat myself.” și “There is no distinctly American criminal class – except Congress.”

Indiferent unde trăim, dacă avem dreptul la vot, suntem cu toții răspunzători și pentru accesul idioților la vârful instituțiilor fundamentale ale țării, și pentru criminalizarea clasei politice de infractori cu normă întreagă.

Muie! nu este soluția depășirii unei crize sistemice.


Eminescu nu a câștigat polemicile pe care le-a purtat pentru că ar fi avut mereu dreptate. Pe unele le-a câștigat pentru că scria mai bine decât adversarii săi.

Titu Maiorescu nu a câștigat polemicile pe care le-a purtat pentru că ar fi avut mereu dreptate. Pe unele le-a câștigat pentru că scria mai bine decât adversarii săi.

Pe când eram student, unul din profesorii noștri cei mai îndrăgiți, Al. Piru, s-a aflat angajat în două polemici cu doi critici și istorici literari – G.C.N. și T.V. Nu le-a câștigat fiindcă a avut neapărat dreptate.

În cea purtată cu G.C.N. se pare că n-a prea avut dreptate deloc. Dar replicile sale erau sclipitoare, pe când cele ale adversarului său erau terne, prea tehnice pentru gustul nostru.

În polemica purtată cu T.V., Piru a câștigat printr-o lovitură sub centură. Replica lui suna cam așa:

“Când era copil, T.V. visa să devină un mare poet, dar nu avea niciun pic de talent. Aflase el că toți marii poeți suferiseră de tuberculoză. Aș că s-a hotărât ca în fiecare zi să intre în pivnița casei, să dea jos cămașa de pe el și să stea o oră, două cu spatele lipit de peretele rece și umed al pivniței, pentru a contracta tuberculoza. Așa a rămas T.V. șchiop.”

Da, T.V.  avea acest handicap fizic, dar asta nu însemna că nu avea dreptate în ce îi reproșa lui Al. Piru. Numai că noi, studenți în primul an, unii dintre noi încă adolescenți, ne-am distrat de minune, n-am fost prea revoltați de murdăria atroce a replicii. Mai degrabă am considerat că polemica fusese câștigată, în chip strălucit, de Al. Piru.

Desen și © – DION

Printre primele recomandări pe care un antrenor priceput le face jucătorilor săi înainte de a-i trimite în teren este să le reamintească:”Nu intrați în jocul lor, că pierdem. Jucați ce am pregătit la antrenamente și câștigăm!”

Iată însă că membri ai elitelor românești în loc să descurajeze intratul în jocul adversarului, îl aplaudă, ba chiar îl recomandă cu toată căldura. Ce nu înțeleg acești mentori este că în felul acesta fac jocul adversarilor politici și-i ajută să mai câștige încă o dată.

Aflat mâine în mijlocul unor demonstranți, un gingaș sociolog nu poate trece dincolo de ”Muie PSD!” sau ”Du-te dracului!”. Un filozof sofisticat și un teolog cu ștaif nu pot depăși punctul de fierbere limitat în cazul lor probabil la ”Du-te-n p***a mă-tii!”

Când de partea cealaltă vin replici cu mult mai spectaculoase, mai “suculente”, replici “profesioniste” – “Să-ți f*t mam’marea-n bot” sau “Te bag în p***a mă-tii, cu picioarele-nainte, să-ți rămână gura afară, să m c*c în ea.“ partida e pierdută.

Votul se duce spre profesioniști, căci așa cum răul este, de cele mai multe ori, mai spectaculos decât binele, și înjurătura profesionistă este mai apreciată de “masele largi” decât chițăitul nervos al amatorilor.

Lupta politică este în bună măsură un spectacol. Din ce în ce mai des, unul de proastă calitate, vulgar. Și trebuie să fii un mare artist ca vulgaritatea ta să fie preferată vulgarității celorlalți combatanți.

Dincolo de duplicitate (vezi ce spuneau despre demonstranții din 2012 și ce spun azi) a încuraja angajarea într-o cursă Muie! vs. Muie! se poate solda cu aceiași câștigători din 2012.

Și nu e întâmplător că tocmai unii dintre cei care au condus cu ani în urmă la isterizarea discursului public, pentru ca apoi să deplângă rezultatele alegerilor, pledează azi pentru strategia MUIE!

Numai că, atunci când te hotărăști să te angajezi în proba “olimpică” de  Cine scuipă mai tare și mai gros e bine să fii sigur că bojocii tăi sunt mai puternici decât ai adversarului.

Altfel termini lupta ca un afiș electoral acoperit cu flegme, de sub care nu ți se mai zărește chipul.

Și iar încep văicărelile. C-o fi, c-o păți, că să vezi ce zicea Hannah Arendt, vă amintiți ce mărturisea Albert Camus, bla-bla, bla-bla.

În sfârșit, parcă era vorba că noi nu suntem ca ei. Mai suntem siguri care sunt ei și care suntem noi?


Articole preluate de pe blogul autorului


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Despre generalizări și de ce nu cred în izbânda strategiei MUIE!

 1. AGM

  „There’s no sense defusing a bomb after it’s already gone off” scria cu la fel de mare dreptate Tom Clancy.
  Stimate domn,
  Este admirabila, dar penibila in acelasi timp, incercarea dumneavoastra de a gasi scuze pentru alina m p. Stilul ei nu dauneaza nici unui fond, caci fondul este de fapt o aliniere la politica unui partid toxic condus de un CONDAMNAT PENAL! De fapt FONDUL este cel care trebuie pus in discutie. Nu poti arunca la nesfarsit fumigene legate de servicii secrete, de conspiratii, de state paralele fara a aduce nici o dovada clara. Si doar dumneavoastra, ca sustinator al alinei m p si al discursului ei „dezvaluiti” o conspiratie reprezentata de campania impotriva genialei finte alina m p careia ii miroase low costul si toti romanii plecati peste hotare sunt negustori de masini la mana a doua. Va amintiti de DIVERTIS si de povestea cu apa cu miros de trandafiri din anii 90? alina m p a baut toata ulcica si acum…BATMAN, BATMAN!
  “Poor people have poor options ” a scris tot Tom Clancy. Si acel poor nu se referea doar la starea materiala. De aceea este gresita afirmatia dumneavoastra ca ne meritam acest guvern. Poate il meritati dumneavoastra ca sustinatorul a lor. La fel ca multi alti oameni, eu nu vreau sa fiu reprezentat de ilustra dancila, de hotul valcov, de iordache alta intrebare, de tudorel minciunel, nicolicea, nicolae sex a…, olguta vasilescu, radulescu mitraliera si nu in ultimul rand de CONDAMNATUL PENAL draknea!

  „If it sound and smells like bullshit, is BULLSHIT. The world is not always what we wish it to be, but wishes don’t change it.” Eu sunt sigur ca nu sunt ei! Dumneavoastra nu?

  Reply
 2. Fratzii Grachi

  Cred ca gresitzi, domnule autor. MUIE nu este o strategie, este doar o lozinca de moment, adoptata pentru momentul actual al luptei cu MAFIA-PSD si este buna tocmai pentru ca a avut un effect de „mobilizare” a celor nemultzumitzi de mafia in chestiune. Cuvantul / expresia incriminate de dvs. va dispare curand, dar va ramane efectul psihologic declanshat de el /ea. Atitudinea dvs. recenta, implicand, de exemplu, si incriminarea „vagabondului” Tismaneanu (nu sunt un fan al acestuia, dar faptele sale imi plac si efectele lor politice ma satisfac) sunt surprinzator de favorabile PSD-ului. Pe ce coarda cantatzi, domnule autor ? Sau e vorba doar de faptul ca instrumental dvs. critic s-a dezacordat ? Va sugerez o autoanaliza severa.

  Reply
 3. ilie

  Bla-bla…Vorbe multe care lasa sa se intrevada „repulsia” autorului imptriva manifestantilor anti PSD…

  Reply
 4. Fratzii Grachi

  „fiindcă România are azi exact guvernarea pe care a produs-o prin vot liber exprimat.” – afirmatzia a dvs. care este falsa in fond, desi apparent corecta. Votul liber exprimat NU a fost semnificativ decat pentru delasarea civica a corpului electoral si, conform unei constitutzii grav defecte, a produs o majoritate aparenta (de 18% din corpul electoral) care NU reflecta intru totul ceea ce ar merita poporul roman. Actiunea MUIE, care va oripileaza profund, are drept scop – desi, repet, nu este o strategie – are drept scop si conshtientizarea masselor in sensul responsabilitatzii civice.
  Cat despre doamna AMP, nu cred ca are nevoie de apararea din partea dvs. ci, poate, ar avea nevoie de cateva lectzii de scriere in lb. romana, pentru a ajunge sa produca texte mai putzin prolixe… adica aproape de neintzeles. Momentul politic actual nu lasa loc de lectzii de actziune si atitudine politica elegante, de vreme ce lupta se duce cu dushmani tot mai indraznetzi ai interesului public in RO.

  Reply
 5. Ilie

  Problema reala pentru care a fost criticata doamna Alina Mungiu-Pippidi (si pe buna dreptate) nu este ca ea nu e de acord cu asa zis fenomenul „MuiePSD”, ci ca a făcut o generalizare grosolana a tuturor romanilor plecați din tara. Asa cum bănuiesc ca nici doamnei nu-i place sa fie pusa in aceeași oala cu cerșetorii romani din străinătate, doar pentru ca impart aceeași cetățenie, nici romanilor de buna credința, care muncesc cinstit sau se educa in afara granițelor nu li se pare normal sa fie făcuți sub-oameni, puturoși si prost educați.

  Este evident ca Doamna Alina are o părere foarte buna despre persoana sa, însa nu îi ajută deloc imaginea folosirea unor argumente de foarte proasta calitate în scrierile sale, si aici ma refer la ‘argumentum ad hominem’, adică strategia greșita prin care în loc sa te ocupi de fondul unui subiect, ataci persoana si caracteristicile celui/celor cu care nu ești de acord. Pe scara discuțiilor in contradictoriu a lui P.Graham, acest tip de strategie se afla pe penultimul loc, deasupra de insulte directe la persoana si e considerata un sofism al irelevantei.

  Doamna Pippidi ar trebui sa-si realizeze propria ipocrizie, deoarece in timp ce încearcă sa argumenteze ca nu i se pare in regula sa coboram la nivelul politicienilor care insulta, adresându-le injurii la rândul nostru, tot dumneaei ataca aspectul si persoana ‘lumpenilor’, întocmai ca si cei care o ataca pe ea in baza aspectului ei fizic.

  PS. Nici eu nu sunt de acord cu nivelul scăzut la care s-a ajuns în lupta cu politicul si corupția (anume MuiePSD, mișto-uri ieftine, șamd), însa doamna Pippidi s-a (a)prins în toată aceasta situație exact ca un adolescent fără prea multa experiența de viata si ințelepciune. Doar pentru ca folosește termeni din filozofia marxista si scrie texte mai pompoase decât e nevoie sa fie nu o fac o ‘elita’ cu guler alb care trebuie apărata de transpirația muncitorului cu guler albastru.

  Reply
 6. Mirona

  De acord cu dvs., stimate domn. In esenta, AMP, are dreptate. Evident, lasand la o parte generalizarile si etichetele puse cu mare usurinta, prea marea as spune eu. Asa e: MUIE PSD! nu va rezolva problemele grave ale scenei noastre politice, sociale, economice etc; mai grav, nu da nici alternative politice reale pt ca nu apare nimeni care sa se remarce cu potential de lider din aceste miscari care sa coaguleze o alternativa politica decenta la PSD. Dar, care ar fi solutia dnei AMP? MUIE PSD! nu e o solutie, dar ce propune doamna sau ce propuneti dvs? De critica si bascalie sunt satui multi. Inclusiv eu, desi rad de bascalie si ma ustura critica in continuare. Dar macar am ales sa tac si sa nu critic MUIE PSD! in absenta unei solutii pe care sa o propun. Ca si concluzie, eu una as prefera sa propuneti solutii; acolo s-ar vedea creativitatea mai bine, mai frumos. Asa nu se vede prea mult.

  Reply
 7. MAKE

  Gata. Linșajul online al radicalilor, poate chiar spargerea serverului, au dus la închiderea blogului autorului. Amuțirea celor care nu sunt de acord cu noi. Asta este cu adevărat mai rău decât PSD-ul de azi. Opozitia PSD-ului se comportă ca PSD-ul anilor 90.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *