Andrei AstefaneseiIonuț Dorobanțu

Descinderi la universitatea din Reșița. Procurorii acuză fapte de corupție la instituția condusă de soția lui Sorin Frunzăverde

Parchetul General a descins astăzi la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița, acolo unde sunt suspiciuni de fapte de corupție. Din primele informații, unul dintre profesorii universității ar fi fost prins în flagrant în timp ce primea mită de la studenți pentru trecerea examenelor.

Ancheta este condusă de procurorul Denisa Cristodor, cea care în această săptămână a descins și la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova pentru fapte asemănătoare. Cinci profesori au fost puși sub control judiciar în cazul de la Craiova.

Examene cumpărate, licențe vechi vândute studenților chiar de către profesori

Procurorii fac cercetări cu privire la mai multe infracțiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, luare de mită și dare de mită săvârșite de cadre didactice universitare și studenți. Prociurorii susțin că provomarea examenelor era condiționată de primirea unor sume de bani, chiar și în condițiile în care studenții nu se prezentau la examen.

Anchetatorii mai spun că profesorii universitari tranzacționau lucrări de licență elaborate și susținute în anii precedenți contra sume cuprinse între 300 și 400 de euro pe lucrare.

Universitatea Eftimie Murgu din Reșița este condusă de Doina Frunzăverde, soția baronului local Sorin Frunzăverde. Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin este acuzat și el de fapte de corupție și pentru presiuni pentru obținerea mai multor voturi favorabile în favoarea lui Klaus Iohannis în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014.

Președintele Senatului Universității Eftimie Murgu din Reșița este un cunoscut al procurorilor anticorupție. Marian Mihăilă, profesor universitar în cadrul Universității Eftimie Murgu din Reșița, a fost condamnat în urmă cu doi ani la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 5 ani, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.

Vom reveni cu amănunte!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Descinderi la universitatea din Reșița. Procurorii acuză fapte de corupție la instituția condusă de soția lui Sorin Frunzăverde

  1. Calin

    Faptul ca avem functionari corupti evident ca este grav dar este o stare de fapt “asimilata” deja de noi toti. Dar faptul ca avem si in mediul academic coruptie nu ca exceptie, ci cu aspect dominant pe alocuri, arata ca tara aceasta chiar este profund bolnava si nu stiu ce mai este de facut. Cazul Universitatii Bucuresti, unde a iesit la suprafata ca administreaza geoparcul din Tara Hategului in totala complicitate cu mafiile distrugatoare de natura, carora le si multumeste public, iar cand totul este dat la iveala si consecintele sunt dramatice nici macar nu da curs, de ochii lumii, cererii a sute de petitionari de a-l demite pe director, este chiar un caz care ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru mediul academic.

    Reply
  2. Omul din pestera

    Propun spre atenția presei, poliției, DNA – ului (Direcției Naționale Anticorupție), un caz care va suscita interesul, curiozitatea și, poate că, va conduce la ample demersuri, investigații, făcându-se dreptate în sistemul de învățământ românesc, unde orice este posibil, oricine poate avansa în funcție, cu condiția să aibă o diplomă de studii nemeritata și relații/pile cu influență în această junglă a educației.
     Negruţi (Argeanu) C. Viorica, ocupă, în prezent, funcția de consilier la Consiliul Județean Iași.Înainte era referent în aceeași instituție.Saltul accelerat de la funcția de referent la cel de consilier a ținut de o diplomă de studii universitare, studii de licență în Administrație publică, trecute cu brio cu ajutorul profesorului coordonator, Ciochina Barbu Ioan.Care este, însă, faptul care contrariaza și care te face sa ai semne de întrebare, sa pui la îndoială felul cum a obținut licenta (aflată, de altfel, sub pecetea corupției, fraudei, falsului intelectual), cum a urmat cursurile la Zi a Facultății Eftimie Murgu din Reșița? Ei bine, așa cum am menționat și la începutul acestui comentariu argumentat, Negruţi (Argeanu) C. Viorica lucrează în Iași, la Consiliul Județean și are domiciliul stabil în Iași.Și, totuși, cum de a frecventat, timp de 3 ani, cursurile la Zi, repet la Zi ??? Fizic, nu avea cum sa comprime timpul astfel încât sa ajungă și la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița și la Consiliul Județean din Iași, pentru a–și exercita rolul de funcționar public.Distanța rutieră de la Iași la Reșița se realizează în 10 ore, iar cursurile universitare durează, de obicei, de dimineață până seara, zilnic, de luni până vineri.Cu toate acestea, în acte, totul este posibil :  mai exact sa fii, în același timp, și consilier la Consiliul Județean Iași, cu norma întreaga, și student la zi (subliniez, la zi, asa scrie în actul pe care vi-l anexez)  a Universitatii Eftimie Murgu din Reșița.În aceeasi situatie se afla si: Hristea Purtuc Daniela, referent CJ, Ciugulea Tanasa Florentina, care ocupa funcția de consilier la CJ Iași + alții… Când coordonator de licență iți este Ciochina Barbu Ioan, un profesor care migrează de la o facultate particulara  la alta, trecând prin Iași, Brasov, Reșița, etc, etc, voind parcă sa șteargă urmele pe care le – a lăsat și care duc la corupție, mita, fals intelectual, diplome de studii universitare și de licență contrafacute, iar președinte de comisie în momentul susținerii lucrării de licență este arhicunoscutul Marian Mihaila, succesul este garantat.Sa aflam si noi, ceilalti muritori de rand, care inca mai invatam onest, nefacand compromisuri, care este secretul unei astfel de reusite.Link-ul către probă este acesta : https://www.google.ro/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.univ-st-lupascu.ro/resurse/Rezultate.Licenta.2012/Rezultate_AP_2012.pdf&ved=0CB8QFjACahUKEwjw5fS28IjHAhWLjSwKHTgzAys&usg=AFQjCNGZy8yYVxZMlKK_hLv7gVdHzKKZmQ

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *