Romania Curată

Demos: Parteneriatul civil – protecția drepturilor fundamentale și a familiei în toate formele ei

Astăzi, în România, în jur de 800.000 de cetăţeni convieţuiesc şi formează familii, în timp ce relaţiile acestora nu sunt în niciun fel reglementate legal. Considerăm că orice tip de convieţuire trebuie protejată legal, în egală măsură şi toţi cei care fac parte din ea. În timp ce ne dorim sisteme de protecţie a tinerilor şi familiilor, nu putem lăsa în afara societăţii persoanele care convieţuiesc și formează familii fără să se căsătorească. Recunoașterea dreptului la viață de familie a acestor oameni nu presupune în nici un fel restrângerea drepturilor celorlalți, ci reprezintă o extindere firească a condiției de cetățeni cu drepturi depline.

Astfel, Demos susţine parteneriatul civil şi actualizarea legislaţiei în acest sens, precum și adoptarea unor instrumente favorabile pentru recunoașterea și protejarea juridică a acestor cetățeni. Drepturile si libertăţile nu pot fi apărate sau limitate în functie de considerente şi strategii electorale. Acestea se apără în virtutea Constituţiei şi tratatelor internaţionale la care România este parte.

Există numeroase cupluri heterosexuale care conviețuiesc și formează familii fără să fie căsătorite. Motivele lor sunt diferite, dar în mod egal legitime. În același timp, există cupluri formate din persoane de același sex care și-au întemeiat o viață împreună. Acestea nu sunt recunoscute și nici protejate legal de statul român prin actuala legislație.

Centrarea discursului politic și a intervențiilor publice pe cazul cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex a pus în umbră faptul că tema parteneriatului priveşte un număr foarte mare de persoane heterosexuale care au dreptul la protecţia acestei instituţii. Mai grav este că s-a ajuns la mobilizarea opiniei publice împotriva unui grup vulnerabil, cu scopul de a-l stigmatiza. Regimul comunist a considerat homosexualitatea o infracțiune şi a urmărit și pedepsit prin închisoare persoanele acuzate de homosexualitate. Articolul 200 din Codul Penal care permitea acest tip de sancțiune a fost abrogat târziu, în 2001. În prezent, ne aflăm la o răscruce care cere decizii informate și în acord cu protejarea drepturilor persoanelor. Societatea este în continuă schimbare. Legislația unui stat trebuie să protejeze fără discriminare drepturile persoanelor care trăiesc în acest mediu dinamic al vieții de familie în care opțiuni actuale erau considerate imorale, nelegitime și ilegale în urmă cu decenii.

România nu este singurul stat în care se discută despre parteneriat civil și forme diferite de protejare a vieții private și de familie. Majoritatea statelor Uniunii Europene recunosc parteneriatul civil ori căsătoria ca forme de protecție pentru familii formate din persoane de același sex. În Suedia, Finlanda, Portugalia, Spania, Regatul Unit, Irlanda, Olanda, Danemarca, Franţa, Luxemburg, Belgia, Slovenia sunt recunoscute prin căsătorie familiile formate din persoane de același sex. Alte 19 ţări au recunoscut și protejat familiile formate din persoane de același sex prin intermediul parteneriatului civil: Suedia, Finlanda, Portugalia, Spania, Regatul Unit, Irlanda, Olanda, Danemarca, Franța, Luxemburg, Belgia, Austria, Germania, Croația, Malta, Ungaria, Estonia, Cehia și Grecia. Doar 7 țări din Uniunea Europeană numesc prin Constituție `căsătoria` drept o uniune dintre bărbat şi femeie: Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Croația și Slovacia, însă Croația și Ungaria oferă posibilitatea de protecție prin parteneriat.

Legiferarea parteneriatului nu înseamnă că familiile cărora li se aplică sunt de rang secund, ci că familiile, în toată diversitatea lor, sunt protejate prin instrumente complementare. O protecție minimală nu limitează drepturile și libertățile altor persoane. Parteneriatul civil nu împiedică alegerea unei uniuni tradiționale, ci extinde posibilitățile de alegere și protecție a vieții private și de familie. Parteneriatul civil poate acorda drepturi celor care trăiesc în comun, de pildă drepturi de vizitare a partenerului sau partenerei în spital ca aparținători legali, dreptul de beneficia de asigurarea de sănătate a partenerului în caz de nevoie, posibilitatea de a contracta împreună credite sau posibilitatea de a moșteni bunurile dobândite în comun.

Demos apără și promovează egalitatea și nediscriminarea în recunoașterea dreptului la viață privată și de familie ca drepturi fundamentale pentru toți cetățenii și locuitorii României.

#democratie #solidaritate #demos

Mai multe despre Demos: www.platforma-demos.ro

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *