Romania Curată

DEMOS îi solicită președintelui Klaus Iohannis să invite mai multe femei în Comisa care lucrează la proiectul de țară. Vezi propunerile Platformei Democrație și Solidaritate

”Proiectul de țară este al tuturor”, se arată într-un comunicat al Platformei DEMOS, în care președintelui României, Klaus Iohannis, i se solicită să îmbunătățească structura Comisiei prezidențiale care va elabora proiectul de țară. Conform DEMOS, la o ora actuală, în componența Comisiei se regăsește o singură femeie, motiv pentru care în comunicat sunt propuse femei cu expertiză în diferite domenii, pentru a fi invitate să lucreze la proiect. Comunicatul și lista de propuneri DEMOS, mai jos:

”Platforma Democraţie şi Solidaritate (DEMOS) salută intenţia Preşedintelui României, Klaus Iohannis de a analiza prospectiv locul României în Uniunea Europeană şi de a înfiinţa o Comisie în acest scop.

Relevanţa şi legitimitatea acestei Comisii depinde de cât de transparentă şi incluzivă este, dar şi de măsura în care implică persoane cu pregătire în mod egal solidă şi diversă.

Am constatat cu surprindere că structura Comisiei nu reflectă domeniile de acţiune guvernamentală relevante şi, cel mai îngrijorător, cuprinde un număr foarte mic de femei, mai exact una singură. Considerăm că această omisiune este una care se poate corecta prin acţiunea rapidă a Administraţiei prezidenţiale. Prezenţa femeilor se impune nu doar din perspectiva reprezentării unei mari părţi din populaţia ţării, ci şi din perspectiva expertizei remarcabile pe care un număr foarte mare de femei au câştigat-o în toate domeniile vieţii sociale, politice, economice, culturale şi civice din România. Propunem public Administraţiei prezidenţiale să ia în considerare următoarele persoane în vederea invitării acestora de a face parte din Comisia privind Proiectul de ţară. Lista nu este completă, dar cu siguranţă ar putea aduce o binevenită diversitate ce se va reflecta pozitiv în calitatea lucrărilor şi a rezultatelor Comisiei.

Persoane şi domenii de expertiză (în ordine alfabetică):

 • Angela Achiţei – Președintă executivă a Fundației “Alături de Voi” (Iaşi), expertă în economie socială şi incluziune a grupurilor vulnerabile.
 • Lavinia Andrei – Expertă în domeniul energiei şi schimbărilor climatice, Preşedintă a Fundația TERRA Mileniul III
 • Ioana Avădani – Directoare executivă, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Deținătoarea premiului „Cetățean European” pentru cei 18 ani de activitate în domeniul dezvoltării mass media.
 • Ruxandra Balaci – Curator internațional, teoretician al artei, director artistic fondator Muzeul Național de Artă Contemporană / Officier des Arts et des Lettres de la Republique Francaise.
 • Nicoleta Biţu – Doctor în ştiinţe politice, activistă şi expertă în domeniul incluziunii sociale a persoanelor de etnie Romă.
 • Gianina Cărbunariu – dramaturg și regizoare.
 • Ramona Coman – profesoară universitară, Directoare a Institutul de Studii Europene, Universitatea Liberă din Bruxelles.
 • Daniela Gabor – Economistă, profesoară asociată la Universitatea Angliei de Vest, Bristol, Marea Britanie.
 • Linda Greta – Asociația Comunitară a Romilor din Coastei (Pata Rât, Cluj)
 • Mihaela Miroiu – Conducătoare de doctorat în Științe politice, SNSPA
 • Mădălina Turza – Directoare Executivă, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD)
 • Ancuţa Vameşu – Expertă în economie socială, fondatoare a Institutului de Economie Socială.
 • Enikὄ Vincze – Profesoară universitară la Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, expertă în incluziune socială și politici de locuire.”

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “DEMOS îi solicită președintelui Klaus Iohannis să invite mai multe femei în Comisa care lucrează la proiectul de țară. Vezi propunerile Platformei Democrație și Solidaritate

 1. AlinaP

  Cu sau mai multe femei in acest asa zis proiect, tot o pierdere de timp e. Presedintele Johanis viseaza la planurile cincinale din trecut depre care stim cat de reusite au fost, cand de fapt ar trebui sa rezolve nenumaratele probleme pe care le are tara acum, in timpul presedentiei sale. Problemele viitorului Romaniei vor fi rezolvate de viitorii presedinti care ii vor lua locul, sa speram, cat mai curand.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *