Romania Curată

Demos: Da stângii democratice, Nu PSD-ului!

Promovând  ordonanța de modificare a Codului Penal și a celui de procedură penală, Partidul Social Democrat arată că este în continuare fundamental corupt, clientelar și nereformabil. PSD uzurpă nevoia reală de dezvoltare economică şi socială echitabilă a României, folosind-o ca pretext populist pentru a-şi întări puterea și a controla resursele publice. În acest moment, când sute de mii de oameni protestează în stradă, iar societatea tinde să se divizeze tot mai mult, lansăm un apel public pentru construcția unei stângi democratice europene, oneste, incluzive, autentice și deschise către cetăţeni.

Nu mai putem accepta ca viziunea stângii democratice să fie confiscată de către un partid corupt care, prin practicile şi discursul lui, nu doar că s-a autoizolat în cadrul social-democrației europene, dar riscă să ne izoleze și pe noi de Europa și de comunitatea democrațiilor. Considerăm că este o nevoie/datorie a societății să reconstruim această viziune în România, plecând de la experienţa participării cetăţeneşti, a societăţii civile, a mișcărilor de stradă, a implicării comunitare şi a competenţei profesionale. Proiectul va avea în centru drepturile, aspiraţiile şi nevoile oamenilor lăsați în urmă de guvernările anterioare. Societatea românească are nevoie de un proiect politic clar şi asumat de reducere a disparităţilor şi inegalităţilor sociale, de investiţii majore în serviciile publice şi infrastructură, de reformare a administraţiei publice şi de protecţia mediului.

Ne opunem cu hotărâre derapajelor autoritare, naţionaliste, conservatoare, anti-sociale sau anti-ecologice ale PSD-ului. În egală măsură, ne delimităm critic de acţiunile de acelaşi tip ale actualei opoziţii. Ne angajăm să promovăm dezvoltarea economică şi socială echitabilă și sustenabilă a țării, precum şi integritatea în administraţia şi viaţa politică românească. Totul, în cadre democratice solide, în care drepturile şi libertăţile sunt protejate, iar instituţiile politice îi reprezintă pe toţi.

 

Îi așteptăm alături de noi pe cei care doresc o forță civică și politică a democrației și solidarității!

 

Semnatari, din partea Platformei Democraţie şi Solidaritate – Demos:

 

Lavinia Andrei, expertă şi activistă în probleme de mediu; Mihai Burcea, istoric; Oana Băluță, conferențiar universitar și activistă pentru drepturile femeilor; Claudiu Crăciun, politolog și activist civic; Andrei Ţăranu, politolog, conferenţiar universitar; Mihail Bumbeș, istoric și activist pentru drepturile omului; Andreea Petruţ, asistentă cercetare, politici educaționale; Camil Pârvu, conferențiar universitar; Corina  Doboș, cercetătoare; Dan Bărbulescu, activist pentru protecția mediului; Mihai Ene, lector universitar, scriitor; Flavia Iulia Matei, design-builder, activistă; Alexandru Cârlan, lector universitar; Simona Maria Chirciu, doctorandă; Claudiu Turcuș, lector universitar; Andra Camelia Cordoș, doctorandă; Călin Goina, lector universitar, sociolog; Florin Arhire, artist vizual și activist civic; Emanuel Copilaș, lector universitar; Diana Mărgărit, lector universitar; Adrian Dohotaru, istoric şi activist civic; Victor Manciu, student; Arina Iacob, doctorandă; Andreea Ignişca, studentă şi activistă; Cristian Dragnea, filozof şi antropolog urban; Luminița-Anda Mandache, doctorandă, antropolog; Adrian Doboș, arheolog; Rotaru Ileana, conferenţiar universitar; Alexandru Bogdan, Niţu, muncitor, activist; Melanie Zagrean, cercetătoare; Septimiu Simion, masterand; Andrada Nimu, cercetătoare; Ciprian-Sorin Constantinescu, student; Cristian Gelu Puscas, arhitect; Mihai Calin, consultant în management; Claudiu Tufiș, conferențiar universitar; Tudor Nimară, doctorand; Cezar Țurcanu, masterand; Silviu C. Paicu, cercetător şi activist civic; Valentin Negreanu, artist liric; Maria Cernat, conferențiar universitar., Cristiana Bucureci, specialist comunicare şi activistă, Adrian Munteanu, trainer, life & business coach.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Demos: Da stângii democratice, Nu PSD-ului!

 1. O

  Acum un secol ar fi mers la inimă mesaje care încep cu negații (Nu mai putem accepta … Ne opunem cu hotărâre …). Între semnatari sunt și activiști. (Punct). Avem și câțiva reprezentanți ai studențimii, al muncitorimii. Lipsesc les femmes aux foyers. Beaucoup de jeunes cadres dynamiques! Nici PSD-ul nu e atacat prea tare din moment ce uzurpă NEVOIA REALĂ de dezvoltare, nu dezvoltarea. Să ataci nevoile, aspirațiile, idealurile e grav. Ca înjurătura de mamă.
  Și nici nu ni se dă adresa stângii democratice, să mergem să ne înrolăm și să plecăm la război, cu câteo garoafă pe țeava puștii.
  Pentru echidistanță, propun ca RC să publice toate mesajele de pe pancartele, bannerele celor care au manifestat la București serile trecute și care erau de vreo 10.000 de ori mai mulți decât semnatarii Demos. Ar fi mai demos.

  Prea „Da” lucrurilor bune, prea „Nu” răului, prea ca la noi în țară !!!

  Reply
 2. flesh

  Înțeleg că vreți să lansați un partid autentic de stânga, partidul DEMOS. E de bine. Oamenii au nevoie de această alternativă. PSD nu mai e demult partid de stânga (dacă a fost vreodată). Sper să aveți succes, mai ales că văd printre voi oameni în care am încredere. Și mai sper că USR nu se va simți obligat să o ia către dreapta.
  Mie îmi place echilibrul. Cred că USR e ok pe centru. Când e drumul liber, mie îmi place să merg pe mijlocul șoselei. Va fi nevoie și de un partid curat de dreapta. PNL e la fel de putred ca PSD.

  Reply
 3. kros

  Interesanta ideia !Trebuie Sparta stinga in doua.Se lucreaza din greu.Asta inseamna ca nu au scazut in sondaje dupa revolte?

  Reply
 4. Munteanu

  Deocamdata Romania are deja un partid de stanga, PSD. Daca voi vreti sa faceti inca unul Succes ! dar cucerirea electorilor fie si pentru trecerea pragului de 5% nu va fi de loc usoara si 5% poate insemana un inceput dar si un sfarsit pentru cei care dorm in parlament. Deocamdata prin aceasta prima declaratie nu sunteti de loc „de stanga”. Orice om de stanga ar trebui sa constate ca in Romania si in lume se duce un razboi murdar impotriva stangii. Din fericire in Romania victimele toate de stanga sunt doar arestate abuziv dar stiute fiind conditiile din puscariile Romane asta este de multe ori tot o condamnare la moarte. In Argentina unde a aparut si denumirea de „razboi murdar” mii de oameni de stanga au fost torturati si ucisi. Voi astia de la DEMOS v-ati pregatit sa va arunce Basescu din avionul NATO Locheed fara parashuta ? In Anglia a fost assasinata Jo Cox exact pentru ca era de stanga. Probabil demonstrantii din piata victoriei din Romania care au adus la protest un streang si o spanzuratore ard de nerabdare sa-l atarne pe Dragnea in streang cum au atarnat-o deja pe Jo Cox. V-ati gandit vre-o data mai DEMOS ca dupa Dragnea care va muri curand vor atarna si capetele voastre in acelasi streang ?

  Reply
  • flesh

   PSD a luat foarte multe măsuri de dreapta în timpul guvernării Ponta (de exemplu reducerea CAS la angajator, în loc să reducă la angajați). Nu este un partid de stânga. Doar se preface că e de stânga.

   Reply
 5. Spânu

  Asa e, imposibil de luat din electoratul PSD, el ramane neclintit de la tatuca Iliescu pana la apusul vremilor. PSD poate face orice, bine sau rau, e sigur de o treime din voturi- minim.
  Au incercat anul trecut sa ia din votantii astia atat PRU cu banii lui Ghita si rrromanism de taraba, cat si PNL, cu proiecte de lege populiste, stangiste si demagogice- ce au „reusit”, se stie.
  Eu cred ca si mai mult lipseste un partid comunist- cu o finantare modesta, la cati nostalgici persista si la cata lehamite urca, cateva „analize” simple de genul „cate apartamente/scoli/spitale samd” au facut comunistii (de fapt, noi, dar e alta poveste) si cate s-au facut post 89, pariez ca din prima 10-15% din voturi sunt in buzunar.

  Reply
 6. Dumitru

  Tocmai m-am uitat si eu la lista de semnatari : Numai universitari (esaloanele 2, 3, si mai jos) plus cativa artisti si un coach pierdut pe-acolo. Fiind un pic cinic, as spune ca sunt oameni pe care reusita lui Nicusor Dan i-a facut sa creada ca au in ranita bastonul de maresal. Dar nu oricine e Nicusor Dan (care totusi are o certa cariera de activist civic in spate) si reusita lui are probabil si un anumit pret intelectual (vezi excluderea lui Moroianu) pe care semnatarii s-ar putea sa nu fie pregatiti sa-l plateasca.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *