Romania Curată

Corina Creţu, pusă la zid. Comisarul european e acuzat că lipseşte la şedinţe, îşi plimbă familia cu maşina de serviciu şi fumează în birou. “În România, un ministru poate face ce vrea”

Aproape jumătate dintre colaboratorii comisarului european pentru Politică Regională Corina Creţu au demisionat în primul său an de mandat, din cauza obiceiurilor acesteia, precum tendinţa de a îmbina călătoriile oficiale şi cele personale sau sarcinile atribuite angajaţilor, scrie website-ul Politico.eu, într-un articol intitulat „Stilul de lucru al unui comisar european provoacă revolta angajaţilor”.  “În România, un ministru poate face ce vrea”, ar fi răspunsul Corinei Crețu la faptul că fumează în birou, încălcând astfel o interdicție generală la UE.

Politico.eu scrie că, potrivit unor foşti şi actuali angajaţi ai cabinetului Corinei Creţu, biroul comisarului desemnat de România este în haos, după plecarea mai multor membri ai personalului, printre care şeful de cabinet, adjunctul acestuia şi responsabilul de comunicare.

Numărul neobişnuit de mare de demisii – opt din 19 angajaţi ai biroului său au plecat în 12 luni – vine pe fondul îngrijorărilor privind programul lejer de lucru al comisarului şi privind tendinţa sa de a îmbina călătoriile oficiale cu cele private şi de a cere angajaţilor săi să îndeplinească sarcini personale, precum spălarea rufelor, cumpărături sau transportarea unor membri ai familiei cu maşina, au precizat sursele citate de acest website.

Fostul şef de cabinet al româncei, spaniolul Mikel Landabaso, un birocrat foarte experimentat, i-a atras atenţia să nu-şi mai anuleze atât de multe întâlniri, pentru că ar putea să pară suspect. O copie a agendei personale a Corinei Creţu din ultimul an arată că ea nu a avut întâlniri în zilele de luni, joi şi vineri, iar Politico concluzionează că acest comisar nu a lucrat în aceste zile. Mai mult, Corina Creţu fumează în biroul său, încălcând o interdicţie generală în Comisia Europeană, iar la reproşurile celor din staff-ul ei, Corina Creţu ar răspunde: “În România, un ministru poate face ce vrea”, citează Politico o sursă.

Corina Creţu a explicat că timpul în care nu are întâlniri este folosit pentru a citi. “Nu fac cumpărături. Nu lucrez niciodată mai puţin de 8-10 ore pe zi”, a declarat ea pentru Politico.

Nici în zilele în care se prezintă la Comisie programul Corinei Creţu nu este unul care să se înscrie în liniile obişnuite. Membrii staff-ului spun că nu este o persoană matinală şi că trebuie să reprogrameze mereu întâlnirile de dimineaţă. Şoferul Corinei Creţu a demisionat în luna iunie, nemulţumit că trebuia să aştepte ore în şir dimineaţa în faţa locuinţei comisarului şi că i se cerea să-i plimbe cu maşina pe membrii familiei. Creţu se apără şi pune ca nu a cerut acest lucru decât de două ori într-un an.

Mikel Landabaso, fostul său şef de cabinet, a plecat în luna septembrie, în urma unor dezacorduri legate de lipsa de rigurozitate a programului de muncă şi de modul în care aceasta îşi face programul în timpul deplasărilor, spune sursele Politico. Directorul-adjunct de cabinet, Gabriel Onaca, fost secretar de Stat la Ministerul Fondurilor Europene, a părăsit-o la rândul lui pe Corina Creţu. Asistenta Arina Stoenescu ar fi plecat pentru că ajunsese să lucreze mai mult pentru gospodăria Creţu. Purtătorul de cuvânt Dragos Bucurenci a demisionat pe motiv că nu va putea să apere imaginea comisarului. Alţi membri ai echipei au plecat din cauza modului în care Creţu lucra. Corina Cretu susţine că numărul mare de demisii ar fi cauzat de faptul că oamenii cu care a lucrat au fost aleşi foarte repede, fără a avea timp să-i cunoască.

Politico scrie cum Corina Creţu a venit de cinci ori în România în luna martie, iar cu una dintre ocazii a rămas în ţară de marţi până la sfârşitul săptămânii, prelungind o deplasare oficială de trei zile. Şapte dintre cele 20 de deplasări ale lui Creţu în primul an de mandat au fost în România, scrie Politico. Cu excepţia şefei diplomaţiei UE, Federica Mogherini, care a lipsit la 14 şedinţe ale Comisiei, Creţu este în topul absenteiştilor, cu zece absenţe sau mai mult, alături de alţi patru comisari. Sar în ochi şi cele 10 zile petrecute de Creţu în Insulele Reunion, în condiţiile în care deplasarea oficială dura doar patru zile. Creţu a petrecut timpul împreună cu soţul ei, Ovidiu Rogoz. “Am plătit pentru deplasarea mea după cele patru zile”, a fost replica Corinei Creţu.

Politico scrie că noul şef de cabinet al Corinei Cretu, Nicola de Michelis, ar fi ajuns la un compromis cu comisarul – programul nu va începe mai devreme de 10 dimineaţa, vinerile vor fi libere mereu pentru comisar, dar în schimb de Michelis are liber să organzeze lucrurile cât mai profesionist în cadrul cabinetului.

Politico afirmă că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ar putea avea probleme de imagine din cauza comisarului român. Publicaţia scrie că Creţu a fost numită de premierul Victor Ponta, care a demisionat ulterior şi acum este acuzat de corupţie. Este amintită şi relaţia apropiată dintre Corina Creţu şi soţia fostului premier, Daciana Ponta.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei, Margritis Schinas, a susţinut-o însă pe româncă, despre care a spus că „este un membru puternic al echipei Juncker şi face o treabă bună în calitate de comisar pentru politica regională, pentru creştere şi locuri de muncă”.

„Nu am ce să răspund pentru că nu vreau să transform Comisia Europeană într-o casă a bârfelor. Eu cred că sunt date concrete şi, din acest punct de vedere, vă asigur de onestitatea şi integritatea mea. Sunt uluită de acest atac şi suntem toţi şocaţi, inclusiv în cabinet, pentru că nu există nicio evidenţă, nicio bază faţă de nimic din ce se scrie acolo”

reacția Corinei Creţu


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Corina Creţu, pusă la zid. Comisarul european e acuzat că lipseşte la şedinţe, îşi plimbă familia cu maşina de serviciu şi fumează în birou. “În România, un ministru poate face ce vrea”

 1. Nosferatu

  As putea baga mana-n foc ca , cel putin jumatate din acuzele aduse, sunt adevarate ! Seamana izbitor cu imaginea politicianului parvenit. Din pacate, nu este valabil acest lucru doar ptr dna Cretu. Consiliul European a devenit un mostru birocratic platit din greu cu bani publici. La noi in tara, nu am auzit pe nimeni sa ia atitudine fata de imensitatea birocratiei de la Bruxelles si fata de salariile mari , plus sute de beneficii! Pe noi ne preocupa „femeia de la ghiseu” care castiga salariul minim. In plus, culmea lobby-ului finantist si corporatist, dna Anca Dragu ne cearta ca nu lucram „pe 2 lei” cum fac tarile din BRICS ! Dna Dragu , ori nu stie ( si nu este scuzabil! ) , ori intentionat se face ca nu stie, faptul ca romanul ar lucra si ” pe 2 lei” nu ar aduce bunastare in tara ci in afara ei! Si sa ma explic de ce :
  1. Ponderea investitorilor in industria romaneasca , cea care aduce plus valoare , apartine cetatenilor sau firmelor din strainatate (Dacia, OMV, SIDEX , Continental, Ford, etc.).
  2. Platind salarii mici , profiturile sunt mai mari.
  3. Asta nu inseamna ca vor platii impozite mai mari ci isi vor externaliza profiturile reale in patria-muma , raportand statului roman profituri mult mai mici.
  4. Mai e nevoie de pct 4 sa explic de ce munca „pe 2lei ” nu va aduce beneficii nici Bugetului , nici romanului de rand ?
  5. La punctul 5, ajung la concluzia ca un om cu o asemenea mentalitate nu poate fi ministrul de finante al Romaniei, prin urmare, cer demisia dnei Dragu Anca si Paliu si numirea dansei in functia de ministru de finante al unei tari din BRICS !

  Reply
 2. Nosferatu

  Vedeti cum ajung de la subiectul Corina Cretu la Anca Paliu Dragu ? Din pacate, este o legatura intre cele doua doamne si aceea ca amandoua au fost „crescute” de entitati birocratice europene.

  Reply
 3. Mihai

  De fapt Corina Cretu spune adevarul. Dansa nu a facut altceva decat a exportat modelul de comportament nu numai al majoritatii demnitarilor de pe plaiurile mioritice, dar si al majoritatii directorilor din ministere, agentii guvernamentale, primarii, consilii judetele si chiar ale regiilor de stat care, dupa cum stie toata lumea dar putini o spun, isi folosesc angajatii din subordine pentru rezolvarea problemelor personale in schimbul unor favoruri mai mici sau mai mari. Fenomenul se numeste, dupa cum stie toata lumea, cumetrie si este mostenit de la vechiul sistem comunist pe care il condamnam de ochii lumii dar pe care il perfectionam necontenit. La comunisti erai cineva daca aveai sofer la scara. Credeti ca s-a schimbat ceva?

  Reply
 4. Enache

  Noua ciocoime parvenită. Care cum ocupă un scaun ceva mai înalt se crede un micuț Cezar și privește de sus plebea care de fapt îl plătește ca să-i facă un serviciu. Treabă de doi bani și pretenții la tot felul de privilegii cu sacul. Din simpli prestatori de servicii se erijează în stăpâni feudali cu aere de domnitori. Majoritatea dintre ei, când zboară din locurile călduțe pe care le ocupă ar muri de foame dacă nu și-ar fi asigurat din timp niște sinecure pe banii contribuabililor. Cum se zice în popor: nu-i prost cel care mănâncă zece pâini, prost este cel care i le dă! Știa el ceva Murpy cănd zicea: cine știe să facă face, cine nu știe să facă îi învață pe alții să facă, cine nu știe nimic conduce! Numai că meritocrația nu se prea coboară la nivelul ciocoimii.

  Reply
 5. Liviu

  Unii angajati au demisionat pe motiv ca programul de lucru era prea lejer ?! Prea putine intalniri cu sforarii de lobby !?Probabil si niste apucaturi de Dambovita,dar articolul cuprinde multe argumente trase de par.Corina Cretu are multi bani pe mana .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *