Romania Curată

Decizie istorică: instanța obligă prefectul de Vaslui să organizeze referendum pentru demiterea primarului din Pungești

Decizie istorică în România! O instanță a obligat prefectul județului Vaslui să organizeze referendum pentru demiterea primarului comunei Pungești, care este acuzat de locuitori că nu a făcut nimic pentru cetățeni și pentru localitate.

Printr-o decizie definitivă, Curtea de Apel Brașov a dispus ieri obligarea Prefectului Județului Vaslui la organizarea referendumului pentru demiterea primarului comunei Pungești, Mircea Vlasă.

Conform Legii administrației publice, 25% dintre cetățenii cu drept de vot pot cere Prefectului organizarea unui referendum pentru demiterea primarului, atunci când acesta încalcă interesele comunității sau nu își exercită corespunzător îndatoririle care îi revin.

37% dintre cetățenii comunei Pungești au solicitat Prefectului Judetului Vaslui organizarea unui referendum pentru demiterea primarului comunei, întrucât acesta a încălcat legea și hotărârile judecătorești, nu a depus declarația de interese, nu a organizat audiențe și întâlniri cu cetățenii, nu și-a respectat promisiunile din campania electorală și are o conduită nedemnă față de comunitate.

Prefectul Județului Vaslui a refuzat organizarea referendumului.

Asociațiile Salvați Bucureștiul, Neuer Weg, România Fără Ei, Eco Civică și câțiva cetățeni din comună au solicitat instanței obligarea Prefectului la organizarea referendumului. S-a constituit dosarul 5687/62/2014, judecat de Tribunalul Brașov și de Curtea de Apel Brașov. Prin decizie definitivă pronunțată ieri, Curtea de Apel Brasov a admis cererea și a obligat Prefectul la organizarea referendumului.

„Este o decizie istorică pentru democrația din România. Oamenii trebuie să fie conștienți că primarul trebuie să acționeze pentru a rezolva problemele oamenilor și pentru a actiona în interesul lor, iar atunci când primarul încalcă aceste obligații, cetățenii au posibilitatea legală de a-l demite”, a declarat Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul.

Procesul a fost realizat in cadrul proiectului  Instrumente pentru accesul la justitie al ONG-urilor, finantat prin granturile SEE, 2009-2014, in cadrul Programului Fondului ONG in Romania. Continutul acestui comunicat nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE, 2009-2014. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene, accesati www.eeagrants.org. Pentru informatii despre Fondul ONG accesati www.fondong.fdsc.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Decizie istorică: instanța obligă prefectul de Vaslui să organizeze referendum pentru demiterea primarului din Pungești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *