Adrian Popescu

Decizie istorica in Justitie Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul Trofeul Calitatii

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au condamnat, luni, pe fostul premier Adrian Nastase la doi ani inchisoare cu executare in dosarul Trofeul Calitatii si doi ani interzicerea unor drepturi civile. Totodata, instanta a decis confiscarea sumei de 38.217,220 Ron de la Adrian Nastase, bani pe care i-ar fi obtinut din fapta penala comisa. Nastase este cel mai inalt personaj politic din Romania condamnat in ultimii 22 de ani pentru fapte de coruptie. In acelasi dosar, Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii, a primit sapte ani inchisoare. Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Completul de judecata care a judecat acest dosar a fost format din judecatorii Ionut Matei (presedintele completului), Cristina Rotaru si Ioana Bogdan. Decizia de condamnare a lui Adrian Nastase a fost luata cu majoritate de voturi, doi dintre magistrati considerand ca acesta este vinovat de faptele pentru care a fost trimis in judecata, in timp ce judecatoarea Cristina Rotaru a avut o opinie separata in care a sustinut ca fostul premier nu este vinovat, intrucat fapta nu exista, si ar trebui achitat.

In acest dosar, fostul premier Adrian Nastase este acuzat ca si-a finantat campania electorala din fondurile colectate in cadrul simpozionului Trofeul Calitatii, organizat de Inspectoratul de Stat in Constructii.

Acesta este unul dintre cele mai lungi procese din Romania, numai judecarea la instanta de fond a durat aproape 3 ani, timp in care au fost audiati peste 900 de martori in cadrul a 48 de sedinte de judecata. Fostul premier s-a prezentat la majoritatea sedintelor de judecata si in permanenta a declarat ca este victima unui dosar politic fabricat de procurorii DNA la comanda presedintelui Traian Basescu.

Adrian Nastase este acuzat de DNA ca in 2004 a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion intitulat „Trofeul calitatii in constructii”, organizat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat.

Organizatoarea simpozionului a fost Irina Jianu, inspectorul general al Inspectoratului de Stat in Constructii, functie in care a fost numita ca urmare a relatiilor la nivel inalt pe care le avea in PSD, sustin anchetatorii. Taxele de participare au fost de cinci milioane de lei vechi pentru persoanele fizice si 15 milioane de lei vechi, pentru cele juridice, in total fiind stransa suma de 67,4 miliarde de lei vechi.

În dosarul „Trofeul calitatii in constructii”, Irina Jianu a fost condamnata la sase de inchisoare si cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsa la care i s-a aplicat un spor de un an, astfel ca aceasta va executa sapte ani de detentie, daca sentinta va ramane definitiva.

La randul lor, ceilalti inculpati din dosar, Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Mariana Ioana si Bogdan Popovici au fost condamnati fiecare la cate sase ani de detentie la care s-a aplicat un spor de un an, pedeapsa finala care ar urma să fie executată fiind de sapte ani.

Adrian Nastase a anuntat ca face recurs

La scurt timp dupa anuntarea deciziei ICCJ, Adrian Nastase a declarat la Realitatea Tv ca va ataca sentinta de condamnare cu recurs, intrucat este nevinovat iar dosarul este unul politic.

„Este o incercare de a ma tine in afara vietii politice. Acesta a fost obiectivul lui Basescu din 2005. Am fost un adversar incomod. Este foarte clar ca presiunea politica asupra judecatorilor a fost foarte mare. E clar ca Ionut Matei si Ioana Bogdan, fosta consiliera a lui Daniel Morar, care a fost promovata special pentru aceste procese, si-au facut datoria. (…) Stiti cum e, am trecut prin foarte multe in viata si dupa 7-8 ani de batalie cu un guvern condus de Traian Basescu am dovedit ca nu mi-e teama de absolut nimic”, a declarat Adrian Nastase, potrivit realitatea.net .

Cititi mai multe despre dosarul „Trofeul Calitatii”:

Nastase, spaga electorala si din bani publici

Nastase, trimis in judecata pentru coruptie


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Decizie istorica in Justitie Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul Trofeul Calitatii

 1. BULIBASA

  Deşi toate firmele lui REMUS TRUICĂ din România sunt fără profit sau inactive, FOSTUL ŞEF DE CABINET AL PREMIERULUI ADRIAN NĂSTASE este multimilionar. Afacerile lui din străinătate sunt strict secret. Nu apare în topul celor mai bogaţi români, dar este proprietarul unui domeniu rezidenţial, are o colecţie auto impresionantă, iahturi şi apartamente în Monte Carlo şi Caraibe.CE ZICE BOMBONEL DE ACEST CAZ spre exemplu si sa nu luam toate cazurile de achizitii publice din Romania de la care a luat 10%(zeciuiala) pe timpul and era premier prin intermediari chiar si generali de armata, etc…..

  Reply
 2. Adrian

  Stati sa vedem ce se intampla si la recurs. De multe ori, judecatorii nostrii intorc sentintele date de colegii lor. Oricum, condamnarea lui Nastase va da bine pentru raportul de tara de la vara.

  Reply
 3. aura

  E bine, in special pentru ca s-a creat un precedent. In sfirsit, un fost mare oficial e condamnat cu executare de catre o instanta din Romania.
  Nu pot sa nu remarc insa ca fosti tovarasi de „rele” ai lui Nastase – Miki Şpagă, fostul secretar general al Guvernului Năstase, condamnat cu suspendare, iar Gabriel Oprea, seful mafiei personale a lui Adrian Nastase – sint acum in barca puterii.

  Reply
 4. Dana

  Pot sa pun pariu ca nu va face puscarie. Ori va primi la recurs cu suspendare, ori va fi achitat. Pana la urma este si nedrept, altii au furat mai mult ca el si nu au mai patit nimic. Nici noi, cred, nu suntem pregatiti sa il vedem dupa gratii. Sau parca vad ca vine Crinulet presedinte si il gratiaza.

  Reply
 5. Chiş Costel

  Posibil ca Adrian Nastase sa fie vinovat .Din punctul meu de vedere ,subiectiv evident ,Nastase are o vina indirecta ca a participat la alegerile prezidentiale din 2004 si m-a determinat pe mine sa votez cu basescu.Daca judecam fondurile pentru campanii electorale asteptam sa vedem ce s-a intanplat in 2009 cu voturile cumparate in fel si chip pro basescu ca sa nu mai vorbim de ce s-a intanplat in ambasade .Asta cand se va judeca ?Ca tare mi-e frica ca cel care ne-a ciuruit va scapa.

  Reply
 6. DanBruma

  Chestia bizara in acest dosar este ca nu se spune nimic despre directorul si trezorierul de campanie ai lui Nastase la vremea respectiva. De fapt unde s-au dus banii de la cele patru firme : in contul partidului, in contul de campanie, au fost dusi cu valiza la sediul de campanie al lui Nastase ??? Mie nu-mi este deloc clara afacerea asta. Si apoi alta bizarerie : se vorbeste pe de o parte de 40 000 de lei pe care i-ar fi « castigat » Nastase din fapta penala, iar pe de alta parte despre faptul ca « banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat » Sa intelegem ca firma respectiva a facut servicii de 40 000 de lei in campania lui Nastase? De fapt care e spilu ? Restul banilor (5 milioane de lei) a ramas la cele 4 firme ? In cazul asta 2 ani de inchisoare cu executare pentru 40 000 de lei mi se pare enorm. E cam bizara afacerea. Cred ca la recurs se va obtine mult mai putin si asta daca se dovedeste legatura directa intre Nastase si suma respectiva.

  Reply
 7. Vlad

  Inainte de a face orice comentariu as dori sa stiu cateva lucruri:
  1. De ce fapte concrete este acuzat Adrian Nastase? A gandit personal acel mecanism de strangere de fonduri, a determinat pe cineva sa-l puna in practica, in fine, ce a facut, foarte concret? Ce inseamna ca „Adrian Nastase este acuzat ca si-a finantat campania electorala din fondurile colectate in cadrul simpozionului Trofeul Calitatii”? Asta nu este o acuzatie concreta, ci un rezultat al acelui mecanism. S-a ocupat A.N. personal de colectarea acestor fonduri, a stiut de acest mecanism, etc.? Nu cred ca A.N. din pozitia pe care o avea la acel moment s-ar fi ocupat de strangerea de fonduri pentru campania electorala, dar nu exclud acesta posibilitate. Totusi trebuie spus exact ce a facut pentru a putea intelege.
  2. Care sunt probele clare si directe din care reies faptele de le pct. 1?
  3. Poate fi banuita judecatoarea Ioana Bogdan de lipsa de impartialitate?
  4. Este adevarat ca expertiza dispusa de judecatori in cauza nu a constatat existenta vreunui prejudiciu? Este adevarat ca dupa ce au aflat rezultatele expertizei dispuse de catre ei, judecatorii au ignorat rezultatele acesteia?
  In lipsa acestor minime informatii este greu de comentat corectitudinea solutiei, mai ales ca 2 judecatori au avut o parere, iar unul alta parere. Cred ca jurnalistii de specialitate ar trebui sa lamureasca intai aceste chestiuni pentru ca publicul sa-si poata forma o parere obiectiva.

  Reply
 8. Florin

  Dupa executarea lui Ceausescu in stil clar stalinist, singurul scop al noii puteri infiltrate cu activisti NKVD, profesori fruntasi ca „Adrienii” Severin si Nastase la Academia Stefan gheorghiu (institutie de perfectionare a activistilor comunisti) si vajnici securisti a fost si este jaful multilateral dezvoltat si executat cu o lacomie fara limite.
  Iata ISTORIA – foarte pe scurt – A FURTULUI ROMÂNESC in perioada 1990-prezent:

  – 1990-1996 se fură pe scheme şi inginerii financiare de tip piramidal. Cei care au furat s-au numit mai târziu oameni de afaceri.

  – 1996-2000 se fură din privatizări. Comisioane de zeci de milioane de euro, industrii întregi vândute pe 1 leu. În perioada asta se nasc industriaşii gen Patriciu.

  – 2000-2004 se fură din marile privatizări, retrocedări şi derogări de la plata taxelor şi impozitelor. Cei care au furat s-au numit mai târziu moguli.

  – 2004-2008 se fură din investiţii şi contracte cu statul. Statul a investit în buzunarele şmecherilor. Celor care au furat, azi le spunem „băieţi deştepţi”.

  – 2008-2010 privatizări nu se mai pot face, investiţii nu, că a venit criza. Aşa că s-a furat direct din bugetul statului.

  – 2010 -2012 – bugetul nu mai există. Aşa că se fură direct din buzunarul românilor: salarii, pensii, ajutoare sociale, etc. !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *