Summit SUA-UE la Bruxelles despre criza ucrainiană, mai exact despre noua situație creată în Europa, după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Mai pe seară, preşedintele american a ţinut un speech care, probabil s-a vrut istoric, dar care n-a reuşit să fie decât dezarmant în contradicţii, nesincer în concluzii şi, din păcate, periculos de încurajator pentru ruşi.
Bună interpretare! Mai bună decât a lui Bill Pullman în Independence Day! Cu aerul său de Black Jesus, laureatul premiului Nobel pentru Pace, ne spune că nu va mai fi niciun Război Rece, căci Rusia nu mai conduce un bloc ideologic de naţiuni. Asta în timp ce Putin îşi afirmă clar zona de influenţă cu mai multe naţiuni din Asia şi Europa… Îţi vine să te întrebi… Pe ce lume trăieşte Obama? Înainte de a merge mai departe cu analiza evenimentelor de azi, vă propun să vă mai alocaţi două minute şi ceva pentru a urmări un alt speech, unul care chiar s-a dovedit istoric (Eu vă ofer doar două minute ca să vedeţi clarviziunea omului, dacă doriţi, puteţi citi tot speechul aici , în engleză însă).
Simplu şi clar ca bună ziua, ba chiar înspăimântător de aplicabil azi – ruşilor le place forţa, n-au niciun respect pentru cei care nu au putere militară, nu vor război, dar le place să culeagă fructele ameninţării cu războiul.
Şi atunci, ce dracu’ au mai discutat la summitul UE-SUA de la Bruxelles? Oh, o groază de chestii. Imaginaţi-vă că şi atunci, în 1946, ca şi acum, în 2014, occidentalii sunt într-o grozavă criză de timp. Atunci Rusia ocupase militar cea mai mare parte a Europei, azi este cu cinci ani înaintea Europei, într-un război al dependenţei energetice.
La conferinţa de presă de după prânz, Barak Obama, Herman van Rompuy și Jose Manuel Barroso, au ţinut o conferinţă de presă din care scot trei idei pentru dumneavoastră:
1. Ucraina nu e în NATO, deci poate fi sprijinită doar moral, material și cam atât. Declarația poate fi o scăpare, o greșeală, căci președintele american a bâlbâit-o la secțiunea pentru întrebări, acolo unde nu mai avea foi scrise de consilieri. Putea să nu spună nimic despre asta, chiar dacă n-avea de gând să sprijine militar, informativ sau logistic Ucraina. Mesajul poate fi interpretat de ruși că pot face fix ce vor cu Ucraina. Și asta e rău. Unde mai pui că, între timp, FMI-ul a condiţionat ajutorul de creşterea cu 50% a tarifelor la gaze pentru populaţie. E un fel de go Putin, go!
2. NATO va mări prezența trupelor în statele membre care se simt amenințate, dar și statele respective trebuie să înțeleagă că libertatea nu e o chestie gratuită. Aluzie directă la cheltuielile pentru înarmare. Altfel spus… în afară de avioanele din Polonia şi trei nave în Marea Neagră, militar, NATO va fi pregătită să apere Europa de Est mai peste vreo doi ani.
3. Președintele american, dar și cel al Comisiei Europene au dat clar de înțeles că nu există soluții pe termen scurt pentru a putea face o blocadă economică efectivă împotriva Rusiei. Barroso a spus că ceea ce se întâmplă a fost un semnal puternic că trebuie regândită toată politica europeană privind energia, aluzie străvezie la construirea unei alternative la gazele rusești. Obama a completat că americanii vor trimite gaze lichefiate în Europa, dar că și Europa trebuie să-și dezvolte propriile resurse. Barroso a intervenit și a spus-o pe șleau… statele europene trebuie să dea drumul la exploatarea gazelor de șist.
Și, de aici, mutăm problema la noi… Vă dați seama că acum capătă un oarecare sens zvonurile privind influența rușilor în mișcările ultraecologiste, nu-i așa? Habar n-am cât adevăr a fost în ele, dar acum nici nu mai contează… Chevron și gazele de șist au devenit dracu’ gol în ochii opiniei publice din România și, dacă a fost mâna rușilor, atunci aceștia iar au fost cu cinci pași înainte. Dar dacă așa stau lucrurile, poate că a venit timpul ca SRI-ul sau autoritățile statului să ne spună asta cu subiect și predicat. (Apropo, Băsescu a convocat CSAT după summit)
Apoi, chiar dacă lucrurile ar sta așa, o consultare populară în privința exploatării gazelor de șist devine foarte necesară. Asta se poate face în două feluri… fie prin schimbarea legislației și alocarea unei părți sau chiar a unei mari părți din redevență comunităților locale, caz în care referendumul ar trebui făcut local, fie printr-un referendum național în care noi toți să ne pronunțăm dacă vrem sau nu exploatarea gazelor de șist, și la Pungești și prin alte părți ale țării noastre.
Lucrurile nu sunt simple, dar toată Europa este într-o mare criză de timp, remember? Probabil vom avea mai multe baze americane în România, probabil Marea Neagră va fi permanent patrulată de nave de război ale NATO pentru a securiza transporturi de gaze dinspre Azerbaidjan, poate chiar spre Constanţa, dar categoric o țară cu resurse ca România nu va putea rămâne în afara acestui război economic care, mai devreme sau mai târziu, sigur va începe.
V-am dat la început înregistrarea cu Winston Churchill pentru că mie mi se pare că acest summit SUA-UE redeschide cumva Războiul Rece, chiar dacă Obama nu crede asta. Sau poate spune aşa doar ca să-l îmbuneze pe Putin. Dar n-ar fi stupid ca, după ce Putin invadează o ţară, să se roage ăilalţi de el să nu se supere? Ciudate vremuri vin!
Eu sunt sigura ca Putin si Obama chiar si cu unii lideri europeni, sunt intelesi intre ei, iar ce declara e doar de ochii lumii. Sa vezi cand or sa-si ia miinile dupa noi…ue, sua, nato…
d. Obama spunea ca viitorul e in mainile celor tineri. Leave office, then :) Observam aceeasi inadecvare si confuzie ca acum un veac intre stat, tara, familie
Asta cu agresiunea Rusiei la adresa Ucrainei mi se pare cu totul relativa, atunci ce sa spunem despre agresiunea UE la adresa Rusiei? As vrea sa semnalez observatia unei jurnaliste franceze care pune problema prezentei unor lideri europeni in piata Maidan in timpul manifestatiilor in timp ce lideri rusi isi vedeau la Kremlin de treburile lor, în orice caz nu se gaseau în Ucraina ca sa-l tina de mana pe Ianukovici.