Adrian Popescu

De ce nu-i urmeaza si altii exemplul? Mircea Cinteza, primul parlamentar care demisioneaza pe motiv de incompatibilitate

Senatorul PDL Mircea Cinteza a anuntat miercuri ca demisioneaza din functia detinuta in Parlament. Motivul oficial este ca se afla in stare de incompatibilitate, deoarece a fost ales recent membru in Consiliul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti.

Motivul real este insa altul. Cinteza a ales un mod elegant de a pleca din fotoliul de parlamentar, avand sanse mari sa fie dat afara dupa ce Agentia Nationala de Integritate l-a declarat incompatibil cu functia de senator, intrucat el ocupa si postul de sef al Sectiei Clinice de Cardiologie I a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

De altfel, la 1 noiembrie 2011, Curtea de Apel Bucuresti a confirmat starea de incompatibilitate in care se afla Mircea Cinteza.

In prezent, alti 12 senatori si deputati au fost declarati incompatibili de Agentia Nationala de Integritate, insa acestia refuza sa paraseasca fotoliile de parlamentari, alegand sa conteste in instanta deciziile ANI.

Sergiu Andon, deputat Partidul Conservator. A fost declarat incompatibil pe 3 iunie 2009, ANI sustinand ca acesta a acordat, in calitate de avocat, asistenta juridica Marianei Draghici, fost director adjunct al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), cercetata de procurorii DNA pentru o licitatie privind achizitionarea a 200 de ATV-uri la preturi supraevaluate.

Andon a contestat raportul intocmit de ANI la Curtea de Apel Bucuresti, insa pe 14 aprilie instanta i-a respins cererea. Dosarul se afla la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar primul termen al recursului se va judeca la 26 iunie 2012.

Sorin Pandele, deputat PDL. ANI l-a declarat incompatibil pe 5 august 2009, pe motiv ca are calitatea de administrator la doua societati comerciale (SC Ro Intermedia Serv SRL si SC Daliema XXI SRL).

Pandele a contestat decizia in instanta si a avut castig de cauza la Curtea de Apel Pitesti si Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Mircea Diaconu, senator PNL.A fost declarat incompatibil in ianuarie 2011, deoarece ocupa simultan si functia de manager al Teatrului Nottara.

Senatorul a atacat in instanta decizia ANI, insa Curtea de Apel Bucuresti i-a respins plangerea pe pe 19 septembrie 2011.

La sfarsitul lunii octombrie, ANI a sesizat Parchetul General, solicitand cercetarea lui Mircea Diaconu pentru savarsirea infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, deoarece si-ar fi angajat nelegal sotia in functia de regizor artistic la Teatrul Nottara.

Pe 6 decembrie 2011, Mircea Diaconu a anuntat ca a transmis Biroului Permanent al Senatului o adresa prin care informeaza conducerea acestui for legislativ ca i-a solicitat primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, sa-i aprobe incetarea delegatiei de manager al Teatrului Nottara.

In iunie 2011, Agentia Nationala de Integritate a stabilit ca patru parlamentari-rectori sunt incompatibili: senatorul PSD Ecaterina Andronescu, rector al Universitatii Politehnice Bucuresti, deputatul PSD Florian Popa, rector al Universitatii de Medicina si Farmacie ‘Carol Davila’ Bucuresti, senatorul liberal Nicolae Robu, rector al Universitatii Politehnica din Timisoara si deputatul PDL Stefan Iosif Dragulescu, rector al Universitatii de Medicina si Farmacie ‘Victor Babes’ din Timisoara. Legea stipuleaza ca „persoanele care ocupa o demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului”.

Paul Ichim, senator PDL. ANI l-a declarat incompatibil in februarie 2011 deoarece acesta a detinut concomitent si functii de conducere in cadrul unor spitale din Galati (medic sef de sectie la Spitalul “Elisabeta Doamna” Galati (in perioada 1 august 2000 – 1 aprilie 2003); medic sef de sectie in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Apostol Andrei” Galati (in perioada 1 aprilie 2003 – 16 aprilie 2009). Senatorul a contestat la Tribunalul Bucuresti raportul ANI, primul termen al procesului fiind stabilit pentru 30.11.2011.

Brandusa Novac, deputat PDL. ANI sustine ca acesta este incompatibila intrucat indeplineste si functia de director/manager al “Circ & Variete Globus” Bucuresti.

In plus, ANI a sesizat si Parchetul General pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese, dupa ce Brandusa Novac si-a acordat mai multe contracte in vederea realizarii unor spectacole de circ.

Gabriel Plaiasu, deputat PNL. Este acuzat de incompatibilitate, deoarece a indepinit si functia de administrator la mai multe societati comeriale (SC Quartz SRL, SC Industrial Mija SA, SC Liga SRL si SC Coriama Advertising SRL). Parlamentarul a atacat la Curtea de Apel Pitesti decizia ANI, urmatorul termen al procesului fiind stabilit pentru 24 noiembrie 2012.

Matei Bratianu, deputat PSD. A fost declarat incompatibil intrucat a detinut atat calitatea de deputat, cat si functia de presedinte al Federatiei Sindicatelor din Posta si Comunicatii.

Trifon Belancurencu, senator PSD. ANI a stabilit ca acesta este incompatibil, deoarece detine atat calitatea de senator, cat si functia de administrator in cadrul SC Dobrogea Gaz SRL Tulcea.

Pe langa incompatibilitati, ANI a sesizat instantele de judecata sau parchetele in cazul a altor 30 de parlamentari si doi europarlamentari (Corneliu Vadim Tudor si Gigi Becali), pentru conflict de interese, fals in declaratii sau avere nejustificata: Serban Bradisteanu, Dumitru Oprea, Pop Claudiu Adrian, Cristian Rizea, Ioan Botiş, Oana Niculescu Mizil, Sonia-Maria Draghici, Mihai Radan, Stelica Iacob Strugaru, Andras Levente Mate, Ioan Cindrea, Károly Kerekes, Csilla Mario Peto, Longher Ghervazen, Arpad Pal, Marian Neacsu, Florin Costin Paslaru, Vasile Gliga, Sorin Lazar, Stelian Fuia, Niculae Badalau, Eugen Nicolaescu, Mihaita Calimente, Sorina Placinta, Mircea Geoana, Florentin Balosin Gust, Marin Mircea, Andrei Valentin Sava, Robert Negoita, Cristina Dumitrache.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “De ce nu-i urmeaza si altii exemplul? Mircea Cinteza, primul parlamentar care demisioneaza pe motiv de incompatibilitate

  1. cornel

    Perceptia personala, vrs. Mircea Cinteza, exclusiv mediata de sticla tv, si cantitativ redusa, a fost ca domnia sa, nu a reusit sa devina politician. Intrebarea care se degaja din prestatia sa, era ca nu avea ce sa caute in mizeria/demagocia/minciuna/samd politici trecute si prezente din ro.
    Demisia sa, pe termen scurt si mediu, poate fi si o onorabila conservare a unui profesionist, care poate sa-si gaseasca locul in o viitoare constructie politica facuta in parametri de calitate.

    Reply
  2. Nick Sava

    Urmarind lista (incompleta; mai sunt si de la UDMR), pot spune doar atit: evident ca nu exista partid in care sa nu existe persoane cercetate de ANI! Asa ca, nu integ cum mi se poiate cere mie sa am incredere ca cei din Opozitie vor aduce o schimbare (in bine) fata de practicile celor de la putere. Daca ei isi permit, in Opozitie fiind, sa faca similar. Oricum, cazul Andon este tipic. Sedintele sunt atit sde mlt aminate incit sunt toate sasele ca un cercetat s aisi termine mandatul inainte ca Justitia sa isi dea verdictul! Amini discutarea dosarului un an jumate? Cred ca suntem unici in lume la acest capitol.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *