Romania Curată

De ce nu fac băncile profit: explicațiile lui Mugur Isărescu pentru ministrul finanțelor, Ionuț Mișa

Băncile cu rezultate pozitive au plătit impozit pe profit, iar cele care nu au făcut profit au capital pozitiv, a declarat vineri Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), care a subliniat că în România sunt 300.000 de firme care nu fac profit şi au capital negativ. Isărescu apreciază că a face profit într-o bancă nu e ”o chestiune uşoară”, iar activitatea bancară este una complicată.

Bilanturile anuale ale bancilor sunt publice, iar constatarea ca, in ultimii ani, bancile nu au facut profit este corecta, a declarat, vineri, intr-un briefing de presa, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Acesta a reacţionat după ce ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat vineri că 31 de bănci nu au plătit impozit pe profit şi că există un plan pentru identificarea celor care vând credite neperformante prin companii offshore.

Iată declarația sa: „Am menţionat că e vorba de 46 de bănci, din care 31 nu au plătit impozit pe profit, iar 15, da. E important să se înţeleagă că nu tot sistemul bancar are o problemă, ci o parte.

Nu cred că nu le merge business, cred că sunt pierderi, unele dintre ele realizate din cauza transferului unor credite neperformante, poate cea mai mare pondere. S-a realizat un proces de vânzare a creditelor neperformante foarte masiv în ultimii ani. Aceste lucruri au trenat.

Am făcut o analiză de risc a sistemului bancar, azi am extins controalele, am trimis colegii la specializare – s-a constatat că pierderile unei bănci erau de 650 milioane ron, vorbim numai de impozit pe profit, colegii mei au reuşit să diminueze această pierdere, i-au spus că e nereală, au stabilit că mai are de plată în plus 104 milioane. S-a emis decizie de impunere.

Suntem convinşi că şi cu celelalte bănci, care pe baza analizei de risc vor fi selectate, avem acelaşi plan de a identifica toate vânzarea de credite neperformanate prin companii offshore. Trebuie să înţeleagă cei care lucrează în sistemul bancar că noi ştim exact ce se întâmplă şi să plătească impozit pe profit!”, a declarat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, la Digi 24.

„Cred că domnul ministru (al Finanţelor, Ionuţ Mişa, n.r.) a dat un mesaj corect, în sensul că a făcut o constatare, pe care nu trebuie să o căutăm, nu ne trebuie liste. Bilanţurile anuale ale băncilor sunt publicate, sunt publice, în fiecare an. Deci nu cred că trebuie să facă cineva liste sau să solicite liste, sunt cunoscute foarte bine. Constatarea că, în ultimii ani, foarte multe bănci nu au făcut profit este una corectă”, a declarat, la rândul său, vineri Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă.

El subliniază că băncile nu au plătit impozit pe profit pentru că nu au făcut profit.

”Asta este o constatare pe care am făcut-o şi noi şi am spus-o în repetate rânduri. Faptul că nu au plătit impozit este o formulare pe care trebuie să o facem cu atenţie, că la nivelul publicului larg se va înţelege altceva, că băncile nu au vrut. Dar nu au făcut profit, şi atunci ele nu au plătit impozit. Băncile plătesc impozite serioase pe salarii, pe contribuţiile sociale etc”, a adăugat guvernatorul BNR.

Mai mult, el afirmă că băncile care au făcut profit – şi e vorba de cele mari – au plătit impozit serios pe profit.

”De patru ani sau de cinci ani să nu faci profit? E posibil, da. Atenţie! Avem 300.000 de firme în România care nu fac profit şi au capital negativ. Băncile, chiar dacă nu au făcut profit, au plătit impozitele şi au capital nu doar pozitiv, ci de peste 8%. Nu înseamnă neapărat evaziune”, menţioneză el.

Acesta subliniază însă că BNR nu are niciun fel de mandat şi nici atribuţii să facă propriu-zis un control fiscal.

”Una este să faci o constatare că o instituţie nu are profit şi, deci, nu plăteşte impozit pe profit, şi alta e să te uiţi în contabilitate şi să constaţi că nu a făcut profit, pentru că unele operaţiuni au fost la marginea legii sau în afara legii. În măsura în care asemenea constatări se vor face şi se vor dovedi, bineînţeles că Ministerul de Finanţe trebuie să acţioneze ca atare şi noi le vom acorda tot sprijinul necesar”, a mai declarat Isărescu.

Isărescu spune că BNR sprijină Ministerul de Finanţe pe căile pe care le are la dispoziţie prin actul de supraveghere.

”Dacă din actul de supraveghere rezultă date care arată că unele operaţiuni s-au făcut în afara sau la limita legii sau dincolo de limita legii, suntem primii care informăm, asigurăm opinia publică şi Ministerul de Finanţe de acest lucru”, punctează Isărescu.

Acesta afirmă că mai degrabă trebuie cercetat de ce anume băncile nu au făcut profit.

Guvernatorul BNR spune că businessul bancar este unul foarte complicat, iar criza a afectat serios profiturile băncilor.

”Este foarte probabil să nu facă profit sau să facă profit mic. Nu au făcut în perioada de criză, l-au făcut anterior şi când l-au făcut anterior, au plătit impozit pe profit vârtos. (…) Toate băncile din România au capital pozitiv”, a adăugat el.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “De ce nu fac băncile profit: explicațiile lui Mugur Isărescu pentru ministrul finanțelor, Ionuț Mișa

 1. Radu

  Domnule Isarescu, ati iesit foarte rapid in postura de avocat al bancilor din Romania . Ma asteptam ,avand in vedere pozitia dvs constanta de sprijinitor din umbra si nu numai al bancilor din Romania in detrimentul statului ,pe care trebuie sa-l sprijiniti/aparati. Cu experienta dvs. ma asteptam sa veniti cu propuneri de sprijin al MF pentru a face lumina in domeniul dvs de competenta . Ati facut din pacate prea putin pentru Romania ,in raport de timpul stat in fruntea BN atentie .. a…ROMANIEI.

  Reply
 2. Club Muntele Vrăjit

  E una ca băncile să nu facă profit și alta să nu declare profit.
  Dacă o bancă nu face profit, e jale, însă cum majoritatea sunt filiale ale unor bănci din afară și cum nu prea și-au schimbat staff-urile neperformante, înseamnă că au făcut profit. De ce să dai, tu ca bancă, bani unui stat prost? Nu mai bine dai prime, umfli cheltuielile, trimiți pe căi doar de calculator știute banii la firma-mamă. Au avut ei probleme occidentali, darămite noi!!!

  PSD-ul adaugă încă un vinovat de lipsa banilor, iar lista devine deja lungă: Soros, pensionarii militari, băncile. Urmează canicula și, dacă dă Dumnezeu, un cutremur vrâncean mai acătării. Dar așa cum băncile continuă să facă afaceri la noi, deși neprofitabile, pesediștii stau la putere, cu cele mai bune intenții de dăruire către popor, în penurie de resurse financiare și în ciuda adversităților uriașe… Cred că au ceva în comun acești lucrători cu mierea, înzestrați cu mâini lungi: stau aici pentru noi, poporul. Îmi dau lacrimile.
  Dacă ar fi fost invitat la Chantilly (Virginia – USA), dl. Isărescu ar fi aflat lucruri mai concrete; într-o pauză, ar fi putut să se informeze la Chairman-ul de la Goldman Sachs International: Barroso, José M. Durão sau de la alți oameni din lumea finanțelor. Au fost cam mulți din lumea finanțelor și diverși actuali și foști șefi la „defence” și „security”. Când se întâlnesc militarii cu bancherii, urmează o perioadă de creștere economică, nu ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *