Adrian Popescu

De ce a demisionat Dan Voiculescu din Senat: vrea sa tergiverseze un dosar in care este acuzat de privatizarea ICA

Dan Voiculescu si-a anuntat luni demisia din functia de senator, invocand faptul ca Senatul a respins initiativa sa de dublare a pedepselor pentru evaziune fiscala. Adevarata miza este insa cu totul alta: Voiculescu vrea ca dosarul in care este judecat pentru privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) sa fie mutat de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Calculul este simplu: daca nu mai este parlamentar, atunci dosarul trebuie mutat la alta instanta.

Dan Voiculescu pare sa se fi speriat de judecatorii de la Curtea Suprema, dupa ce Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani inchisoare.

Liderul Partidului Conservator nici nu pierde prea multe prin renunarea la functia de parlamentar. Senatul oricum intra in vacanta parlamentara, iar la toamna poate candida pentru un nou mandat.

Voiculescu avea termen pe 29 iunie la Inalta Curte in dosarul ICA, iar judecarea se apropia de final.

De altfel, Dan Voiculescu a anuntat ca demisioneaza din Senat si in septembrie 2007, cand era presedinte al PC si atunci fiind invocate „ca toate proiectele bune ale conservatorilor au fost tergiversate in Parlament”. Si atunci, Voiculescu fusese declarat colaborator al Securitatii de catre CNSAS si era anuntat ca va fi pus sub acuzare de DNA.

De ce este acuzat Voiculescu in dosarul ICA

La inceputul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu a fost trimis in judecata, alaturi de alte 12 persoane, in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, ea fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, este acuzat de „folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata”.

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Alaturi de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis in judecata si pe Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantis, Vlad Nicolae Savulescu, Marian Gheorghe Domnisoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene si Flavius Adrian Pop. Toti acestia sunt acuzati de complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de cea reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in actiunea de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.
Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti. El este acuzat si de abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si de fals in inscrisuri sub semnatura privata.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “De ce a demisionat Dan Voiculescu din Senat: vrea sa tergiverseze un dosar in care este acuzat de privatizarea ICA

  1. zona

    E acuzat de „folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata”.
    Unde e legatura cu senatul ? Poate ramane cazul la ICCJ. Sper sa-l acompanieze pe colegul nastase !!!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *