Adrian Popescu

De azi avem un nou guvern de monitorizat Ce a promis Cabinetul Ponta la investitura

Guvernul Ponta a fost validat luni de Parlament cu 284 voturi pentru si 92 impotriva. In consecinta, avem un nou Executiv de monitorizat si o sa vedem cate din promisiunile acestuia vor fi puse in practica in perioada urmatoare, mai ales ca sunt multe masuri populiste: refacerea salariilor bugetarilor si restituirea contributiilor de asigurari de sanatate retinute pensionarilor, scaderea contributiilor pentru sanatate (CAS), TVA scazut pentru alimente, impozit diferentiat.

Victor Ponta a declarat in Plenul Parlamentului ca prioritatea zero a Executivului pe care il va conduce este respectarea legilor si va demite oricare ministru impotriva caruia se va vota o motiune simpla.

Alte promisiuni facute de Ponta:

– nici o persoana din deconcentrate nu va fi schimbata pe criterii politice.

– unul dintre obiectivele fundamentale pe termen foarte scurt este de a renegocia si a opri contractele bilaterale cu baietii destepti.

– o administratie depolitizata si o noua lege a achizitiilor publice.

– un obiectiv fundamental in an electoral il reprezinta organizarea corecta a alegerilor locale si parlamentare. Nu va fi tolerata implicarea administratiei publice in campania electorala.

– o strategie nationala de valorificare a resurselor naturale care sa contina obligatia de transparenta si dezbatere publica.

– s-a angajat ca Fondul de rezerva al guvernului sa nu mai fie folosit niciodata politic, pentru campanii electorale si a anuntat ca a solicitat Ministerului Finantelor ca miine, printr-un act legislativ, sa se recupereze cei 170 milioane de euro.

– legea bugetului pentru 2013 va prevedea: scaderea contributiilor pentru sanatate (CAS), TVA diferentiat, impozit diferentiat.

– toate ministerele si autoritatile vor avea sarcina ca in 30 de zile sa faca un audit intern si sa prezinte public situatia.

Ce au promis ministrii din Guvernul Ponta

Leonard Orban (Ministerul Afacerilor Europene) a atentionat ca Romania risca sa plateasca Comisiei Europene penalizari de peste 30.000 de euro pentru fiecare zi de intarziere in adoptarea legii retinerii datelor de comunicatii (legea Big Brother). El considera ca toate autoritatile de management al programelor pe fonduri europene trebuie transferate de la ministerele de profil la MAEur, incepand din anul 2014, cand acest lucru va fi posibil, pentru o absorbtie crescuta a banilor europeni.

Andrei Marga (Ministerul de Externe) a facut o declaratie surprinzatoare, respectiv ca stilul de a conduce a lui Vladimir Putin, presedintele reales al Federatiei Ruse, nu este tocmai de criticat. „Putin este un om foarte competent, ar fi bine ca liderii din Europa si de la noi sa fie atat de competenti”, a declarat Andrei Marga, comparandu-l in acelasi timp pe Traian Basescu cu Mussolini. El i-a dat si sfaturi lui Traian Basescu, afirmand optiunile privind consilierii sai au fost gresite. „I-am spus si dupa instalare ca si-a luat consilieri care il vor trimite intr-un unghi mort, ceea ce s-a si intamplat. I-am mai spus ca sunt gresite optiunile si in alte domenii”, a spus Marga. Ca obiective, Marga a enuntat „lichidarea” dosarului Schengen si ca va lua contact cu Germania si Olanda, state care au reticente fata de intrarea Romaniei in spatiul Schengen; accesul lucratorilor romani pe piata muncii din alte tari, sustinere pentru aderarea Romaniei in Uniunea Europeana; incheierea de noi parteneriate, indicand ca prima tara Israelul. Printre probleme care trebuie rezolvate, Marga a enumerat insuficienta colaborare cu SUA si tarile din UE, relativa stagnare a relatiilor cu China, Rusia si alte tari, efectele economice prea mici ale actiunii externe.

Mariana Campeanu (Ministerul Muncii). Returnarea banilor pensionarilor si reintregirea salariilor bugetarilor reprezinta o prioritate in perioada de pana la sfarsitul anului. In urmatoarele sase luni, ea isi propune crearea unui cadru legislativ pentru pensiile ocupationale si precizarea unor termeni folositi in Legea asistentei sociale.

Victor Paul Dobre (Ministerul Administratiei) si-a propus depolitizarea administratiei, cresterea performantelor Corpului functionarilor publici, in scopul aplicarii legii si a intariri institutiilor, cooperarea autoritatilor publice locale, in schimbul asigurarii de catre acestea a serviciilor publice descentralizate in interesul cetatenilor, precum si prevenirea si combaterea actelor de coruptie din structurile administratiei publice.

Vasile Cepoi (Ministerul Sanatatii) are ca prioritati definirea unor reforme legislative si functionale, cresterea accesibilitatii populatiei la serviciile medicale, control asupra sumelor cheltuite in sistemul medical, deblocarea posturilor din sanatate.

Ioan Rus (Ministerul de Interne) a afirmat ca trebuie facuta o analiza privind cauzele infractionalitatii crescute. „Exista o infractionalitate marita in raportul pe 2011 si va trebui, intr-o analiza extrem de solida, sa vedem daca acest lucru s-a intamplat, intr-o oarecare masura, din cauza scaderii numarului de angajati, poate din cauza scaderii salariilor, poate din cauza dotarilor, neimplicarii, poate din cauza managementului profesional gresit in interiorul ministerului, si in functie de aceasta analiza (…) luam decizii”, a declarat Ioan Rus. El este de parere ca politistii locali „sprijina primarul si fac propaganda pentru el, nu se ocupa de ordinea si siguranta cetateanului in orasul respectiv decat in timpul liber”. Ca prioritati, Ioan Rus si-a fixat aderarea Romaniei la spatiul Schengen si managementul integrat al frontierelor.

Eduard Hellvig (Ministerul Turismului) intentioneaza sa introduca un program de vouchere turistice pentru pensionari si pentru persoanele cu dizabilitati, in colaborare cu Ministerul Muncii. De asemenea, isi propune dezvoltarea infrastructurii turistice si reabilitarea utilitatilor publice din statiuni.

Daniel Constantin (Ministerul Agriculturii) vrea sa ofere energie ieftina pentru fermieri, inaintand trei variante: un pret sezonier care ar putea fi introdus de la 1 iulie si care ar putea functiona pe o anumita perioada, acreditarea ANIF ca furnizor pe piata de energie, negociere directa cu furnizorii de stat, pentru ca beneficiarii sa aiba un pret redus. El mai vrea si TVA redus de 9% la alimentele de baza.

Mircea Diaconu (Ministerul Culturii) si-a facut un „caiet de treburi” in care si-a notat intrebarile senatorilor si deputatilor din comisiile de specialitate si isi propune ca in cele sase luni de mandat sa umple caietul cu „treburi rezolvate”. Diaconu a spus: „Cultura, pana la urma, este Cenusareasa oricarui Guvern, bataia de joc a tuturor, buna la toate. Ne place, venim la teatru, ne simtim bine, ne imbracam frumos, dupa care nu ne mai intereseaza nimic. In cultura se traieste greu. Si, din pacate, daca e sa iesim undeva si sa fim competitivi, cu cultura iesim, cu alte lucruri mai putin. Pe de alta parte, trebuie sa schimbam pas cu pas mentalitatea, felul de a privi cultura sau muzeul sau biblioteca. Sunt lucruri care necesita timp. Restul e tacere, cum spune Hamlet, colegul nostru mai in varsta”.

Ovidiu Silaghi (Ministerul Transporturilor) este de parere ca privatizarea CFR Marfa nu este o prioritate, ci compania TAROM, care ar trebui vanduta in totalitate.

Corneliu Dobritoiu (Ministerul Apararii Nationale) a spus ca prioritatile sale sunt aducerea pensiilor militarilor la nivelul anului 2010 si rezolvarea problemelor legate de statutul cadrelor militare. De asemenea, un accent va fi pus pe programele destinate cresterii securitatii fortelor dislocate in teatrele de operatii.

Rovana Plumb (Ministerul Mediului si Padurilor) va continua programele „Rabla” si „Casa verde”, administrarea plajelor ar trebui sa cada in sarcina autoritatilor locale, in timp ce la nivelul absorbtiei fondurilor europene este nevoie de o coordonare din partea Ministerului Afacerilor Europene. Ingrijorari produce si faptul ca POS-ul de mediu are cea mai mica rata de absorbtie. In plus, ea a anuntat ca va reanaliza situatia privind proiectul minier de la Rosia Montana, iar valorificarea resurselor minerale trebuie sa se faca pe baza unor principii europene, a dezvoltarii durabile si in interes national.

Florin Georgescu (Ministerul Finantelor si viceprimministru) confirma ca Romania se va imprumuta in continuare de pe piata externa, insa promite ca la dobanzi mai mici, iar inflatia va fi putin peste 3%, cursul de schimb va deveni mai stabil.

Ministrul a precizat ca executia bugetara se va realiza intr-o maniera prudenta si a spus ca „in termeni nominali nivelul salariului va fi adus la nivelul celui din 2010”.

Dan Nica (Ministerul Comunicatiilor) a anuntat ca 300 de angajati din personalul administrativ al Postei Romane va pleca, la fel circa 90 din cei 100 de directori din companie. El promite ca va analiza situatia companiei Radiocomunicatii, aflata in subordinea Ministerului Comunicatiilor, pentru ca nici de la aceasta companie nu sunt vesti incurajatoare.

Liviu Marian Pop (ministru delegat pentru Dialog Social) are ca prioritati realizarea unui acord intre patronate, sindicate si societatea civila; deblocarea Consiliului Economic si Social, unde partea guvernamentala sa fie inlocuita de partea societatii civile.

Titus Corlatean (Ministerul Justitiei) si-a luat angajamentul de a continua progresele in Mecanismul de Cooperare si Verificare, combaterea coruptiei, insa s-a declarat impotriva „Justitiei televizate”.

In timpul audierilor a spus ca regreta o declaratie mai veche in care cerea arestarea procurorului care l-a anchetat pe Adrian Nastase in dosarul Zambaccian si s-a incurcat in explicatii inutile cu privire la schimbarea prevederilor din Strategia Nationala Anticoruptie cu privire la imunitatea parlamentarilor.

Daniel Chitoiu (Ministerul Economiei) a declarat ca salariile functionarilor publici care lucreaza cu fonduri europene trebuie majorate, pentru o mai buna rata de absorbtie.

El a anuntat ca autoritatile vor analiza pietele tinta pentru dubla listare a pachetelor minoritare de actiuni ale companiilor cu capital majoritar de stat din energie, aceasta conditie urmand sa fie introdusa in caietele de sarcini in procesul de selectie a consultantilor. Obiectivul sau major este reducerea pierderilor si relansarea societatilor de stat.

Liberalizarea preturilor gazelor naturale va incepe in 2013 si se va derula pana la finalul anului 2018.

De asemenea, Romania intentioneaza sa majoreze redeventele petroliere si sa negocieze, inclusiv cu OMV Petrom, in acest sens, analizand si varianta impozitarii veniturilor exceptionale ale companiei, in conditiile in care aceasta nu va accepta majorarea redeventelor inainte de 2014.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “De azi avem un nou guvern de monitorizat Ce a promis Cabinetul Ponta la investitura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *