Adrian Popescu

Darius Vâlcov, doctorat plagiat. Ancheta Emiliei Șercan a fost confirmată de Comisia de Etică a ASE

În februarie, Emilia Șercan publica în PressOne știrea că Darius Vâlcov plagiase cel puțin 50% din teza sa de doctorat în economie. Comisia de Etică a Academiei de Științe Economice (ASE) s-a mișcat relativ destul de repede în comparație cu alte universități și, analizând teza, a ajuns la un verdict: Darius Vâlcov a plagiat.

Darius Vâlcov a plagiat în teza de doctorat – acesta este verdictul dat de Comisia de Etică a Academiei de Studii Economice (ASE). În plus, rectorul ASE a cerut retragerea titlului de doctor deținut de fostul consilier al Vioricăi Dăncilă și tovarășul de escrocherii guvernamentale a lui Liviu Dragnea.

În februarie, imediat după ce am publicat ancheta despre teza sa, Vâlcov susținea într-un comentariu pe Facebook că este „exclus” ca aceasta să fie plagiată.

Verdictul dat de Comisia de Etică se bazează (mai ales) pe paginile pe care le-am descoperit plagiate din autori pe care Vâlcov nu i-a menționat nici în note de subsol și nici în bibliografie. Mai mult, niciun rând din ce a plagiat nu a fost copiat din online, ci numai din cărți „puțin sau deloc cunoscute”, așa cum au fost catalogate de Comisia de Etică.

Practic, nu am avut la îndemână niciun indiciu pe care să mă bazez și cu toate astea am reușit să găsesc sursele plagiatului. Cum? Făcând multe, multe, multe analogii, căutând autorii care au scris despre subiectele abordate în teză. Categoric, a fost una dintre tezele care m-au provocat și care m-au testat cel mai mult. Iar acum, că verdictul meu a fost confirmat, pot să povestesc lucrurile astea. ☺️ 💪

Totuși, până la retragerea titlului de doctor pare să fie cale lungă. Asta după ce Curtea Constituțională a respins astă-vară, cu majoritate de voturi, sesizarea de neconstituționalitate a președintelui Klaus Iohannis pe Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011. Astfel, trebuie să ne uităm la Legea 139/2019, care prevede că diploma de doctor este revocată sau anulată prin hotărârea definitivă a unei instanțe judecătorești.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Darius Vâlcov, doctorat plagiat. Ancheta Emiliei Șercan a fost confirmată de Comisia de Etică a ASE

 1. Vlad Slăvoiu

  Săracu’ domnu’ Iohannis: încă o dată l-a învins o anumită parte, și samavolnică parte, a Curții Constituționale… :))

  Dacă tot citim L 139/2019, mai putem afla și că titlul de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziției de retragere a acestuia (căreia procedura judecătorească a revocării/anulării înscrisului care îl dovedește îi este ulterioară; de altfel, diferența asta între revocarea înscrisului și încetarea efectelor titlului e o idee moștenită din varianta Cioloș a modificării), așa că eu cred că, dacă până la „retragerea titlului” de doctor mai e cale lungă, ea mai e pentru că n-avem ministru la învățământ, nu pentru c-a refuzat Curtea Constituțională propunerile, înțeleptele propuneri ale, Excelenței Sale.

  Da’ ce-aș fi eu curios ar fi să aflu cine-i persoana adevărată care a scris acest dulce text. Așadar, s-ar putea să m-ajutați cumva să pot să strig și eu: „Uite-o, e ea!” ? :D

  Reply
  • Cristian Ghingheș

   2. La articolul unic, după punctul 1 se introduce un nou punct, punctul 11, cu următorul cuprins:


   11. După articolul 1461 se introduce un nou articol, articolul 1462, cu următorul cuprins:

   «
   Art. 146’2. –
   (1) Diploma de doctor este revocată sau anulată prin hotărârea definitivă a unei instanțe judecătorești.

   (2) Prin derogare de la dispozițiile alin. (6) al art. 1 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, instituția emitentă introduce acțiunea în anularea diplomei, în termen de un an de la data dispoziției de retragere a titlului de doctor.»”

   Reply
 2. Vlad Slăvoiu

  @Cristian Ghingheș: Aveți dreptate. Dar chiar și numai din ce indicați dumneavoastră se vede că există o diferență între revocare/anularea diplomei și retragerea titlului, aceasta din urmă fiind anterioară celei dintâi și având ca efect, conform punctului 1 de la articolul unic, faptul că titlul de doctor încetează să mai producă efecte juridice.

  Eu așa aș vedea lucrurile.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *