Dorin Tudoran

Dar cu „pegra”, „viermii”, „mahalaua violentă și ineptă” cum rămâne?

Aș fi scris pe alt ton decât a făcut-o Alina Mungiu-Pippidi, dar asta nu înseamnă că, pe fond, autoarea care a scandalizat încă o data nu are dreptate.

Că ne place ori nu, că avem ori nu curajul de a recunoaște public, așa cum există lumpenelite, există și lumpendiasporeni. Important rămâne să fim atenți cui și pe ce temei aplicăm diagnosticele de rigoare.

Unul dintre scandalizații cei mai vehemenți ai zilei de azi este campionul haimanalâcului politic – Vladimir Tismăneanu. De pe un piedestal de chirpici o ia la tocat, ex cathedra, pe rău-făcătoarea Mungiu-Pippidi.

Numai că, în 2012, când Bucureștiul fierbea împotriva guvernanților care-l stipendiau pe Tismăneanu în fel și chip, acest închipuit profesor de morală, învăluit într-o togă marca Maxima Moralia, îi numea pe cei revoltați „pegră”:

„Mihail Neamtu are dreptate: a iesit la iveala in Bucuresti, de-a lungul ultimelor zile si nopti, acel fond primar si agresiv care fierbe dedesubtul aparentei de calma si senina civilitate. Ceea ce consideram de la sine inteles devine subit indoielnic. Nu e in fond ceva nou. O stim de la Sigmund Freud, exista un instinct distructiv, agresiv, bestial daca vreti, pe care civilizatia il domesticeste, il reprima, dar nu il poate anihila. Exista frustrari colective, o stare difuza de neliniste, de teama, de malaise care, in anumite clipe istorice, duce la defulari de masa. In vremuri de criza, aceste sentimente si emotii se radicalizeaza. Dar aceste explozii nu se intampla ex nihilo, exista antreprenorii urii si resentimentului social, demagogii de serviciu si negustorii de slogane. Pegra nu se mobilizeaza de la sine. Niciun pogrom in istorie nu a avut loc in chip cu desavarsire spontan.”

Alții îi numeau „viermi” pe manifestanți, care nici nu erau cu toții suporteri ai PSD.

Teodor Baconschi, în acel moment Prim-vicepreședinte al PDL, transmitea națiunii că „În acest an, alegerea o va face România care muncește, nu mahalaua violentă și ineptă.”

Vă mai amintiți rezultatul acelor alegeri parlamentare?

Pentru cei cu memorie foarte scurtă sau foarte selectivă, iată AICI câteva file de istorie recentă ilustrând reacțiile unora dintre slugile Puterii anului 2012, câteva dintre ele scandalizate azi nevoie mare.

Haida-de!


Articol preluat de pe blogul autorului


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Dar cu „pegra”, „viermii”, „mahalaua violentă și ineptă” cum rămâne?

 1. Red

  Da’ chiar așa: ce i-a apucat pe acești stimabili domni să se ia de o doamnă, în public? Nu se face!
  Theodor Baconschi a zis și lucruri bune despre doamne. Spre exemplu, despre Elena Udrea, doamnă dintr-o nobilă familie din Buzău, cu o traiectorie profesională fără cusur, absolventă a pansionului de moravuri fine „Cosmin Gușă” etc. etc. La fel, Volodea, ex-vidanjor și actual expert în parfumuri etc. etc.
  Acești mari bărbați, precum și doamnele nefrecventate (prin commenturi) și masturbatorii intelectual de pe Contributors, mașinile de spălat cadavre și făcut spume la gură de pe Antene și mulți alții, de ce nu văd că ceea ce a făcut AMP a fost emiterea unei opinii. Punct și se tratează ca atare.
  Mă gândesc la Eminescu, cel care a înjurat conducătorii pentru a căror sănătate, indiferent de vremuri, Biserica ortodoxă s-a rugat la începutul fiecărei slujbe. Lui când îi vine rândul? Și altora, și altora?
  Să ne rugăm Domnului, dar nu în catedrala mânuirii turmei, să nea dea, ca și dușmanilor noștri, dreaptă judecată și să de ferească de atacuri ad hominem, precum și de tentația practicării lor.

  Reply
 2. Terzi Petre

  Aroganţa, piruetele geopolitice, şi elucubaţiile „academice ” ale doamnei Mungiu, au dus-o cu „oiştea în gard ” ! Căruţa-i hodorigită prezentată drept caleaşcă de aur s-a înpotmolit definitiv. Orice conservă care se va strădui să-i scoată oiştea din gard, va dovedi zadarnicia de a prezenta gunoiul drept delicatesă ! În zadar va fi orice trudă !

  Reply
 3. csongi

  Că unii sunt farizei, eu un lucru, dar nu are a face cu libertatea exprimării.
  Că unii nu sunt în stare să se exprime academic, e iarăși un lucru. O mai fi și ”lumpeni” pe deasupra, chit că a fi ”lumpen” nu este în mod necesar o chestie voluntară. Toate astea nu le pot depriva de libertatea de exprimare.
  Mai știm din teoria liberală a free speech-ului, că exprimarea de natură politică, cea critică, deranjantă, chiar dacă și provocatoare sau ofensatoare, exprimată împotriva deținătorilor puterii, ai demnitarilor și deținătorilor de funcții publice, sau a majorității de orice fel, trebuie ocrotită în mod special. Acesta nu înseamnă că ar trebui protejate și expresiile intenționat jignitoare, care nu adaugă nimic la discursul public, ci au exclusiv scopul de a îndemna la ură și de a stigmatiza anumite persoane sau grupuri. Muiepsd însă nu constituie nici instigare la ură sau violență, nici stigmatizare, este doar un deget mijlociu arătat partidului aflat momentan la guvernare, o variantă mai vulgară a exprimării dezacordului. (Dacă afișa Jospsd, era mai simpatic?)
  Pentru toate astea, cred că statul – prin intervenția organelor de poliție – a sărit calul în ”cazul plăcuța”.
  Ne place sau nu ne place, ”lumpenii”, mahalaua, fac parte din societate și au și ei dreptul de a-și exprima opiniile politice, așa cum sunt în stare să o facă. Responsabilitatea intelectualilor și al clasei politice în particular, este de a nu coborâ la acest nivel, de a nu populariza și de a nu adopta acest tip de discurs, de a păstra inclusiv integritatea morală a dezbaterilor publice (ceea ce, n.b. nu prea este cazul, vezi exemplele de manifestări grobiene înclusiv la nivelul membrilor parlamentului).
  De altfel, uitați-vă de curiozitate la oricare meci de fotbal din campionatul intern transmis de televiziunile de sport: la repunerea mingii în joc din colțul careului mic, galeria adversă urlă în cor ”oooo, sugi pula!” în momentul în care mingea își ia zborul. Nu de azi, nu de ieri, ci parcă de întotdeauna. Nu-mi amintesc ca vreo autoritate publică (CNCD, CNA, poliția) sau neguvernamentală, sau FRF, sau intelectuali, politicieni (dintre care unii chiar frecventează aceste evenimente sportive) etc. să fi luat vreo măsură, sau să-și fi exprimat indignarea față de această vulgaritate. Din păcate.

  Reply
 4. MAKE

  csongi, eu sugerez sa imi permiti ca in numele liberal al free speech sa iti spun sa nu mai fii idiot.
  tu singur afirmi ca m____ psd nu aduce nimic nou si nu este un slogan politic. Nu este doar o varianta vulgara, mai nesimtitule. Cuvantul se refera la o batjocura sexuala, la un viol. Tu ori nu pricepi sensurile cuvintelor, ori esti lumpen functional (un derivat al analfabetismului functional). Da, „jos psd” sau „psd hoti” sau „boii psd” erau perfect acceptabile si pentru penibilii de la ambasada Suediei.
  Politia trebuia sa atentioneze soferul la primul control, poate la vama, ca astfel de numere sunt ilegale in Romania potrivit normelor de aplicare ale ordonantei 195.
  Art. 24
  (3) Nu pot fi atribuite combinatiile de litere care pot avea o semnificatie obscena …
  Din moment ce legea spune un lucru pentru numerele de inmatriculare personalizate ale masinilor românești, acelasi lucru se aplica si celor din afara odata ce vor sa intre in România.
  Iar in privinta injuraturilor pe stadioane, te inseli. S-a dat o lege in 2004 prin care se pedepsesc cu amenda injuraturile pe stadioane. S-a aplicat initial cu multa rigoare si amenzile erau primite doar de cluburi apoi si de persoane fizice. Evident ca galeriile au protestat ca nu mai au voie sa injure.

  Reply
 5. csongi

  @MAKE: esti securist? Condoleanțe. Sau postac pesedist? Vai de capul tău. Oricum, intelectual eşti departe de nivelul la care am putea avea o discuție. Iar bune maniere pe semne nu ai, de îţi permiţi un limbaj injurios, nespecific acestui site. Crezi că-mi pasă? Get a life.

  Reply
 6. Cristi C

  Csongi, securistule. Ești foarte limitat intelectual. Folosești niște comentarii cu referire la libertatea de exprimare și te referi la faptul că poate fi deranjantă. Ți-a fost demonstrată deja necunoașterea în privința amenzilor pentru înjurături pe stadioane. Eu mă voi referi și la libertatea de exprimare. Este adevărat că la asta se referă diferite decizii ale CEDO sau organisme similare. Dar, în toate acele sentințe se face distincția dintre insultă și argumentare violentă. Iar gradul de violență al exprimării nu a depășit niciodată ce a fost folosit de Make mai sus. De exemplu, în cazul Oberschlick din 1997, CEDO a decis că folosirea cuvântului „idiot” nu a fost disproporționat în cazul articolului jurnalistului. În niciun alt caz adus în fața CEDO sau cunoscut în istoria jurisprudenței libertății de exprimare, nu s-a dat liber la instigare la viol și obscenități, la înjurături. Înțelegi asta, lumpen Csongi?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *