Lucian Davidescu

Dar cu dosarul EADS ce se întâmplă? S-a prescris și ăsta?

După implozia catastrofală a dosarului Microsoft, unde toți responsabilii de prim-rang ar fi scăpat ca urrmare a prescripției, se ridică o întrebare legitimă: ce se întâmplă cu cei din EADS, caz similar, din aceeași perioadă, dar cu pagube mult mai mari.

Încă nu este complet clar dacă în cazul Microsoft vinovățiile chiar s-au prescris: potrivit reconstituirii făcute de România curată, procurorii s-au resemnat în august 2017 că au muncit trei ani degeaba, însă nu au cerut un recurs în interesul legii ca să primească de la Înalta Curte o decizie de interpretare unitară.

Este în continuare posibil ca anunțarea prescripției în comunicatul DNA să fie o gafă, intenționată sau nu. Dar dacă totuși Microsoft s-a prescris, de ce ar sta lucrurile altfel în EADS?

Primul anunț despre contractul de securizare a frontierelor a fost făcut într-o după amiază din august 2004, la ora 18, la finalul unei vizite a cancelarului german Gerhard Schroder. Valoarea totală este uriașă și acum, pe vremea respectivă era amețitoare – un miliard de euro, vreo 2% din PIB, cât bugetul unui minister mare. La vremea aceea, un miliard de euro considera UE că va costa securizarea întregii sale frontiere externe.

Contractul s-a dat fără licitație, fără proiect, fără justificări în afară de „trebuie să intrăm în UE”. Se știau însă deja o parte dintre subcontractori: Urdăreanu – UTI, Nicolae Badea – Computerland, Claudiu Florică – Fujitsu Siemens, da, același Florică pe care îl găsim acum și în scandalul Microsoft. Lor și altora le revenea un procent de 35% din totalul de un miliard, restul la EADS.

Responsabili din partea statului român, prim-ministrul Adrian Năstase (Năstase a avut atunci una dintre ieșirile care îi consolidau renumele de „Arogantul”: cei 350 de milioane de euro ar fi fost pentru „șaibe și piulițe”), ministrul de Interne Marian Săniuță și un duium de șefi din sistemul de ordine publică și siguranță națională, dintre care unii sunt și astăzi prin diverse funcții. Majoritatea au fost scoși basma-curată de DNA la finalul lui 2006.

Câteva luni mai târziu, Adrian Năstase pierdea alegerile prezidențiale în fața lui Traian Băsescu, partidul pleca de la putere, se instala guvernul Tăriceanu iar ministrul de Interne Vasile Blaga spunea că începe investigația asupra contractului EADS și că va renegocia suma. Numai că renegocierea s-a făcut pe principiul Bechtel: ceva mai puțini bani, mult mai puțină muncă. Până la urmă, distracția a costat doar 734 de milioane de euro, dar nici până în ziua de azi nu se știe exact ce a căpătat România în schimbul banilor.

Se știe însă că în contract au mai apărut alte zeci de căpușe și pretendenți. Printre numele vehiculate: Ion Țiriac, Elena Udrea, Ioan Rus, Dinu Pescariu, Dorin Marian, Cătălin Harnagea, Alexandr Bittner, Dorin Cocoș, Remus Truică, Nicolae „Niro” Dumitru, Dinu Pescariu și nenumărați alții.

Și se mai știe că majoritatea faptelor au fost comise până în 2007. Adică, acum mai mult de 10 ani.

În 2014, ancheta a fost reluată pe baza probelor descoperite de procurorii germani: În Germania era pus sub acuzare fostul șef EADS Stefan Zoller, pentru presupusa șpagă plătită în România. Ulterior, ancheta germană a fost dată uitării.

Pornind de aici, ancheta DNA a fost relansată în vara lui 2014, practic la exact zece ani de când se coceau ultimele detalii ale primei forme a contractului. După principiul vehiculat acum, că prescripția se calculează din momentul semnării, fiecare zi scursă înseamnă încă o posibilă faptă trimisă la coșul istoriei judiciare.

În februarie 2018, întrebarea devine cât se poate de arzătoare: a mai rămas vreun ministru în dosar? Sau sunt cu toții „prescriși”?

Așteptăm comunicatul DNA!

Citiți și:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Dar cu dosarul EADS ce se întâmplă? S-a prescris și ăsta?

  1. Jan Valjean

    DNA n-o sa faca niciun recurs la ICCJ in legatura cu clarificarea perioadei de prescriptie nici in cazul Microsoft si nici in asteptatul la prescriere caz EADS ? De ce ? Pentru ca Kovesi este sustinuta de SUA,Germania,Franta,adica exact tarile din care au fost multinationalele care au corupt inalti functionari romani,ati inteles ? Cand o sa vedeti anchetat vreun spagar corupt din UE?SUA o sa puteti zbura fara aripi sau motor!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *