Romania Curată

Dana Gîrbovan vrea investigații „temeinice” privind arhiva SIPA

Dana Gîrbovan, preşedinta Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), intervine în scandalul arhivei SIPA. Într-o postare pe Facebook, ea aminteşte că UNJR a avut de-a lungul timpului o poziţie clară pe acest subiect şi face apel la jurnalişti să se documenteze „temeinic” şi să dezvăluie cât mai multe informaţii despre fostul serviciu secret al Ministerului Justiţiei.

Redăm integral mesajul Danei Gîrbovan către jurnaliști:

„Se vorbeste, din nou, despre SIPA – serviciul secret militar din cadrul Ministerului Justitie, ce era intesat de securisti si prin care erau urmariti si santajati magistrati. SIPA este o tema ce apare sistematic in spatiul public, este dezbatuta cateva zile si apoi este iar ingropata, pentru a reveni recurent.

E timpul sa se faca lumina in acest caz. De 27 de ani de la caderea comunismului continuam sa activam in diverse sectoare din societate, inclusiv in justitie, cu institutii si mentalitati mostenite din oranduirea comunista.

UNJR a avut pozitii constante pentru clarificarea problemei SIPA, adresand numeroase cereri in acest sens institutiilor abilitate.

Pentru cei interesati de acest subiect, va supun atentiei doua link-uri unde am scris despre problema SIPA:

Serviciul Independent de Protecție și Anticorupție. O poveste despre justiție și servicii secrete

Scrisoare catre premierul Dacian Ciolos sa retragă proiectul de HG pentru reinventarierea arhivei SIPA

Fac un apel tuturor jurnalistilor sa faca eforturi investigative vis a vis de acest serviciu si arhiva sa, pentru a intelege ce s-a intamplat cu acest serviciu, incepand cu data înfiintarii acestuia si pana in prezent.

Pentru o justitie cu adevarat independenta, avem nevoie inclusiv sa facem lumina in cazul SIPA.

P.S. Vad ca jurnalistul Mircea Marian, de la Romania Libera, a afirmat pe Facebook ca in 2016 Raluca Pruna „a fost linsata” cand „a vrut să desecretizeze arhiva SIPA”. Tocmai ca ministra Pruna nu a dorit desecretizarea acelei arhive, ci ca informatiile “de interes operativ” culese de SIPA sa fie “transferate institutiilor abilitate”. Adica si acele informatii compromitatoare si de santaj la adresa magistratilor sa fie transmise, legal acum, „institutiilor abilitate”, fara a se preciza cine ar fi acelea. E bine ca jurnalistii sa se documenteze temeinic cand scriu ceva despre justitie.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *