Romania Curată

Dana Gîrbovan (UNJR): Legea PSD a graţierii e doar o soluţie pe termen scurt

Legea graţierii trebuie însoţită de măsuri pe termen mediu şi lung, altfel nu va avea cu adevărat efecte în privinţa supraaglomerării din penitenciare, a declarat pentru RFI preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan.

Şefa UNJR a apreciat, pe de altă parte, că “s-a ajuns la o oarecare normalitate şi anume la faptul că acest proiect de lege se dezbate exact în cadrul potrivit pentru a se dezbate legile şi anume în Parlament”.

Dana Gîrbovan comentează amendamentele propuse de CSM la legea graţierii: “În ceea ce priveşte scăderea duratei de la cinci la trei ani, eu nu am date să văd exact ce fel de infracţiuni ar fi vizate, însă trebuie spus totodată că o serie de infracţiuni grave, de fapt, toate infracţiunile extrem de grave, precum şi infracţiunile de corupţie se află pe lista infracţiunilor excluse de la graţiere, aşa că cele două trebuie văzute în mod corelat. Şi fireşte, este rezonabil ca şi minorii care nu beneficiază de pedeapsă propriu-zisă, ci de măsuri de siguranţă să beneficieze de acest act de clemenţă”.

Propuneri pe termen mediu şi lung

Ce rezolvă de fapt legea graţierii? Preşedintele UNJR crede că “rezolvă pe termen scurt o detensionare, o uşurare până la urmă a problemei din penitenciare. Este o măsură care spre deosebire de altele, cum ar fi măsuri pe termen mediu, construcţia de penitenciare sau pe termen mai lung, de modificare a legislaţiei penale, de insistare a statului pe reinserţia celor ce ies din penitenciare, pentru a evita recidiva, sunt o serie de măsuri care pot fi luate, este o măsură care are efect imediat şi uşurează totuşi această suprapopulare. Dar trebuie însoţită de soluţii pe termen mediu şi lung, altfel nu va avea cu adevărat un efect pe problema în sine”.

Ce măsuri pe termen mediu şi lung sunt necesare? Dana Gîrbovan precizează că “trebuie doar să mergem puţin în spate şi să vedem că toţi miniştrii Justiţiei, începând cu domnul Predoiu, domnul Cazanciuc, doamna Prună au venit cu proiecte care conţin idei unele foarte bune, începând cu construirea de închisori în parteneriat public-privat, cu punerea accentului pe reinserţia socială (…), cu gândirea unui sistem poate deschis de închisoare, cum există şi în alte ţări, cu gândirea unui sistem sancţionator pecuniar mai ales în cauzele de corupţie, se dau amenzi usturătoare în alte state, nu se urmăreşte neapărat trimiterea la închisoare, cât recuperarea prejudiciului şi o sancţiune pecuniară care este resimţită ca o pedeapsă poate mai mult decât închisoarea propriu-zisă şi este şi mai avantajos pentru stat”.

O opinie similară a exprimat recent și judecătorul Cristi Danileț aici. Iată ce afirma acesta: „Problema României nu este atât supraaglomerarea din penitenciare (oricum, sub noile coduri, numărul deținuților este în scădere pentru că noul Cod penal prevede sancțiuni reduse în comparație cu vechiul cod), cât condițiile de detenție (spațiul acordat, asistența medicală, hrana pentru deținuți, programele de reabilitare, capacitatea de reinserție a condamnaților). Or, cu privire la acestea din urmă, nu există o strategie clară de soluționare, ca urmare apreciez că grațierea va produce un efect pe termen scurt.”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Dana Gîrbovan (UNJR): Legea PSD a graţierii e doar o soluţie pe termen scurt

 1. Ionas

  Solutia ar fi desfiintarea unor infractiuni (transformarea lor in contraventii)- aceasta este viziunea noului regim PSD

  Nemaiavind infractiuni de pedepsit in codul penal (pot sa ramina omor, talharie furt calificat si initiativa deputatului T Ciuhodaru) nu vom mai avea nici detinuti prea multi, si pe cale de consecinta cei aflati in penitenciare se vor bucura de un confort sporit ( sa nu se mai plinga la CEDO)

  Reply
 2. Daniela Nicolescu

  Total de acord cu punctul de vedere al doamnei Garbovan.

  Cat priveste solutia bratarilor electronice, propun sa fie cumparate chiar de catre cei la a caror incheieturi se vor „monta”.

  In aceiasi ordine de idei, un reportaj TV5 mi-a revelat cat de costisitor (cheltuieli cu paza, spatii de depozitare, intretinere, s.a) este pentru stat sa administreze bunurile sechestrate care se vand foarte greu.

  Reply
  • Dumitru

   Sunt convins ca TV5 a spus cat de costisitor e sa administrezi bunuri sechestrate. Insa nu cred ca era vorba de case si terenuri (ca de obicei in Romania) pentru ca in Franta astea se duc repede (cel putin in locurile interesante). Romania are insa si o alta problema: faptul ca nu se doreste scoaterea bunurilor la licitatie, pentru ca ar scoate la iveala procese facute alandala. Stiu ca nu e tema populara pe-aici, dar eu tema asta a bunurilor sechestrate am vazut-o prin presa prima oara in legatura cu dosarul ICA. Si sunt convins ca paguba a fost supra-evaluata (Voiculescu merita poate sa stea la mititica, insa si procurorul si judecatorul din acest dosar).

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *