Romania Curată

Dan Ioan Popescu a aflat că este urmărit penal în dosarul Rompetrol 2 și arată către Adrian Năstase și Rodica Stănoiu

Dosarul Rompetrol 2 aduce în atenția publică personaje ”celebre” din perioada guvernării Năstase. Fostul ministru al Economiei Dan Ioan Popescu a fost chemat astăzi la DIICOT unde a fost pus sub urmărire penală și a a aflat că procurorii i-au pus sub sechestru două apartamente, mai multe terenuri și conturi.

“Nu am dat declaraţie, mi s-a adus la cunoştinţă urmărirea penală. Este un dosar mamut, iar asta înseamnă poate un milion de pagini. Îl voi consulta şi apoi voi da şi declaraţii. (…) Nu eram prieten cu Patriciu, nu am discutat niciodată cu acesta, nu pe acest subiect, că de discutat, se discută”, a spus Dan Ioan Popescu, citat de News.ro

Fostul ministru a mai spus că statul nu a pierdut nimic din privatizarea Rompetrol: “Acea oră de urgenţă a fost dată pentru un agent economic care între timp a plătit zece miliarde de euro la bugetul de stat, care asigură şapte mii de locuri de muncă şi care, după părerea mea, şi-a îndeplinit toate îndatoririle. Statul nu a pierdut absolut nimic. Păi dacă Patriciu a vândut cu trei miliarde de euro, iar statul are 50 la sută, cât a primit statul? (…) Începând cu 2003 s-au plătit câte 25 de milioane de euro anual, cu titlu de dobândă la obligaţiuni”, a precizat Dan Ioan Popescu.

Întrebat cum comentează declaraţiile date, în calitate de martor, de fostul ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu şi de fostul premier Adrian Năstase, în care au prezentat nereguli ale şedinţei de guvern în urma căreia s-a dat OUG 118/2003  prin care datoriile bugetare restante ale Rompetrol Rafinare, de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligaţiuni subscrise de Ministerul Finanţelor, Dan Ioan Popescu a spus: “Şedinţele de guvern aveau doar două persoane cu drept de veto: primul ministru şi ministrul Justiţiei.  Doar două persoane aveau drept de veto şi doar o singură persoană îşi permitea să introducă anumite documente pe ordinea de zi. Toate aceste chestiuni sunt convins că se vor clarifica”.

Cu câteva zile în urmă un alt fost ministru a fost pus sub urmărire penală. Este vorba despre Mihai Tănăsescu. În total, patru foști miniștri sunt suspectați de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la delapidare.

“În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul Finanţelor Publice, Tănăsescu Claudiu Mihai şi ministrul Economiei şi Comerţului, Popescu Ioan Dan, şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, în urma unei înţelegeri cu Patriciu Dan Costache, George Philip Stephenson şi Nicolcioiu Alexandru, în sensul iniţierii şi promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale SC Rompetrol Rafinare SA la data de 30.09.2003 în cuantum de aproximativ 603.000.000 USD au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice”, informa DIICOT.

Procurorii precizau că, la data de 24 octombrie 2003, în şedinţa de guvern a fost adoptată OUG 118/2003 cu nerespectarea dispoziţiilor HG 555/2001 şi a Legii 24/2000, nefiind respectate niciuna dintre etapele obligatorii prevăzute în cele două acte normative.

„În acest sens, de menţionat faptul că nota de fundamentare a OUG 118/2003 a fost prezentată pentru avizare Ministerului Justiţiei la data de 27.10.2003, conţinutul acesteia fiind însă diferit de conţinutul notei de fundamentare ce a stat la mapa actului normative”, mai arăta DIICOT.

 

viewscnt


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *