Lucian Davidescu

„Dai în mine? Dai în tine! Dai în fabrici și uzine…” Unde se duce euro când se duce?

Iar a început „atacul pe leu”, pesemne din partea acelorași speculatori masochiști sau a altora care ar trebui până acum să știe că orice „atac pe leu” – că are mai mult sau mai puțin succes – îl câștigă BNR.

De data asta, condițiile bătăliei sunt mai grele ca de obicei. Bancherii stau pe saci de bani depuși de populație și pe care nu prea au cui să-i dea mai departe cu împrumut. Dacă totuși riscă să cumpere euro și la sfârșit cursul se întoarce de unde a venit, își pierd din bonusuri la sfârșit de an.

I-ar tenta poate să le dea muniție „speculatorilor”, de pe o zi pe alta, dar apare și reversul problemei. Dacă, dimpotrivă, cursul se stabilizează totuși mai sus, primele lovite vor fi chiar băncile, care vor vedea un nou val de „neperformante” de la împrumutații care până acum reușeau cu-chiu-cu-vai să achite la timp și dintr-o dată nu mai pot.

Poate că îi răcorește puțin că o încasează și guvernul după insulta pe care au pățit-o cu „taxa pe lăcomie”, dar dacă îi va costa și mai mult în bilanțuri ar fi o răzbunare cam amară.

Pe de altă parte, statul are mai degrabă de câștigat decât de pierdut. Va trebui să se împrumute mai puțin pentru a-și achita promisiunile și, deși rambursările externe îl costă mai mult, are buffer-ul de trezorerie care îi permite să-și aleagă momentele în care să cumpere valută de pe piață. Desigur, poate să aibă și o mare problemă politică, cu poporul…

Contează deci cât de mult se sperie poporul de cursul euro și, dacă se poate, cât de mult e luat de val să contribuie la atac. „Cumpărați euro că se va scumpi mâine”, se aud răzleț voci de cică-economiști pe te-miri-unde…

Pro-tip: când cineva dă sfaturi publice de investiții, fie de vânzare fie de cumpărare, mai ales pe cursul valutar, ignorați-l, e ceva escroc! Chiar și dacă a ajuns milionar din treaba asta, știe că ce funcționează la scară mică nu mai merge multiplicat la nivel de mase… iar dacă nu e milionar – despre ce mai vorbim?

Disclosure: Eu unul aveam vreo 100 de euro rămași pe card după vacanță, m-am grăbit să-i dau cu 4,73 și din câștig (adică pe banii speculatorilor, sper) mi-a rămas de un covrig. Poftim, dacă mai așteptam o zi luam doi covrigi!

Pentru ca un „atac speculativ” în contextul de acum să reușească, singura șansă ar fi ca populația să intre în panică, să cumpere euro de care n-are nevoie neapărat, și să fixeze astfel cursul pe termen lung la un nivel la care speculatorii îl pot susține doar vreme de câteva zile. Sau care măcar să preia riscurile în cazul în care atacatorii sunt forțați să se retragă ordonat.

Altfel, dacă ai cumpărat cu 4,75 și ajungi apoi să vinzi cu 4,65 nu ai „atacat” decât buzunarul propriu.

Pe scurt, în tot atacul ăsta aproape toată lumea riscă câte ceva. Bancherii – bonusurile, guvernul – voturile, populația – ratele, speculatorii – izbânda… D-l Isărescu? Domnia sa nu riscă nimic, decât poate să vină FMI să-i dea iar bani cu împrumut, cu împovărătoarea condiție de a accepta încă un mandat.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “„Dai în mine? Dai în tine! Dai în fabrici și uzine…” Unde se duce euro când se duce?

  1. Dumitru

    “și pe care nu prea au cui să-i dea mai departe cu împrumut” Ei, ar avea ei cui (de exemplu credite imobiliare celor cu venituri acceptabile) dar ar trebui pentru asta sa scada dobanzile. Iar pentru a scade dobanzile ar trebui sa nu mai dea credite neperformante pe motive politice si mafiote. Ceea ce e greu in Romania.

    Reply
  2. Ion

    Comportamentul sistemelor haotice nu poate fi prezis, e-adevărat (https://www.epsilontheory.com/three-body-problem/). Însă venirea FMI-ului, da. Pentru că nivelul îndatorării trebuie dus pe la 100% din PIB. Cu sacrificarea lui Isărescu încă un mandat, poate chiar cu (încă) o invitare a lui la reuniunea anuală a Clubului.
    Mediile de informare economică alternativă ne sfătuiesc să cumpărăm câteva capre, o căsuță cu grădină lângă pădure, 1-2 arme, multe cartușe, semințe de ceva legume și un buncăr ca să țineți pepenii și berea (dacă v-ați luat kit de fabricare!) la rece. Cunoștințele de supraviețuire sunt mereu prețioase, ba chiar pe un trend ascendent.

    Reply
  3. Marian

    Nu e niciun “atac”, leul practic “recupereaza” inflatia din 2018 de 3-4%. Plus, exista multa lichiditate in lei de la salariile marite care merg in aifoane si mancare de import, de unde cei 15 mld euro deficit comercial. Exportatorii nu mai sunt dispusi sa vanda valuta oricum deoarece le-au crescut costurile cu salariile, utilitatile, etc. Conturile comerciale reprezinta 90% din tranzactiile valutare in timp ce “speculatorii” abia se vad…

    Reply
  4. ionas

    Sumpirea recenta euro in raport cu leul autohton depreciat are prea putin in comun cu simpla specula financiara. Se datoreaza mai degraba situatiei economice nu tocmai roz in Romania.
    Au fost aruncate cantitati uriase de bani in lei pe piata prin intermediul cheltuielilor guvernului.
    Leul se va devaloriza in continuare.
    Este foarte important ca BNR sa lase cursul leu/ eura sau dolar sa fluctueze liber si sa nu risipeasca valuta forte pentru a cumpara lei ( pe care tot ea ii emite pentru creditarea guvernului)

    Reply
  5. magic

    sistemul financiar bancar actual este un monopol (oligopol cartelizat pentru propagandistii neoliberali ca sa nu abordam subiectul), acest monopol stapineste “tiparnita” banilor precum si distributia lor deci tot ce s-a invatat in facultatile de economie poate fi aruncat la gunoi deaorece regulile care se aplica sint cu totul altele iar orice analogie la teoria economiei de piata duc la concluzii profund gresite!!!
    sintem o colonie financiara de ultim rang, decizia financiara apartine monopolului, daca acesta vrea sa scufunde toata tara nu exista nici o problema, profiturile pot fi extrase dupa genocidul financiar sau eventual din alte colonii suprataxate daca genocidul devine o distrugere totala gen razboi civil precum Siria

    daca cineva vrea sa intre in razboi cu monopolul financiar sa se gindeasca ca nu poate avea cistig decit printr un razboi financiar direct si Fulger gen Islanda in care sa salveze sclavii din miinile stapinului (monopolul financiar), altfel o sa fie exterminat de catre sclavi pe care stapinul lor (monopolul financiar) o sa-i stringa cu funia de git (curs de schimb, comisioane, dobinzi)
    control rapid pe banca nationala, control pe dobinzi, comisioane, curs de schimb si nu in ultim rind spargerea monopolului prin legalizarea, coordonarea si controlul dobinzilor creditarii intre persoanele fizice astfel incit intermediarul devenit stapin absolut recte monopolul financiar sa piarda puterea si sa redevina economie de piata libera!!!

    Reply
  6. CMC

    Noi nu avem ROBOR ci mai degraba un aranjament stabilit de un fel de STABOR,.

    Orice institutie se infiinteaza la noi ca sa lucreze pentru stat, mai devreme sau mai tarziu ajunge sa urmareasca aproape exclusiv interesele proprii (institutionale si personale ale celor care o conduc).
    Din aceasta cauza nu trebuie permis mai mult de un mandat pentru nici o institutie a statului.

    Reply
  7. Vlad Slăvoiu

    Am și eu o întrebare cinstită: de ce e ROBOR așa de mare, când LIBOR, BUBOR, PRIBOR sau TIBOR sunt sensibil mai mici? Nu vreau să acuz pe nimeni, pentru că nu mă pricep, dar tocmai de aceea întreb.

    Reply
  8. Gheorghe Pascalau

    Nu mai are BNR hârtie (plastic) să tipărească lei? La cât s-a specializat eminența sa Vâlcov în furturi, sigur o să dea o gaură și la FMI.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *