Lucian Davidescu

Dacă victima găsește doar un telefon fără SIM și vrea să sune 112, ce se întâmplă, domnule Arafat?

Înainte de a introduce o cartelă SIM în telefon, pe ecran apare mesajul „Emergency calls only” (Doar apeluri de urgență). Din motivul ăsta, s-ar putea crede că se poate suna la 112 chiar și fără cartelă SIM. Ei bine, se poate, în multe țări din Europa, dar în România NU SE POATE.

Personal am crezut acest lucru multă vreme, pe baza acestui mesaj, până când m-am lămurit că nu-i așa. Specificațiile UE lasă această posibilitate la latitudinea țărilor membre, obligația strictă fiind ca apelul să fie posibil dacă există o cartelă SIM în telefon, fie și expirată sau fără credit.

Rațiunea deciziei poate fi înțeleasă până la un punct – dacă s-ar putea apela fără SIM, ar crește poate numărul farselor (fenomen a cărui amploare nu o știm de fapt, că sunt mult mai puține decât „apelurile false” – o cifră vânturată fără nimic care să o susțină). Pe de altă parte, cinismul este evident. Atunci când cineva are o urgență vitală și nu are la îndemână decât un telefon fără SIM, va muri cu zile.

Iar acum, revine aiureala cu buletinul la cumpărarea cartelelor SIM, chipurile pentru că statul nu mai poate de grija cetățenilor săi. Dacă chiar ar vrea să facă ceva serios, ar trebui dimpotrivă – să elimine de tot necesitatea SIM-ului pentru apelul la 112. Vor spune că nu se poate, că „apeluri false” – cât timp nu o fac, admit că sistemul nu-i făcut în favoarea cetățenilor în pericol ci cel mult împotriva puștanilor puși pe șotii.

Cum ziceam mai sus, aceste cifre nu au fost furnizate niciodată. Cele „48%” sau „70%” care s-au vânturat pot include cazurile în care urgența era „prea mică” (mașină parcată aiurea) sau s-a rezolvat de la sine (persoană leșinată care și-a revenit și a plecat înainte să ajungă ambulanța) sau deja anunțată (mai multe persoane au văzut un incendiu și au sunat să cheme pompierii) sau pur și simplu apel accidental, „din buzunar”. În nici unul din aceste cazuri, SIM-ul doar cu buletinul nu rezolvă ceva. În cazul farselor, poate, dar nici măcar nu știm câte sunt. Dar dacă numărul lor era semnificativ, probabil că eram anunțați deja.

A fost criticat, pe bună-dreptate, polițistul care i-a spus victimei unei răpiri să nu mai țină linia ocupată. Apoi a explicat de ce a ajuns în situația asta și a devenit clar că e și o problemă de sistem – că Poliția are prea puțini dispeceri de urgență. De fapt, problema nici măcar acolo nu este! Problema este că dispecerul de Poliție sau Ambulanță sau Pompieri trebuie să preia din nou cazul și să facă munca pe care se presupunea că a făcut-o deja operatorul 112. În mod normal, dispecerul de la Poliție nu are vreun motiv să discute cu victimele, ci să coordoneze propriii colegi.
Însă sistemul românesc, gestionat de un serviciu secret militarizat că doar ăștia sunt garanția profesionalismului în România, atâta a putut: Să facă un soi de centrală telefonică manuală, ca acum 100 de ani, de unde operatoarele să facă legătura după nevoi la „955”, „961” sau „981”. Măcar înainte de 112 știai exact unde suni și de ce și economiseai minute prețioase. Acesta era însă un dezavantaj relativ mic față de avantajele uriașe pe care trebuia să le aducă sistemul integrat. Noi am păstrat doar dezavantajul.

Cam cum a fost cu informatizarea fostului RATB făcută de, mai nou, denunțătorul de serviciu UTI, când „sistemul electronic” a costat o mulțime de bani, merge prost și nu aduce absolut nici un avantaj față de biletul tradițional pe hârtie, sistem pe care l-a imitat întocmai, deși posibilitățile ar fi nelimitate.

Și cum rezolvăm? Altă știre mai caraghioasă decât pare la prima vedere: Toate dispeceratele de urgență arondate la 112 din Ilfov s-au mutat în aceeași clădire! De parcă asta era problema, ca dacă tot n-au sisteme, proceduri și competențe, barem să poată striga unii la alții peste pupitre: „Băăă, știe careva unde-i cartierul ăsta?”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Dacă victima găsește doar un telefon fără SIM și vrea să sune 112, ce se întâmplă, domnule Arafat?

 1. corect

  E absurd sa ceri unei victime, aflata in situatii extreme, uneori pericol de moarte, sa nu tina linia ocupata, sa confirme nu stiu ce nazbitii, sa se lase mai apoi sunata si sa povesteasca din nou si din nou fiecarui operator” care o suna, conform CODULUI = indexul alocat ei de catre operatorul PRINCIPAL, initial! de catre respectivul OPERATOR 112 care raspunde initial, care ar fi trebui sa faca un conspect – sa puna la dispozitia oricui audio, transcris in retea si transmis, daca sunt prea putini – vizibil tuturor nu sa aloce el indexuri din burta ignorind compet cele relatate si incalcand voit protocoalele interne in numele prostiei din capul sau!
  Poate victima isi pierde cunostinta, lesina, devine comatoasa, e in imposibilitate sa mai raspunda si sa povesteasca la nesfirshit aceleasi lucruri – totul seaman a bataie satanica de joc fata de populatia indobitocita a unui avorton statal care a mintit pe toti ca e civilizat si european si ca a pus la dispozitia oricui serviciu chipurile implementat deoarece am devenit membri ai UE risipind banii pusi la dispozitie de catre UE -, iar daca cineva doreste sa ramna ascuns si nestiut inainte de acomite diverse chestii va asigur ca asa va si ramane deoarece eroarea e omeneasca si orice securitate are BRESELE ei daca le cti cu tot dinadinsul.
  (ca prostii, bolnavii psi, glumetii iresponsabili, diversi rebeli si drog organizati de cineva sa… nu vor mai tine Liniile ocupate. poate. insa mai simplu e sa maresti numarul de operatori care fac trierea initiala a apelurilor si sa eficientizezi dupa MODELE existente serviciul de extrema, medie si joasa urgenta pus la dispozitie – si sa nu le mai dai acestora dreptul sacrosant la viata si la moarte in numele administrarii eficiente ca sa-i exe cu INDEXU pe apelanti dupa cum i se nazare lor!

  Reply
  • Furt de IDENTITATE

   Probabil, ar fi necesar ca INSTITUTIILE corupte ale statului MAFIOT sa fie CONTROLATE mai bine de catre cetateni, in DEMOCRATIE, ci nu ca respectivele „INSTITUTII” ale un stat-nestat sa CREASCA/ intareasca CONTROLUL asupra POPULATIEI!
   Oricum ar fi, nimeni NU poate garanta ca respecticul utilizator de cartele prepay cumparate odata cu telefonul isi va da DATELE lui Personale ca sa intre in retea si nu ale unuia strain complet de el pescuit din vreo baza de date – se preconizeaza deci o piata neagra cu baze de date, PERSONALE, o afacere BIG -, daca nu de pe strada, fie si utilizand furtul clasic.
   Va dati seama, la cat de competente sunt ORGANELE avortonului statal – cu apucaturile lor stravechi mostenite din atatea dictaturi – niciodata ale unui stat modern european, DEMOCRATIC si Prosper, vesnic nu Mihai VitezuL in gura lor cea stirba si Cultul MARTIRILOR pentru ORTODOXIA de stat in capele seci acoperite de CAShCHETE&chipiuri, cati al-de Tzundrea vor infunda nevinovati Puscariile?

   Reply
 2. Nostalgia ORGANELOR pentru DICTATURA care le-a CREAT

  Ce se va intampla dupa ce reusesc infractorii in uniforme – care si-au batut joc de banii nostri si ai UE, ca si de Serviciul 112 pus la dispozitia noastra! – sa-si treaca OBSESIA in Lege?
  Adica, toate cartelele se cumpara doar cu buletinul.
  Nimic deosebit, de moment ce buletinul se obtine la 14 ani, cartelele si telefoanele se fura, iar o multime de bolnavi umbla liberi pe strazi si ar face orice pentru o tzigare, o sticla de bautura s-au niste droguri! REZULTA ca va aparea automat o piata neagra a cartelelor sim prepay imposibil de CTRL de organele vigilente ale avortonului statal care-si bat joc de Romania in haita indobitocindu-va pe voi.
  Probabil mai eficienta e o campanie continua de EDUCARE a populatiei, nu de pedepsirea populatiei si intarirea CTRL asupra ei exe de Haitele care detin statul nestat, neeuropean, nedemocratic si barbar – ultimul din EUROPA la toate capitolele – deoarece nu e democratic, de drept si nici prosper, nici macar in TENDINTE, din cauza LOR in plina disolutie si depopulare.

  Reply
 3. emil

  Scaderea criminalitatii si infractionalitatii daca adaugi cativa ani in plus la pedepse e doar o iluzie a doamnei Dancila. Problema e mafia din Judecatorii, Politie, Partide politice si Parchete care nu aplica si respecta nici legile in vigoare. Bestia din Caracal folosea cartele PrePay pentru santaj si apeluri de linistire a parintilor fetelor ucise.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *