Adrian Popescu

Curtea Supremă respinge contestația lui Dragnea la condamnarea primită în dosarul „Referendumul”

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a respins luni contestația la executare depusa de președintele PSD, Liviu Dragnea, împotriva condamnării la doi ani închisoare cu suspendare primită în dosarul „Referendumul”, informează Agerpres. Decizia este definitiva.

Liviu Dragnea a demarat, în luna februarie, o acțiune de redeschidere a procesului „Referendumul”, prin depunerea in instanta a unei contestații la executare, o cerere extraordinara de atac.

Avocații acestuia au cerut in instanta anularea deciziei din dosarul ‘Referendumul’, pe motiv ca două judecătoare din complet, printre care si Livia Stanciu, s-au pensionat înainte de redactarea motivării, iar in locul lor a semnat altcineva. De asemenea, ei au reclamat faptul ca a fost depășit termenul de 30 de zile pentru redactarea motivării in acest dosar.

‘Avocații spun, studiind Codul penal si de procedura penala, care nu este deloc ambiguu, ca practic eu nu am hotărârea de condamnare. Hotărârea de condamnare a unui cetățean roman trebuie sa conțină trei elemente – partea introductiva, dispozitivul (acel anunț) si expunerea care cuprinde de fapt toată motivarea. Eu, după aproape 10 luni de zile, nu am aceasta motivare – asta înseamnă ca hotărârea nu este completa. De asemenea, nici nu mai pot avea niciodată, pentru ca legislația este foarte clara, motivarea este obligație legala (…) si trebuie data la toate hotărârile in 30 de zile. Au trecut aproape 10 luni. Trebuie semnata si asumata si compusă de către toți membrii completului. Doamna fosta președintă a Curții Supreme, Livia Stanciu, la doua luni după ce a fost adoptata aceasta sentință, s-a pensionat si a mers la Curtea Constituțională. Exista o prevedere legala, care e si acum in vigoare, care spunea ca orice judecător care iese din sistem are obligația sa-si încheie toate motivările. Nu s-a întâmplat la aceasta ora, nu mai poate semna aceasta motivare’, declara pe 2 februarie Liviu Dragnea.

Peste numai câteva zile de la aceasta declarație, pe 8 februarie, ICCJ publica motivarea in dosarul ‘Referendumul’.

In luna aprilie 2016, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Inalta Curte la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, in dosarul „Referendumul”.

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării si desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianța politica din care făcea parte formațiunea pe care o reprezenta, si anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute in alte condiții decât cele legale.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *