Adrian Popescu

Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli la Metrorex Pretul contractelelor de paza si deratizare "umflate" fara baza legala

Curtea de Conturi a Romaniei a efectuat in perioada ianuarie-mai 2011 un control la Metrorex, unde a descoperit mai multe nereguli. Potrivit raportului intocmit de inspectorii de conturi, conducerea Metrorex a platit nejustificat peste 2 milioane de lei catre firma de paza Scorseze Security, companie ce castiga din 2006 contractele privind asigurarea securitatii in statiile de metrou. De asemenea, au fost descoperite nereguli in cazul unui contract privind deratizarea la metrou.

Contract de paza cu preturi marite nelegal

In anul 2007, Metrorex a atribuit firmei Scorseze Security un contract pentru asigurarea pazei in statiile, trenurile si depourile de metrou, pentru suma de 20,3 milioane lei, pentru urmatorii trei ani.

Initial, contractul stipula un pret de 6,00 lei/ora de paza, tarif modificat apoi in 2008 la 7,35 lei printr-un act aditional.

Ulterior, in 2009, se incheie un alt act aditional prin care pretul ajungea la 9,00 lei/ora de paza.

Curtea de Conturi a stabilit ca acest ultim act aditional a fost semnat pe 30 octombrie 2009, dar el si-a produs efectele de la 1 ianuarie 2009, asadar cu 10 luni inainte de incheierea lui.

Prejudiciul calculat de Curtea de Conturi se ridica la 2,2 milioane lei, reprezentand plati suplimentare catre Scorseze Security fara o baza legala, bani care trebuie acum recuperati.

In iunie 2010, Metrorex a semnat o noua intelegere cu Scorseze Security pentru suma de 51,7 milioane lei (12 milioane euro), pe o perioada de 4 ani.

Deratizarea la metrou se face cand nu este cazul

O alta neregula gasita de Curtea de Conturi se refera la un contract semnat in 2010 de Metrorex cu Alrod Consulting SRL, o firma din Campina specializata in deratizare si dezinsectie.

Curtea de Conturi sustine ca Metrorex a efectuat plati suplimentare catre aceasta firma, prin incheierea unui act aditional la contractul 188/2010, precum si plati neeconomicoase pentru efectuarea unor operatiuni de erbicidare intr-o perioada impropie pentru aplicarea tratamentelor.

Curtea de Conturi cere acum anularea acestui act aditional si recuperarea banilor de la Alrod Consulting SRL.

Potrivit presei centrale, Alrod este controlata indirect de deputatul PDL William Branza. Pana in 2008, actionar la companie a fost fratele deputatului, Daniel Brinza, iar administrator la Alrod este Ciprian Deleanu, care mai este actionar si la Willis SA, firma unde coactionar este Steliana Branză, mama deputatului PDL.

Numai in 2008 si 2009, Alrod a primit de la Metrorex contracte in valoare de 5,3 milioane lei.

Nereguli la licitatiile organizate de Metrorex

Curtea de Conturi mai acuza conducerea Metrorex ca a inclus in documentatia de atribuire a unor contracte de conditii restrictive, ce pot conduce la limitarea numarului de ofertanti.

Nereguli au fost descoperite si la un contract incheiat in 2009 cu UTI International Group, ce are ca obiect modernizarea instalatiilor pe magistralele 1 si 3. Si aici Metrorex a efectuat plati suplimentare nelegale de 117.000 lei.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli la Metrorex Pretul contractelelor de paza si deratizare "umflate" fara baza legala

  1. Anonim

    E ceva timp, ani buni parcă, de cînd a scris Caţavencu un articol foarte documentat despre cum deratizează Brînză pe la Metrou şi caşcavalul aflat la mijloc (scuze de jocul de cuvinte dar nu m-am putut abţine). De ce o fi fost ignorat? Probabil că au primat interesele reformării statului. Plus că, aparţinînd grupului de presă Realitatea (deci mogulului rău…) nici prea credibili nu erau ei, Caţavencii. Aşa o fi….

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *