Romania Curată

Curtea Constituțională: Alegerile pentru primari vor avea loc într-un singur tur

Sesizarea jurnalistului Liviu Avram privind alegerile locale a fost respinsă în unanimitate de judecătorii Curții Constituționale, după cum a anunțat președintele acesteia, Augustin Zegrean. Astfel, alegerile locale vor avea loc într-un singur tur de scrutin.

Prima sesizare respinsă a fost cea referitoare la numărul de semnături pe care un candidat trebuie să le strângă pentru a putea candida la primărie.

”S-a respins articolul 50 ca neîntemeiat pentru că nu s-a adus niciun argument care să justifice schimbarea practicii CCR în domeniu. Este o practica vastă în această privinţă. Dintotdeauna, Curtea a spus că este rolul Parlamentului să stabilească legea electorală, modalităţile, semnături, fără semnături. De altfel, şi Comisia de la Veneţia spune că nu este nicio problemă, nu se încalcă dreptul de a alege sau de a fi ales prin faptul că se condiţionează de existenţa unor semnături”, a explicat Zegrean.

Președintele CCR a mai spus că a fost respinsă şi sesizarea privind articolul 101 pentru că acest articol nu are legătură cu cauza depusă judecăţii. ”În acest dosar se judecă posibilitatea autorului excepţiei de a candida sau nu în funcţie de semnăturile pe care trebuia să le depună. Deci, nu se judecă legea electorală în ansamblul său”, a subliniat preşedintele CCR.

Întrebat dacă alegerile din 5 iunie se vor organiza într-un singur tur, Zegrean a afirmat că din punctul de vedere al CCR acestea rămân într-un singur tur.

”Curtea Constituţională tocmai s-a pronunţat astăzi, nu cred că mâine vom schimba. Mai avem încă 30 de dosare venite până astăzi cam cu acelaşi obiect, dar sigur nu vom schimba practica de azi până mâine”, a mai declarat Zegrean.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Curtea Constituțională: Alegerile pentru primari vor avea loc într-un singur tur

 1. VALERICA MATEI

  Ro nu este stat de drept daca ii dadea castig de cauza jurnalistului LIVIU AVRAM se creea un precedent pt CCR de succes in favoarea SOCIETATII CIVILE care de 26 de ani este strivita cu CALCAIUL MAFIOTILOR care au acaparat Ro. DACA ZIUA VOTARII PT AUTORITATILE LOCALE NU VA FI CEA A ORBILOR ATUNCI VOTANTII, alegatorii AU SOLUTIA veritabila de a alege INDEPENDENTI, astia sunt usor de revocat in timpul exercitarii mandatului daca situatia o impune sau electoratul o cere. Alta salvare a POPORULUI ROMAN capturat de MAFIOTI ar mai fi iesitul in strada cu mic cu mare de la cel cu tata in gura pana la cel cu barba sura PENTRU a INNOI TOATA CLASA POLITICA SI TOATE AUTORITATILE SI INSTITUTIILE STATULUI, altfel Ro va disparea de harta lumii in cativa zeci de ani SI din cauza PENALILOR si PUSCARIABILILOR care ocupa functii publice SI POLITICE.

  Reply
 2. Adrian

  «De altfel, şi Comisia de la Veneţia spune că nu este nicio problemă, nu se încalcă dreptul de a alege sau de a fi ales prin faptul că se condiţionează de existenţa unor semnături”, a explicat Zegrean»

  Dacă onorabilul Zegrean nu ezită a folosi „de altfel” unde s-ar presupune că era necesar, dimpotrivă, „în același sens“, putem conchide că a fost tratată cu maximă lejeritate chestiunea, și ședința a durat destul de mult doar fiindcă era înregistrată; dincolo de utilizarea unor formulări care sugerează o antepronunțare.
  (Off-topic) În timp ce o televiziune transmitea în direct declarațiile autorului excepției, imediat după închiderea ședinței, la televiziunea națională, pe unul din canale care în ultimul timp s-ar dori mai „știrist“, o doamnă ne spunea că trebuie să ne educăm copiii să fie mai docili(nu rețin dacă exact ăsta era termenul)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *