Romania Curată

Curtea Constituțională a respins din nou legea privind pensiile speciale pentru aleșii locali

Pentru a doua oară anul acesta, Curtea Constituțională a respins legea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene. Sesizarea a fost făcută, din nou, pentru a doua oară, de Guvernul României.

Legea prevedea că aleșii locali- doar cei enumerați mai sus- vor primi o pensie specială, stabilită în funcție de numărul de mandate, care să se adauge pensiei contributive. Astfel, spre exemplu, un primar de municipiu cu trei mandate ar urma să încaseze, la vârsta de pensionare, 4.940 de lei/ lunar.

În luna ianuarie, CCR a respins pentru prima dată acest act normativ din cauza mai multor probleme de legalitate, printre care lipsa precizării sursei de finanțare sau discriminarea care s-ar putea face între categoriile de aleși. ”Normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condiţiile de claritate şi previzibilitate cu privire la „indemnizaţia pentru limită de vârstă”, sub aspectul naturii juridice a acestei instituţii, al sferei beneficiarilor săi şi al modului de acordare a dreptului”, a precizat atunci CCR într-un comunicat de presă.

Legea s-a întors în Parlament, unde a fost rezolvată doar problema precizării sursei de finanțare- și anume din bugetul local- nu și celelalte obiecții ale Curții Constituționale.

Din acest motiv, pe 27 iunie, Guvernul a contestat-o din nou la CCR, iar acum această instituție a respins-o din nou.

„Cu pensiile aleșilor locali am admis sesizarea Guvernului, obiecția de neconstituționalitate plecând de la premisa că, după reexaminare, Parlamentul nu a urmat de la început calea care ar fi trebuit pentru că noi declarasem deja în întregime că este neconstituțională și că trebuiau parcurse de la început fazele parlamentare — nu s-a ținut cont de decizia noastră anterioară prin care le ceream legiuitorului și inițiatorilor să precizeze clar natura juridică a indemnizației. Ei au botezat-o indemnizație, dar în paralel s-au referit și la dreptul la pensie, au condiționat de vechimea în muncă. Dacă ei vor să repete această inițiativă (…) vor trebui să se pronunțe clar asupra modului de calcul al indemnizației atunci când aleșii locali au mai mult de trei mandate de diferite feluri — primar, consilier județean, vicepreședinte — pentru că acum nu rezulta clar cum va trebui calculat”, a declarat astăzi președintele CCR, Valer Dorneanu.

Potrivit acestuia, Parlamentul ar trebui, în cazul în care revine asupra acestei inițiative, să nu mai facă discriminare între diverse categorii de aleși locali.

Dorneanu a menționat că asupra surselor de finanțare care au fost nominalizate ca aparținând bugetului local nu este suficientă doar această trimitere, ci precizări cum se constituie aceste resurse. „Doar trimiterea la resursele locale te duce implicit la ideea că ele trebuie să fie suplimentate”, a mai spus Dorneanu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *