Romania Curată

”Învârteală” de 70 de milioane de euro. Șmecheria prin care Becali a reușit să tripleze suma ce i se cuvenea ca despăgubiri pentru un teren

ANRP trebuie să plătească o despăgubire supraevaluată de peste 70 milioane de euro nepotului lui George Becali, Vasile Geambazi, pentru un teren de 28,5 hectare din localitatea Voluntari, deşi valoare reală ar fi de trei ori mai mică, potrivit unui raport al Corpului de Control al premierului.

Potrivit raportului Corpului de Control al premierului, în 2005 o persoană îndreptăţită a solicitat Comisiei locale Voluntari de aplicare a Legii fondului funciar nr. 18/1991, reconstituirea dreptului de proprietate pentru un teren în suprafaţă de 28,5 ha, situat în comuna Voluntari, judeţul Ilfov. Ulterior, Comisia judeţeană Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a dispus reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 21,75 ha, de către „Comisia orăşenească Voluntari”.

“La data de 20.12.2006, moştenitorul persoanei îndreptăţite a cesionat lui BECALI George, în calitate de cesionar „(…) definitiv şi irevocabil, drepturile (…) asupra terenului în suprafaţă de 28,5 ha, situat pe teritoriul oraşului Voluntari (…)”, pentru suma de 1.000.000 EUR. La rândul său, BECALI George a cesionat drepturile la măsuri reparatorii constând în restituirea în natură sau, după caz, prin echivalent bănesc a terenului în suprafaţă de 21,75 ha, către societatea LEOSER S.A. reprezentată de GEAMBAZI Vasile pentru suma de 2.175.000 EUR”, se arată în document.

În 2010, Vasile Geambazi a declarat că este de acord să primească despăgubiri băneşti conforme, respectiv 19.950.000 EUR pentru 28,5 ha şi l-a împuternicit pe George Becali să-l reprezinte „cu depline puteri în relaţia cu Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor”. Evaluatorul desemnat de Comisia Centrală pentru Stabiliraea Despăgubirilor, Nuțiu Emil, a supraplusat însă, ulterior, cu peste 47 de milioane de euro pentru o suprafață de 21 de hectare. Șmecheria prin care a ajuns să tripleze practic valoarea terenului a fost luarea ca reper în evaluare nu prețul mediu în zonă, ci prețul din oferte de vânzare „comparabile” pentru terenuri din zonă, din care unul aparținea lui… Gigi Becali.

Raportul Corpului de Control al premierului (AICI) a fost publicat de gsp.ro.

Cazul pe scurt: 

Patronul Stelei cumpărat un teren cu 1 milion de euro și după un șir de procese, evaluări și decizii controversate, a obținut o decizie conform căreia Statul român trebuie să-i plătească 71 de milioane.

Totul s-a făcut printr-un interpus, unul dintre nepoții lui Becali, același căruia Gigi i-a cedat și acțiunile clubului Steaua.

În documentul Cabinetului Cioloş se dezvăluie cu lux de amănunte metoda prin care Becali a beneficiat de zeci de milioane de euro în urma supraevaluării unui teren pe care plătise doar un milion de euro în 2006.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “”Învârteală” de 70 de milioane de euro. Șmecheria prin care Becali a reușit să tripleze suma ce i se cuvenea ca despăgubiri pentru un teren

 1. gghas

  Eu n-am inteles daca si dupa infractiunea cu terenurile armatei, coana Justitia a mers pana la capat si i-a confiscat benificiile avute de pe urma afacerii. Asta ar fi fost dreptate pana la capat. Toate afacerile lui jiji cu terenurile s-au facut exact ca in relatia cu ANRP. A cumparat drepturile de mostenire, de la cei care n-aveau acces la drepturile lor, si cu spagile de rigoare au luat pe ele de 3, 4, 5, 6, ….10, ori mai mult. Jiji e penal pana-n gat, cred ca poa’ sa-si scrie cartile de pe-acuma.

  Reply
 2. Dumitru Drinceanu

  Fără supărare: plângem ca niște prunci ori bătrâni unul pe umărul celuilalt, în loc să inițiem petiții pentru adoptarea confiscărilor extinse și a măsurilor legisltive antimafie întreprinse de Italia în anii ’70: evaziunea și abuzul deosebit de grav echivalate cu înalte crime, cu pedepse de la 10-15 ani în sus, dar nu pentru cei mărunți și săraci…

  Reply
 3. Dumitru Drinceanu

  Să nu fiu înțeles greșit: adevărata culpă nu o are afaceristul motivat în tot ceea ce face de legea banului și de permisivitatea oferită de lege, ci aceia care ani și ani nu corectat legile ori au validat operațiuni vizibil ilegale. Afaceristul riscă pierderea unror bani, dar răspunderea de altă natură revine oficililor instituțiilor statului, pare-se.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *