Romania Curată

WEBINAR II (VIDEO) – Topul motivelor invocate de autorități pentru a refuza să răspundă cererilor de informații pe legea 544

Care sunt cele mai des invocate motive de către institutiile publice atunci cand refuza sa raspunda la intrebari? Prin ce metode poate fi invins refuzul de respectare a Legii 544/2001? Sunt doar câteva din întrebările la care a răspuns webinarul de astăzi, desfășurat sub umbrela proiectului Podul Bunei Guvernări. Urmăriți mai jos înregistrarea video a webinarului.

Alianta pentru o Romanie Curata si Initiativa pentru Integritate in Serviciul Public din Republica Moldova au organizat astfel cel de-al doilea webinar din seria celor 10 astfel de sesiuni de pregatire. Cu prilejul acestei intalniri online cu orice persoana interesata si cu organizatii preocupate de accesul la informatia de interes public de pe ambele maluri ale Prutului s-au putut pune întrebări celor doi avocati din studio: unul din partea Societatii Academice din Romania (promotorul proiectului Romania Curata, Bucuresti) si altul din partea Asociatiei Presei Independente (Moldova Curata, Chisinau).

Tema webinarului: Analiza motivelor invocate de institutii atunci cand nu raspund la intrebari si metode prin care poate fi invins refuzul de respectare a Legii 544/2001. Cu totii ne lovim de diferite pretexte pe care le folosesc diverse personaje atunci cand doresc sa ascunda adevarul. La acest webinar demontam mituri si oferim solutii. Care sunt intrebarile transmise de dumneavoastra potrivit Legii 544 la care nu vi s-a raspuns si de ce (care a fost motivatia pe care ati primit-o)? Ati primit raspuns in termenul legal sau nu?
Cei doi avocati au analizat in direct exemplele oferite de dumneavoastra, dar si pe cele rezultate din experienta organizatiilor pe care le reprezinta, atat din Romania cat si din Republica Moldova si să vă sfatuiască concret cum puteti proceda in continuare pentru a primi raspunsul solicitat.

Despre webinarii
• Participarea la webinar este gratuita. Se pot inscrie atat cetateni cat si reprezentanti ai organizatiilor interesate sa se instruiasca in aplicarea prevederilor Legii 544/2001 si Legii 982/2000.
• Pentru participare este nevoie de un calculator conectat la internet, dotat cu boxe sau difuzoare functionale. Nu este nevoie de camera web si microfon.
• Fiecare webinar dureaza cel mult 1,5 ore. Pe parcursul sau, participantii pot cere clarificari la intrebarile transmise ori pot formula alte intrebari in scris, prin modulul de comentarii accesibil sectiunii de livestream pe platforma romaniacurata.ro. Fiecare avocat va raspunde la intrebari referindu-se la legislatia tarii respective.
• Fiecare webinar poate gazdui oricati participanti doresc sa se instruiasca. Din partea organizatiilor, se pot inscrie oricati participanti doresc.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “WEBINAR II (VIDEO) – Topul motivelor invocate de autorități pentru a refuza să răspundă cererilor de informații pe legea 544

 1. Andrei

  Care este sancţiunea legală în cazul în care o instituţie răspunde pe lângă subiect la o întrebare pe L544/2001? Dar în cazul în care conţinutul documentelor publice din oficiu nu respectă prevederile legale? Ce putem face în asemenea situaţii?

  Reply
 2. Max

  Pentru Rep. Moldova, cum se pot afla informaţiile din oficiu de interes public pentru instituţiile care nu au website?

  Dacă o informaţie este pe website, instituţiile sunt obligate să le trimită şi la cerere?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *