Adrian Popescu

Cum se prapadesc banii pe un sistem national de servicii publice online eRomania, site-ul care nu functioneaza, dar a costat deja 8 milioane euro

In anul 2009, ministrul Comunicatiilor de atunci, Gabriel Sandu, lansa cu mare optimism proiectul eRomania, imaginat ca un sistem national de servicii publice online dedicat cetatenilor, mediului de afaceri si administratiei centrale si locale. Practic, toate informatiile din sistemul public, de la primariile unor comune pana la ministere si agentii guvernamentale, urmau sa fie stranse pe un singur site, iar diversele probleme administrative rezolvate on-line (peste 300 de servicii electronice, cum ar fi plata impozitelor, obtinerea avizelor de constructie, extrase certificate din registrul de stare civila, copii dupa documente publice importante, licitatii publice).

Pretul estimat atunci era imens: 500 milioane euro, iar orizontul de realizare era si mai optimist: 2013.

Dupa trei ani, autoritatile au cheltuit deja 34.705.084 lei (8 milioane de euro), insa portalul este tot la stadiul de proiect.

Programul contine proiectele e-Romania 1, care urmareste simplificarea interactiunii mediului de afaceri si a cetatenilor cu institutiile statului, si e-Romania 2, un portal cu informatii despre localitatile tarii.

In ceea ce priveste Proiectul eRomania 1, a fost incheiat doar un acord-cadru cu un o firma, dar nu a fost incheiat nici un contract subsecvent. Prin urmare, proiectul nu a fost implementat si nu au fost cheltuite fonduri.

In cazul eRomania 2, licitatia a fost câstigata de firma Omnilogic. Sumele efectiv bugetate pentru proiectul eRomania 2 sunt:

2010 – 17.352.542 lei, 2011 – 17.352.542 lei, 2012 – 0 lei.

Din iunie 2012, in Ministerul Comunicatiilor s-a constituit o Comisie responsabila cu managementul contractului eRomânia, al carei prim rezultat a fost deblocarea proiectului. In urma evaluarii facute de catre Comisie, folosind drept criterii prevederile caietului de sarcini si ale contractului, functionalitatea portalului, relevanta continutului informational si respectarea standardelor profesionale s-au constatat o serie de neconcordante.

Ce este eRomania

Proiectul eRomania presupune informatizarea si interconectarea tuturor sistemelor de servicii publice, pentru simplificarea procedurilor administrative si scaderea birocratiei, reducerea costurilor administratiei publice si eficientizarea actului de guvernare.

Pentru persoanele fizice vor fi disponibile 20 de servicii online in cadrul domeniilor portalului e-România, adica Sanatate, Mediu, Transport, Agricultura, Justitie, Educatie, Cultura, Biserica, Turism, Asociativ, Sport si Participare. De asemenea eRomânia va contine toate datele necesare prezentarii României (istorie, geografie, cultura, turism, religie pentru toate cele 3.500 de comune, orase si municipii), precum si partea de Educatie, Sanatate, plata online a taxelor etc.

Pentru cea de-a doua sectiune, mai multi specialisti in IT au semnalat ca acest portal nu facea decat sa preia de pe Wikipedia datele despre Romania, cu greselile de rigoare si astfel nu se justificau sumele enorme alocate acestei sectiuni.

Citeste si alte detalii aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *