Romania Curată

Cum respecta institutiile Legile 52 și 239 si cat de mult se implica societatea civila in procesul transparentei decizionale pe ambele maluri ale Prutului

Transparenta decizionala a autoritatilor publice este reglementata prin Legea 52/2003 din România si prin Legea 239/2008 din Republica Moldova. Potrivit acestor legi, orice proiect de act normativ propus de autoritatile publice aflate sub incidenta reglementarilor legislative, trebuie supuse consultarii publice, inainte de a intra in faza de avizare si apoi de adoptare.

Societatea Academica din Romania, Academia de Advocacy si Asociatia Presei Independente din Chisinau au realizat, in cadrul proiectului ”Podul bunei guvernari”, o cercetare care ofera o imagine de ansamblu a felului in care atât autoritatile din Romania cat si cele din Republica Moldova au interactionat si au tinut sa nu seama si de propunerile societatii civile pe parcursul anilor 2013 si 2014. Am aflat insa si care este gradul de implicare a societatii civile. Intocmirea bazelor de date s-a facut cu ajutorul voluntarilor de pe ambele maluri ale Prutului. Care astfel au invatat cum sa verifice institutiile pentru a continua aceasta activitate si in viitor.

In Romania au fost investigate, in total, 106 autoritati publice: 18 ministere, 41 de consilii judetene si 47 de primarii ale municipiilor resedinta de judet, inclusiv Bucuresti si cele 6 sectoare.

Din Republica Moldova, echipa a controlat 83 de institutii publice: 16 ministere, 32 de consilii raionale si 35 de primarii ale resedintelor de raion, plus Chisinau.

Va invitam sa cititi rezultatele verificarilor noastre. Comunicatul integral este AICI (pdf) si AICI (doc).

Pentru mai multe informații despre proiectul ”Podul bunei guvernari”  accesati pagina acestuia de pe portalul Romania Curata precum si pagina speciala de Facebook.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *