Romania Curată

Cum își face un candidat la primărie campanie pe bani publici sau de ce a fost reclamat la DNA primarul Iașiului Mihai Chirica

Candidatul independent la Primăria Iași Andrei Postolache l-a reclamat la DNA pentru abuz în serviciu pe actualul primar interimar și candidat al PSD. Motivul este acela că Mihai Chirica folosește un video plătit din bani publici în 2015 pe post de clip electoral. Este vorba despre un film ce prezintă o simulare 3D a unui proiect de amenajare a rîului Bahlui, ce face parte dintr-un studiu de fezabilitate finanțat din bani publici în 2015, și pe care Chirica l-a postat pe pagina sa de Facebook cu mesajul ”Astfel mi-am propus să transform râul Bahlui între Tudor Vladimirescu și Podul de Piatră”. Mihai Chirica ar fi comis în acest mod un abuz în serviciu.

Iată ce a scris Andrei Postolache pe pagina sa de Facebook:

”Candidatul Mihai Chirica a preluat un clip plătit din bani publici, realizat în 2015, peste care a adăugat sloganul său electoral – Iașul se schimbă în bine. În condițiile în care legea restricționează drastic felul în care se pot produce și plăti materialele electorale, domnul Chirica a găsit de cuviință să utilizeze cea mai la îndemână resursă – banii noștri. Povestea pe larg o găsiți aici. Dar întreaga poveste nu se oprește aici. Și nu trebuie decât să ieșiți în stradă pentru a o vedea.

  • Domnul Chirica a umplut orașul de corturi prin care „consultă” ieșenii cu privire la planurile de viitor ale orașului – o consultare neserioasă și suprapusă peste cel mai inoportun moment – campania electorală. Nu se putea face această consultare fără presiunea luptelor electorale, cu câteva zile înainte sau după campanie? E plin orașul de manifestări în care domnul primar interimar se pozează, în primul rând, din toate unghiurile. Acolo unde încălcarea legii e mai puțin clară, încălcarea legilor bunului simț este evidentă.
  • Dincolo, vedem cum de câteva luni, domnul Bodea se folosește de instituția din subordine pentru creșterea notorietății personale. Aeroportul Iași, unul dintre puținele proiecte din ultimii ani ale comunității ieșene cu care ne putem mândri, a devenit de câteva luni sediu de campanie pentru PNL. Pliante trimise în tot orașul cu realizările managerului aeroportului, festivaluri, conferințe, dans și voie bună. Nici urmă de normalitatea pe care domnul Bodea o clamează.

Aceste manifestări sunt de fapt dovada că acești oameni nu știu și nu pot să facă altfel. Primul lor reflex politic este acela de a se folosi de instituțiile din subordine pentru a-și face campanie. Primii bani la care se gândesc sunt banii publici. Iar lucrul acesta trebuie să înceteze. Chiar, se întâmplă des să auziți că un penelist a denunțat la DNA un pesedist? Sau invers? Nu v-ați întrebat niciodată de ce?”

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *