Romania Curată

Cum i-a rezolvat Alina Bica dosarul lui Horia Simu. Un procuror a încercat să-i țină piept șefei sale

Procurorii DNA au descris cum a fost vândută soluția de clasare în dosarul în care omul de afaceri Horia Simu era anchetat pentru devalizarea firmei sale Cuprom în beneficiul unor companii off-shore pe care le controla tot el. Un procuror DIICOT, care îl investiga pe Simu și se pregătea de întocmirea rechizitoriului, nu s-a lăsat impresionat de amenințările șefei sale și a sesizat Inspecția Judiciară pentru că Alina Bica făcea presiuni asupra sa. Procurorul Marius Voineag a fost însă nevoit să renunțe la dosar, iar un alt procuror a dat repede soluția cerută de Bica.

Omul de afaceri Horia Simu era cercetat de procurorul DIICOT Marius Voineag pentru constituire grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, spălare de bani, cu un prejudiciu potenţial de 30 de milioane de dolari.

Fostul șef al ANAF i-ar fi spus că „există o soluţie sugerată de conducerea DIIICOT: contra unui comision de 1,5 milioane euro să rezolve problema…că el nu opreşte nimic din acei bani care sunt destinaţi exclusiv persoanelor care rezolvă acel dosar şi care au calitatea şi abilitatea de a pronunţa o soluţie care să-l lase în libertate“, a declarat Horia Simu procurorilor DNA.

Tablourile și bijuteriile au fost refuzate. Șpaga era cerută cash

Conform actelor de la dosar, același Horia Simu le-a spus procurorilor că Șerban Pop l-ar fi amenințat că „dacă nu e de acord să dea suma de 1,5 milioane euro, va fi arestat şi urmărirea penală se va extinde şi asupra soţiei sale. Cum nu şi-a implicat niciodată soţia în afaceri, de teamă şi-a dat acordul remiterii sumei de bani în următoarele trei luni. (…) În acest context, deşi Horia Simu i-a oferit numitului Șerban Pop tablouri, bijuterii, utilaje pentru ca, la rândul său să le remită drept recompensă celor care au dat soluţia de clasare, Şerban Pop nu a acceptat, ci a susţinut că, cei în cauză doresc bani cash sau transfer bancar către el sau una din firmele pe care el le deţine“, conform documentelor procurorilor.

Procurorii susțin că Horia Simu a fost de acord să semneze un contract de asistenţă juridică între casa de avocatură „Pop Savin şi Asociaţii“ şi firma sa (Cuprom) pentru suma de 4.000 – 5.000 euro pe lună pentru a putea în acest mod să facă rost de suma pretinsă de Șerban Pop, care i-a transmis că a plătit 1 milion euro. În a doua jumătate a anului trecut, Simu i-a trimis în jur de 150.000 euro lui Pop prin intermediul directoarei de la Cuprom, Camelia Dumitru.

Mita de la Horia Simu a ajuns la Alina Bica prin intermediul consilierului acesteia, Ionuț Florentin Mihăilescu, denunțătorul faptelor de corupție din acest dosar. Mihăilescu primise de la Șerban Pop suma de bani pe care trebuia să i-o transmită Alinei Bica. Fosta șefă a DIICOT ar fi primit plicul cu 17.500 de euro de ziua numelui ei, pe 8 noiembrie 2014, acasă.

Șerban Pop l-a recompensat pe Ionuț Florentin Mihăilescu cu un ceas Rolex puțin uzat, ceas pe care denunțătorul l-a predat procurorilor DNA.

Un procuror care s-a opus presiunilor

Dosarul în care Horia Simu era cercetat pentru pentru constituire grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, spălare de bani, era instrumentat de procurorul Marius Voineag, martor în dosarul de corupție al fostei sale șefe.

Procurorii anticorupție susțin că Alina Bica i-ar fi cerut insistent procurorului Marius Voineag să dea rapid soluție în dosarul lui Horia Simu, dar Voineag i-ar spus că nu poate dispune soluţie în acel dosar, deoarece sunt în derulare activităţi operative, pentru a dovedi legătura făptuitorilor cu firme off – shore în urma comisiilor rogatorii deja administrate.

„La sfârşitul lunii iunie 2014, pe un ton ridicat, numita Bica Alina Mihaela mi-a cerut să dau o soluţie deoarece este sub monitorizarea Inspecţiei Judiciare şi mai mult a insistat şi mi-a reproşat că, dacă nu pot da soluţie, înseamnă că nu sunt procuror DIICOT“, a detaliat procurorul-martor Marius Voineag.

„Procurorul Voineag a solicitat redistribuirea dosarului, în plus a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu presiunea exercitată de Bica Alina Mihaela“, notează procurorii.

Procurorul Cătălin Purcărin, ascultător în fața șefei

Dosarul a ajuns la procurorul Cătălin Purcărin, care a clasat repede dosarul la indicațiile Alinei Bica. „Faptul că procurorul Cătălin Purcărin a dat curs unui demers contrar normelor de procedură penală, urmează a fi analizat sub aspectul unei eventuale sesizări a Inspecţiei Judiciare, deoarece cel care a acţionat fără vinovăţie din punct de vedere penal, răspunde pentru fapta proprie, chiar dacă aceasta ar reprezenta abatere disciplinară“, spun procurorii.

Alina Bica și Șerban Pop au fost ieri reținuți de procurorii anticorupție, iar astăzi vor fi prezentați instanței cu propunerea de arestare preventivă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *