Romania Curată

Cum exportă MAE corupția din România în Italia. Doi angajați ai ministerului, acuzați că luau mită la Roma

Doi soți, angajați ai Ministerului Afacerilor Externe, au fost puși sub control judiciar de procurorii anticorupție. Nelu și Gabriela Bițică, primul – şef birou administrativ la Accademia di România de la Roma, centru cultural aflat în gestiunea Ministerului Afacerilor Externe, iar soția angajată a Ambasadei României de la Roma, sunt acuzați că au cerut bani și un autoturism pentru lucrări acordate de ambasadă unei firme.

„În perioada octombrie 2012 – iulie 2013, inculpaţii Biţică Nelu şi Biţică Gabriela, în calitate de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe, au pretins de la reprezentanţii unei societăţi comerciale sume de bani şi un autoturism, reprezentând 10% din valoarea lucrărilor atribuite de ambasadă către firma acestora şi au primit efectiv de la aceştia suma de 13.300 de euro“, susțin procurorii. Banii i-ar fi primit în mai multe tranșe în perioada noiembrie 2012 –  martie 2013, la Roma, cu excepţia sumei de 1.450 de euro pe care soţii Biţică au primit-o la Bucureşti  printr-un intermediar.

Societatea respectivă a derulat mai multe contracte de lucrări cu Accademia di România din Roma, conform anchetatorilor. „Inculpaţii au pretins şi primit suma respectivă de bani pentru ca, în executarea atribuţiilor de serviciu, să atribuie în mod preferenţial contracte şi pentru a îndeplini acte astfel încât firma privată să beneficieze de toate verificările şi aprobările necesare achitării sumelor solicitate în contul lucrărilor efectuate“, mai spun procurorii.

Cum zboară banii din contul MAE

Procurorii anticorupție susțin că societatea comercială respectivă a prezentat în luna iulie 2013 un deviz de efectuare a unor reparaţii în 12 spaţii din incinta academiei în sumă iniţială de 19.300 euro. „Nelu Biţică a solicitat ca, pe devizul prezentat pentru procedura de selectare în scopul atribuirii altor lucrări, cunoscând că o altă firmă propusese un preţ de 25.000 euro, oferta să fie suplimentată cu 5.000 euro. Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de supraevaluare cu 5.000 de euro a devizului prezentat iniţial, Biţică Nelu a produs în dauna Ministerului Afacerilor Externe din România un prejudiciu material de 5.000 euro“, au mai completat procurorii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *