Anda Mețac

Cum au afectat deciziile din transport tinerii din țară? O viziune pentru servicii publice de calitate!

Proiectul Cetățeni activi pentru servicii locale de calitate la nivel local atrage atenția asupra modului în care deciziile haotice afectează tinerii din România și implicit viitorul țării.

În ultimii ani, gradul de implicare a cetățenilor în societate a crescut, însă nivelul de influențare a deciziilor la nivel local, mai ales de către tineri, este în continuare scăzut. Astfel, serviciile publice locale furnizate cetățenilor sunt în continuare deficitare, după cum o arată atât studiile, dar mai ales cifrele din rapoartele de țară ale Comisiei Europene, cu efecte negative asupra calității vieții în aglomerările urbane.

Scopul proiectului îl reprezintă creșterea capacității de mobilizare și implicare civică, în special în rândul tinerilor, prin dezvoltarea unui set de metode și instrumente de monitorizare și advocacy în vederea îmbunătățirii calității serviciilor furnizate de administrațiile publice locale din mediul urban. Concret, sunt vizate educația, transportul public local, respectiv gestionarea deșeurilor. Demersurile țintesc în primul rând respectarea normelor în vigoare privind cele trei servicii publice, și anume Legea educației naționale, a serviciilor de transport public local, a pachetului normativ privind deșeurile, dar și cadrul normativ secundar.

Această monitorizare se face prin implicarea a peste 80 de cetățeni recrutați și formați pe baza datelor colectate în Raportul național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale. Responsabilitatea principală fiind a statului, este necesară asigurarea unei bune desfășurări a serviciului și aplicarea legii de către operatori. 

În contextul în care un număr mare de tineri pleacă din țară în căutarea unei vieți mai bune, cum facem să reușim să-i păstrăm acasă? Luând decizii care afectează exact această categorie în perioada în care cei mai mulți încep demersurile pentru a se organiza în noul an universitar? Lăsând impresia unui dezechilibru cronic în aplicarea legii, crescând sentimente de nesiguranță și neîncredere în instituțiile statului?

Care este impresia tinerilor despre susținerea pe care statul o oferă și beneficiile de a rămâne student în România?

Stelian Țârulescu, Coordonator Advocacy Transport, profesor universitar: În ultima decadă autoritățile publice responsabile de facilitarea transportului public la nivel de municipii reședință de județ au fost inconsecvente în ceea ce privește subvențiile acordate elevilor și studenților. Transportul public a fost subvenționat în diferite procente, mai mari sau mai mici în funcție de bugete sau de interesele locale ale primăriilor. Această inconsecvență are un rezultat similar, indiferent de municipiu sau regiune: descurajarea utilizatorilor de servicii de transport public. Alături de calitatea scăzută a serviciului de transport public și a parcurilor rulante ale operatorilor, la fel ca și inexistența unui transport școlar dedicat, are ca efect scăderea numărului de elevi/studenți care folosesc transportul public. La momentul actual sunt mult prea mulți elevi și studenți care folosesc transportul cu autoturismele personale, ale lor sau ale părinților, pentru a se deplasa la/de la instituțiile de învățământ. Acest lucru are ca efect imediat o creștere a fluxurilor rutiere la orele de vârf și o scădere a calității aerului în zonele tranzitate de arterele principale ale municipiilor. Acest fenomen este foarte acut în perioada școlară, iar în următorii ani se va amplifica dacă nu se vor lua măsuri imediate de încurajare a transportului public: subvenții consecvente și avantajoase, creșterea calității serviciilor de transport public și modernizarea flotelor de transport și nu în ultimul rând implementarea de servicii de transport școlar.

Roxana Sociu, coord. Bacău, studentă: Refuzul firmelor de transport CFR și Softrans mă afectează în mod direct, eu fiind student și utilizând frecvent transportul feroviar pentru a merge atât în proiecte, dar și pentru a călători. Din cauza faptului că nu mai am gratuitate sunt nevoită sa plătesc prețul biletului întreg, până se reglementează, neexistând vreo diferență între acum și săptămâna viitoare. Această decizie înseamnă că voi avea mai puțini bani pe care sa îi folosesc în dezvoltarea și bunăstarea mea ca tânără. Sunt nevoită în momentul de față să caut rute mai reduse din punct de vedere al costurilor, rute care în același timp poluează mediul și măresc în unele situații durata pe care eu o petrec în mijlocul respectiv, trenul fiind în multe zone mult mai rapid.

Chiar astăzi am fost sa îmi cumpar un bilet pentru a merge la o activitate și am constatat ca nu se mai pot cumpara bilete cu gratuitate de student, ci doar întregi, bilet care depășea ca preț până și biletul de autobuz (ruta Bacău – Iași). Din perspectiva de coordonator local pentru echipa din Bacău sunt pusă în situația de a asculta cum alți tineri din echipă se vor dezangaja în săptămâna următoare din activitățile la care s-au înscris, deoarece sunt puși în dificultăți financiare.

George Farauanu, coord. Sectorul 1, tânăr antreprenor: Din păcate pentru studenții din București, cel mai mare oraș universitar din România, incompetența a făcut ca astăzi STB să anunțe că suspendă eliberarea abonamentelor cu preț redus. Faptul că ieri a intrat în vigoare noua Lege a Învățământului Superior care prevedea o reducere cu 90% din preț și beneficiari ce pot avea până 30 ani ar fi trebuit să fie un motiv de bucurie, dar se pare că ne confruntăm încă o dată cu un stat care a eșuat.

Iuliana Păunescu, profesoară, voluntară echipa Deva: România educată are nevoie de tineri valoroși care să își aducă aportul în domeniile pentru care se pregătesc pe băncile școlii. Cum încurajează autorităţile instituțiilor publice acest lucru? Ironic, una dintre măsuri se materializează în modificările recente privind  suspendarea emiterii abonamentelor cu preț redus pentru studenți, fapt cunoscut prin comunicatul de presă al STB. Acest lucru constituie clar o încălcare a legii, neexistând încă specificate normele de aplicare în noua Lege a Învățământului Superior, în vigoare începând cu data de 3 septembrie. Este o altă piedică, alături de multe altele, când se refuză tinerilor anumite drepturi, menite să îi motiveze, să îi ajute și de ce nu, să îi determine să rămână în țară, ca specialiștii de care România are nevoie pentru a ieși din criza socială în care ne adâncim. De ce atât de multe piedici pentru tineri?

Silvia Petre, coord. Râmnicu-Vâlcea: Dreptul la educație constituie unul dintre Drepturile fundamentale ale Convenției internaționale pentru Drepturile Copilului iar autoritățile statului, la nivel local regional și central ar trebui să susțină acest drept. În țara noastră însă ne convingem din ce în ce mai mult de 30 de ani, că guvernanții, la toate nivelele, nu au nevoie de oameni educați ci de oameni manipulabili. Într-o țară care a înregistrat, anul trecut, a doua cea mai mare rată a migrației – după Siria, care este în război –  guvernanții par a avea ca scop principal să ne ofere cât mai multe motive de a pleca din țară.

Județul Vâlcea este pe locul IV în țară ca nivel al salariului mediu (al patrulea de jos în sus, precizăm). În aceste condiții autoritatea publică locală a reședinței de județ a emis un proiect de HCL care ”urmărește creșterea atractivității și îmbunătățirea calității transportului public local” cum altfel decât prin creșterea tarifului la transportul public?  Problema elevilor din afara localității care învață la liceele din municipiu încă nu a fost rezolvată, deși tinerii ambițioși și energici de la Asociația Vâlceană a Elevilor au reușit să câștige în instanță dreptul elevilor din alte localități să beneficieze de gratuitate pe transportul public. O serie de alte probleme semnalate de voluntarii noștri din grupul de inițiativă locală demonstrează că autoritatea publică locală nu e neapărat interesată să susțină învățământul preuniversitar. De ce ne-am aștepta atunci la o susținere a învățământului universitar? Studenții n-au decât să caute facultăți în jurul casei și, dacă nu găsesc, să plece la studii în străinătate. Că de multe ori biletele de avion spre Copenhaga, Bruxelles, Paris sau Roma sunt mai ieftine decât cele de tren de la Râmnicu Vâlcea la Timișoara. Oare vor înțelege guvernanții la un moment dat că dacă plecăm toți, nu mai au de la cine fura?

Daniel Dobra, coord. Alba Iulia: Ne tot întrebăm de ce tinerii valoroși din diferite domenii aleg să plece din țară. Răspunsul e simplu – din păcate, în loc ca România să le ofere sprijin… cam pune piedici, în adevăratul sens al cuvântului – cel mai recent exemplu fiind suspendarea abonamentelor cu preț redus. Nu este prima dată când elevii și studenții suferă din cauza unor decizii luate de niște persoane care nu pun preț pe VIITORUL acestei țări! Suntem într-o criză, care, din punctul nostru de vedere se adâncește din ce în ce mai mult din cauza unor decizii luate fără o analiză reală a efectelor imediate. Sperăm ca, măcar acum în al 12-lea ceas, autoritățile să arate respect față de lege și de tinerii din această țară!

Ariana Cartoafă, coord. Constanța, viitoare studentă, fost reprezentant al elevilor: Decizia firmelor de transport ce resping respectarea legii provoacă un haos imens pentru studenți, care au fost privați de drepturile lor începând încă din anul 2020. Un stat ar trebui să îndrume, să respecte și să încurajeze viitoarele valori ale țării prin responsabilizarea instituțiilor pe care le deține până la capăt, fără multiple momente de haos. Consider că această decizie, îngrădește și mai mult oportunitățile acestora, punând în dificultate milioanele de studenți care încearcă din răsputeri să își creeze un viitor mai bun.

Sabina Spătariu, Coordonator Advocacy Educație, studentă, fost reprezentant al elevilor: Nu e prima dată când studenții suferă din cauza lipsei de responsabilitate a altora. Legea trebuie aplicată fără a invoca diferite scuze pe care nu doar că le-am mai auzit, ba chiar au fost și subiectul unor decizii ale instanțelor de judecată. O lipsă de responsabilitate din partea autorităților care ar fi trebuit să anticipeze situația și să se asigure că nu vor exista probleme. Data de 3 septembrie a fost ziua pe care operatorii de transport parcă o așteptau cu nerăbdare să taie facilitățile pentru studenți, nicidecum să semnaleze din timp util problemele invocate. Legislație avem, dar lipsa clasică de organizare și comunicare între autorități și operatori e cea care face tinerii să sufere zilnic.

 Mențiune: În timpul redactării acestui articol, CFR a anunțat că facilitățile aferente studenților la transportul pe calea ferată conform noilor acte legislative vor fi acordate începând cu data de 5 septembrie 2023. Salutăm această decizie, situația rămâne valabilă însă pentru STB și Softrans și Metrorex. Solicităm să dovedească la rândul lor respect față de lege și studenți.

Proiectul este derulat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Asociația Act For Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.989 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *