Lucian Davidescu

Cum arată un server de un miliard de euro

Dacă este adevărată declarația Monicăi Macovei cum că serverele folosite de SRI pentru interceptarea telefoanelor costă un miliard de euro (update: actualul ministru al Justiției confirmă cifra), atunci spionii români sunt într-un club foarte select.

Există câteva data-centere (ferme de servere) care să fi costat atât, însă puțini și le permit: Microsoft, Apple, Google, Facebook, Amazon sau NSA. Ele se întind până la un hectar și consumă curent de ordinul zecilor de MW, cam toată producția CET Grozăvești.

google-datacenter

Desigur, nu există fotografii pentru data-centerul românesc – ar fi fost utile de exemplu în a stabili rata de succes a SRI în lupta internă anti-corupție. Nu se știe exact nici la ce sunt folosite serverele, dar la valoarea asta se poate presupune că există capacitate și pentru a-i asculta pe „pușcăriabilii” din țările vecine.

Iată în ce ligă joacă SRI (sursa):

Microsoft - Boydton, Virginia
Microsoft – Boydton, Virginia: $997 milioane.

Apple - Maiden, North Carolina
Apple – Maiden, North Carolina: $ 1 miliard.

Google - Council Bluffs, Iowa
Google – Council Bluffs, Iowa: $1,5 miliarde.

Facebook - Prineville, Oregon
Facebook – Prineville, Oregon: $980 milioane.

NSA - Bluffdale, Utah
NSA – Bluffdale, Utah: peste $1 miliard.

Citește și: Dovada că în România toate telefoanele sunt ascultate


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Cum arată un server de un miliard de euro

 1. ingerashu

  imi cer scuze ca trebuie sa ti fac observatii dar monica a spus costa!! nu valoreaza !! vezi logan de 80jde mii de euro versus, seat leon tactic, blindaj usor, computer integrat, interior dedicat, motor 2.0 tdi cutie automata, lumini statii, sistem runflat, confort si multe alte maruntusiri care conteaza in viata de zi cu zi si siguranta politiei la 36 de mii de euro…

  Reply
  • ilidia

   Exact. E o mare diferenta intre „a costat” si „valoreaza”.Probabil doar a costat, nu si valoreaza -lucru specific achizitiilor institutiilor statului roman. Ramane de stabilit cine „are lapte pe mustati”.

   Reply
 2. TopGun

  Daca evaluarea a fost facuta de aceeasi echipa care a gestionat programul NLex, unde a s.au cheltuit 4 mil de euro pentru un soft de 200k euro si o solutie foarte complicata de hardware (care zace nefolosita) care ar fi putut sa coste inca 300k, avem dimensiunea reala a unui proiect. Probabil nu mai mult de 50-100 mil de Euro in 18 luni.

  Reply
 3. Milutzu

  Corect Eur 1 bil e foarte mult pentru un datacenter pe care l-ar folosi numai SRI-ul, in conditiile in care un singur server costa 2000-5000 Eur. Oricum, daca adaugam restul echipamentelor, constructia, utilitatile speciale, costurile de instalare, softurile si spaga, am putea ajunge la concluzia ca am iesit ieftin. Intrebarea este la ce ar putea folosi Romania un asemenea monstru (isi va putea partaja resursele cu alte instututii cum ar fi STS sau SIE ori chiar NATO) pentru ca banii nu vin din buzunarelul SRI. Numai pentru saupraveghere? Este overkill, este ca si cum am decide sa cumparam un pick-hammer pentru a omara muste, in condittile in care ne-am putea descurca romaneste si cu un ciocan mai mare; ceva nu pare in regula. Sigur avem toate informatiile?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *