Romania Curată

Cum arată ordonanța prin care Ministerul Justiției vrea să rezolve problema lucrărilor științifice scrise în pușcărie

Un proiect de ordonanță menit să rezolve rușinoasa problemă a ”lucrărilor științifice” scrise în penitenciare și care ajută la scăderea zilelor de închisoare a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiției, scrie Agerpres. Potrivit noului act normativ, perioada cu care se poate reduce numărul de zile de închisoare este de 20 de zile, indiferent de numărul lucrărilor științifice scrise.

MJ a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Proiectul de OUG urmează să fie dezbătut în următoarea ședință de Guvern.

Prima modificare din proiect se referă la articolul 96 alineatul (1), litera f) care se modifică și va avea următorul cuprins: ”f) în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții brevetate, se consideră 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite, indiferent de numărul lucrărilor științifice sau a invențiilor realizate”.

Inițiatorul susține, în nota de fundamentare a proiectului, că această soluție legislativă a luat în considerare necesitatea clarificării de urgență a acestei situații și constituirea unei baze legale certe și previzibile în acest domeniu care a generat ample discuții atât în rândul practicienilor dreptului, cât și în cel al societății în general.

De asemenea, se prevede introducerea unui nou articol — art. 96 indice 1 — procedura elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții brevetate, prin care sunt prevăzute expres instituțiile competente să stabilească brevetarea invențiilor și caracterul științific al lucrărilor elaborate de către deținuți, precum și precizarea expresă că lucrările științifice se pot realiza în domeniile și specializările universitare stabilite prin HG nr. 376/2016 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2016 — 2017, publicat în MO, Partea I, nr.413 din 1 iunie 2016.

”(1) Caracterul științific al lucrărilor elaborate de către deținuți este stabilit, potrivit dispozițiilor legale, de către Consiliul Național al Cercetării Științifice, denumit în continuare CNCȘ, cu sprijinul logistic al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării, denumită în continuare UEFISCDI. (2) Brevetarea invențiilor se realizează, potrivit dispozițiilor legale, de către Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, denumit în continuare OSIM”, se arată în proiectul de OUG.

Astfel, precizează MJ, procedura ar presupune ca lucrările persoanelor private de libertate, elaborate exclusiv în domeniile pentru care sunt organizate studii universitare în România, să fie evaluate din perspectiva caracterului științific de către 3 evaluatori independenți, potrivit dreptului comun în materie.

Totodată, este exclusă posibilitatea ca un deținut să desfășoare în paralel, în cuprinsul aceluiași interval orar, activități cuantificate ca fiind dedicate elaborării unei lucrări științifice sau a unei invenții și activități lucrative, iar pe de altă parte este impusă limita prevăzută de legislația muncii în prestarea de activități lucrative.

”Pe durata elaborării de lucrări științifice sau de invenții pot fi desfășurate activități lucrative, fără ca acestea să se suprapună și fără ca, însumată, durata desfășurării tuturor acestor activități să depășească durata prevăzută de legislația muncii”, mai prevede proiectul.

În motivarea urgenței promovării actului normativ, MJ arată că în 9 februarie a fost publicată OUG 2/2016 pentru suspendarea art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea 254/2013 până la 1 septembrie 2016 și că imediat s-a decis constituirea unui grup de lucru, în coordonarea MJ, în vederea elaborării și prezentării în ședința Guvernului a unei note de informare privind oportunitatea păstrării acestui mecanism.

Proiectul prevede că OUG intră în vigoare la 31 august, mai scrie Agerpres.

Reamintim că George Copos, Gogi Becali, Mihai Stoica și mulți alții au ieșit din pușcărie după ce au prezentat comisiilor de eliberare condiționată așa-zise lucrări știintifice scrie în pușcărie.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Cum arată ordonanța prin care Ministerul Justiției vrea să rezolve problema lucrărilor științifice scrise în pușcărie

 1. AlinaP

  Ceia ce a a aparut pana acum din inchisorile romanesti sunt orice numai publicatii stintifice nu. O definitie si intelegere clara a ceia ce inseamna „publicatie stiintifica” este necesara sau ajungem sa degradam aceasta notiune.
  Daca unii condamnati doresc sa practice activitati intelectuale in inchisori, sa o faca pe socoteala lor. In cazul aparitiei unor „publicatii” (memorii, literatura de orice fel, rezultate stiintifice ale unor cercetatori de meserie, etc.) reducerea pedepsei cu 20 de zile mi se pare o solutie corecta. In acest caz condamnatii se vor dedica acestor pasiuni din convingere si nu pentru ca vor sa triseze justitia.

  Reply
 2. Gică Umilescu

  Până si Ecologiștii au motive să se bucure: o economie – deloc de neglijat – de masă lemnoasă! :o
  Succes doamnei ministru in lupta cu PSD…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *