Adrian Popescu

Cum a cumpărat PSD voturi la Constanţa: şcoală de şoferi gratuită destinată tinerilor săraci. Cu un drum, a făcut rost şi de lipitori de afişe

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a inventat o metodă cu totul originală pentru a cumpăra voturile cetăţenilor, la alegerile locale din 2012. Din bani publici, el a lansat un program prin care promitea tinerilor şomeri din judeţ cursuri gratuite pentru a obţine permise de conducere şi atestate de şoferi profesionişti.

Proiectul denumit „O şansă în plus” a fost lansat înainte de campania electorală din vara anului 2012, a costat un milion de lei din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa şi a fost derulat prin intermediul unei fundaţii, „Fantasio” , pe care tot Nicuşor Constantinescu o înfiinţase, împreună cu primarul Radu Mazăre.

Procurorii DNA au descoperit însă că tinerii care s-au înscris în acest program (câteva mii) au fost condiţionaţi să ajute PSD în campania electorală, adică să lipească afişe.

Proiectul s-a dovedit până la urmă o mare înşelătorie. Cursurile au fost oprite brusc după alegeri, tinerii nu şi-au mai luat permisele, iar banii care trebuiau alocaţi către şcolile de şoferi au ajuns de fapt tot la Nicuşor Constantinescu.

Cum a obţinut gratis PSD lipitori de afişe

Nicuşor Constantinescu a fost trimis joi în judecată într-un nou dosar, fiind acuzat de DNA de mai multe infracţiuni, printre care şi coruperea alegătorilor.

În timpul anchetei, procurorii au audiat mai multe persoane dintre cele care se presupune că au beneficiat de plata cursurilor la şcoala de şoferi. Astfel, martorul G. I. a declarat că, în luna iulie 2012, după alegerile locale, a aflat de la prietenii săi din comuna Oltina, judeţul Constanţa, că se organizau cursuri gratuite pentru obţinerea permisului de conducere, motiv pentru care a luat legătura cu un consilier local al PSD, care avea o listă deja întocmită, pe care erau trecute mai multe persoane şi pe care a fost trecut şi martorul. El a efectuat apoi ore de legislaţie şi zece şedinţe de conducere, fără însă a promova examenul.

De asemenea, martorul C.I. a declarat că în cursul lunii iunie 2012 a aflat de la un reprezentant al PSD că există un program finanţat din bani europeni prin care ar fi putut urma şcoala de şoferi în mod gratuit. Martorul s-a deplasat la sediul PSD din oraşul Negru Vodă, unde a lăsat datele de stare civilă, iar după câteva zile a fost convocat la sediul aceluiaşi partid, unde s-a prezentat un reprezentant al şcolii de şoferi.

După ce doritorii s-au înscris, li s-a comunicat că „trebuie să participe la şedinţa de partid, iar în cadrul acesteia li s-a cerut să ajute reprezentanţii PSD în campanie, prin lipirea de afişe electorale prin oraş”.

Martorul C.I. a arătat că împreună cu mai mulţi reprezentanţi ai PSD a fost în satul Darabani, unde a lipit afişe electorale ale partidului, iar după aceste activităţi au început şi cursurile de legislaţie. Ulterior, martorul C.I. a efectuat şi orele de conducere, însă nu a putut să se înscrie la examen, reprezentanţii şcolii de şoferi explicându-i că nu primiseră banii necesari şi că, dacă totuşi doreşte să susţină examenul, ar fi trebuit să suporte costurile şcolarizării, solicitare neacceptată de martor.

Un alt martor, V. A., a declarat că a văzut un afiş din care rezulta că la Primăria Negru Vodă se organizau cursuri de conducere auto plătite de Consiliul Judeţean. El s-a înscris şi a urmat câteva cursuri de legislaţie, iar ulterior a fost chemat la sediul PSD Negru Vodă, unde s-a desfăşurat o adunare electorală la care erau prezenţi toţi cursanţii care fuseseră înscrişi la şcoala de şoferi. La această adunare erau prezenţi mai mulţi membri PSD, printre care şi primarul oraşului Negru Vodă, care le-a spus că acele cursuri erau plătite de Consiliul Judeţean Constanţa, condus de Nicuşor Constantinescu, şi le-a cerut „să aibă grijă ce fac în cabina de vot”.

După acest moment, martorul a mai fost chemat de câteva ori să participe la diferite acţiuni electorale, cum ar fi lipit de afişe sau întâlniri cu electoratul. În opinia acestui martor, dacă nu ar fi participat la aceste activităţi, nu i-ar mai fi fost plătită şcoala de şoferi.

Potrivit DNA, din aceste declaraţii rezultă inutilitatea programului finanţat de CJ Constanţa, care a reprezentat doar o modalitate prin care sume importante de bani au fost extrase fraudulos din buget în perioada electorală, fără ca scopul programului să fi fost atins.

În sensul acestei concluzii este nu doar împrejurarea că, în general, persoanele audiate nu au obţinut permisul de conducere, dar şi faptul că, după o scurtă perioadă de timp, cursurile au fost întrerupte, şcolile de şoferi oferind pretextul că nu primiseră fondurile necesare de la CJ Constanţa. DNA precizează că mai multe persoane, în special din comuna Oltina şi din oraşul Negru Vodă, au dat declaraţii care demonstrează implicarea activă a membrilor PSD în programul respectiv.

De asemenea, mai multe persoane au declarat că, după înscrierea pe listele celor care doreau să obţină permisul de conducere, au fost chemate la întruniri electorale ale PSD şi li s-a cerut să desfăşoare diferite activităţi în sprijinul acestui partid implicat în perioada respectivă în campania electorală pentru alegerile locale (lipire de afişe, discuţii cu electoratul etc.).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Cum a cumpărat PSD voturi la Constanţa: şcoală de şoferi gratuită destinată tinerilor săraci. Cu un drum, a făcut rost şi de lipitori de afişe

  1. geo

    complici le-au fost cu buna stiinta, de a lungul anilor, o mare parte dintre constanteni… si nu ma refere numai la cei care stau vara cu cheia pe marginea soselei!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *