Romania Curată

Cum a contribuit primarul Andrei Chiliman la distrugerile de la Palatul Știrbei din București. Încă un dosar penal pentru edilul suspendat

Andrei Chiliman, primarul suspendat al Sectorului 1 București, are un nou dosar penal la DNA, acolo unde este urmărit penal de procurorii DNA într-un nou dosar, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, și complicitate la distrugere.

 

Conform procurorilor anticorupție, primarul Andrei Chiliman, cu încălcarea atribuțiilor legale, a dat ajutor unei persoane interesate să distrugă, în perioada 3 aprilie – 19 decembrie 2008, prin folosirea de utilaje grele, construcțiile monument istoric, anexe ale Palatului Știrbei, situat în centrul municipiului București (Calea Victoriei).

„Concret, între construcțiile distruse se află pivnița Palatului Știrbei, împrejmuirile și remiză (aripa de nord), repertoriate ca monumente istorice, precum și toate vestigiile care se regăseau în subteran, pentru care nu s-a obținut niciun aviz sau autorizație de descărcare de sarcină arheologică. Acțiunea de demolare a pus în pericol bunul imobil Palat Știrbei (monument istoric) și vestigiile subterane care, astfel, au fost și ele distruse”, explică procurorii anticorupție.

Magistrații consideră că Andrei Chiliman a semnat, cunoscând că Primăria Sectorului 1 nu era autoritatea competentă și că actul încalcă dispozițiile legale, certificatul de urbanism pentru desființarea construcțiilor nr. 4901/ 142/ V/ 42155 și a construcțiilor nr. 90 /04V/2891/08.

„Documentele au fost emise în condițiile în care, din Ordinul nr. 2534/ 17.09.2007 al Ministrului Culturii și Cultelor, publicat în Monitorul Oficial nr. 671/ 01.10.2007, reiese faptul că s-a declasat din categoria imobilelor istorice de clasa A un singur imobil — clădire (la singular), nu și anexele de pe Calea Victoriei”, mai spun procurorii DNA.

Nicușor Dan: „Rezoluția întocmită de cele două procuroare este remarcabilă”

Dosarul în care Andrei Chiliman este urmărit penal este urmare a unei plângeri penale a Asociației Salvați Bucureștiul, conform unui comunicat de presă al asociației.

Asociația Salvați Bucureștiul a formulat plângere penală pentru demolarea anexelor Palatului Stirbei în 31.01.2014 către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Parchetul a declinat plângerea către DNA îi noiembrie 2015.

„Este prima oară, din cunoștintele noastre, când o urmărire penală a DNA pleacă de la fapta în sine și nu de la interceptarea mitei. Rezoluția întocmită de cele două procuroare este remarcabilă. Speram să fie doar începutul destructurării corupției imobiliare generalizate din București”, a declarat Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Cum a contribuit primarul Andrei Chiliman la distrugerile de la Palatul Știrbei din București. Încă un dosar penal pentru edilul suspendat

  1. alex

    ” Doamna Vass a venit cu Ovidiu Popescu la mine la minister. Popescu a venit de multe ori. Consilierii au explicat care e legislația în vigoare, iar Popescu a spus că dacă respect legislația nu îi iese suficient profit”, a spus Theodor Paleologu la B1

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *